Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Κoινωνική Ασφάλιση: ήδη παρελθόν; ΙΚΑ σήμερα.


Μία μικρή, πικρή γεύση για την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ.


Τη στιγμή που η τρόικα 'ξεσκονίζει' το ασφαλιστικό, η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη γίνει παρελθόν.

Τίποτα δεν προοιωνίζει βελτίωση της κατάστασης, σε μία χώρα που με χαρακτηριστική μαεστρία τα εύκολα γίνονται δύσκολα.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 και ώρα 5:30 τα ξημερώματα. Τόπος, Θεσσαλονίκη, περιοχή Ανάληψης, έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ Αναλήψεως. 
Η πρώτη έκπληξη, η πινακίδα για τη θέση Parking 'ΙΚΑ ΜΟΝΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ'. Μία παμπάλαια πινακίδα που μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί στα αυτιά όλων όσων γνωρίζουμε τι θα πει εξοπλισμός στο ΙΚΑ (θα επανέλθω σε αυτό) και τι ακριβώς συμβαίνει με τα ασθενοφόρα, τουλάχιστο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη έκπληξη, το γεγονός ότι δύο άνθρωποι μεγάλης σχετικά ηλικίας περιμένουν στο πεζοδρόμιο, έξω από την είσοδο των ιατρείων. Η ώρα είναι 5:30 τα ξημερώματα. Ο ένας έχει στην τσέπη του χαρτάκια αριθμημένα από το 1 μέχρι το 50 και τα μοιράζει με την πρέπουσα σειρά σε κάθε ασφαλισμένο που έρχεται να μεγαλώσει τη συντροφιά.
Μέχρι τις 7:00, όταν έρχεται η υπάλληλος του ΙΚΑ για να ανοίξει τα ιατρεία, ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν συγκεντρωθεί είναι πάνω από 50. Οι περισσότεροι εξ αυτών, ηλικιωμένοι άνθρωποι που το μόνο που χρειάζονται είναι φάρμακα που παίρνουν τακτικά και που απαιτείται να τα συνταγογραφήσει γιατρός του ταμείου, ώστε να μην τους κοστίσουν το σύνολο της σύνταξής τους.
Ασθενείς ή συγγενείς και φίλοι ασθενών που μάταια προσπάθησαν επανειλημμένα να καλέσουν το 184 για να κλείσουν ραντεβού με τον ειδικό για την πάθησή τους γιατρό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα είναι πιο τυχεροί αν πάνε αυτοπροσώπως στο κέντρο τηλεφωνικών ραντεβού που στεγάζεται στα ιατρεία.

Σημειώνεται εδώ ότι:
- τα ραντεβού που κλείνονται μέσω 184 ή κέντρου τηλεφωνικών ραντεβού, έχουν χρονικό ορίζοντα 30 ημερών. Αν ο γιατρός έχει κλείσει όλα του τα ραντεβού, η προσπάθεια παίρνει αναβολή για την επόμενη κάθε φορά μέρα.
- αγγειοχειρουργοί ΙΚΑ σε όλη τη Θεσσαλονίκη είναι δύο
- νεφρολόγος είναι ένας.
- παθολόγος στο συγκεκριμένο ιατρείο ένας, μετά τη διαδοχική, πρόσφατη συνταξιοδότηση των υπόλοιπων τριών
- η συνταγογράφηση φαρμάκων αφορά πολλές φορές χρόνιες παθήσεις, αλλά απαγορεύεται να υπερβαίνει το 2μηνο.
- η συνταγογράφηση λοιπών υγειονομικών υλικών (π.χ. οξυγόνο) αφορά επίσης συχνά χρόνιες παθήσεις, αλλά απαγορεύεται να υπερβαίνει το 3μηνο.
- ανάμεσα σε όλους τους παραπάνω της ουράς, υπάρχουν και ασφαλισμένοι που περιμένουν τον "κατ'οίκον παθολόγο γιατρό" που για κάποιο λόγο, έχει αναλάβει τη συνταγογράφηση των λοιπών υγειονομικών υλικών (και ίσως και άλλες αρμοδιότητες) από τις 8:30 που έρχεται, μέχρι αυστηρά τις 9:45, όταν φεύγει για να κάνει αυτό που ορίζει η θέση του - κατ'οίκον επισκέψεις.
Στο χρονικό διάστημα της αναμονής από τις 5:30 μπορεί κανείς να ακούσει όλες τις παραπάνω πληροφορίες.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά:
- Γιατί δεν πάνε σε άλλο ιατρείο του ΙΚΑ, σε άλλο γιατρό;
- Γιατί δε διαμαρτύρονται;
- Γιατί ο κατ΄οίκον γιατρός συνταγογραφεί στα ιατρεία;
- Γιατί δεν τυποποιείται η διαδικασία για χρόνια νοσήματα;
- Γιατί δεν υπάρχουν περισσότεροι γιατροί και περισσότερα ιατρεία;
- Γιατί έχουν μηχανοργάνωση οι τράπεζες και οι εφορίες και όχι το σύστημα υγείας;
- Γιατί κάθε φορά ο χαρτοπόλεμος της συνταγογράφησης εν έτη 2010;
Στο χρονικό διάστημα της αναμονής από τις 5:30 μπορεί κανείς να ακούσει αναρίθμητες ιστορίες ταλαιπωρίας από τους αναμένοντες. Από ιστορίες που περιγράφουν πόσο άσχημα τους έκανε να νοιώσουν ο γιατρός τους όταν κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να επισκεφθούν άλλο γιατρό για τη συνταγογράφηση (απαντά στα δύο παραπάνω ερωτήματα) μέχρι πόσες φορές έχουν αντικρίσει καινούργια - του κουτιού μηχανήματα διάγνωσης, περιχυμένα από καφέ και με την ετικέτα 'Χαλασμένο'
Στο χρονικό διάστημα της αναμονής από τις 5:30 μπορεί κανείς να ακούσει πόσο ταλαιπωρείται πατέρας 3 παιδιών για να κλείσει ραντεβού για τη σχολική εγγραφή τους, ή ηλικιωμένο να παρακαλά να πάρει τη σειρά σου γιατί είναι μόνη και κατάκοιτη η γυναίκα του στο σπίτι.
Στο χρονικό διάστημα της αναμονής από τις 5:30 μπορεί κανείς να ακούσει ιστορίες για οδοντιάτρους του ΙΚΑ που ισχυρίστηκαν ότι το ταμείο δεν καλύπτει αναισθητικό για την εξαγωγή, προσβλέποντας, μπορεί κανείς να φανταστεί πού.
Στο χρονικό διάστημα της αναμονής από τις 5:30 μπορεί κανείς να ακούσει το παράπονο συνταξιούχων που δούλεψαν 35 και πλέον χρόνια για να εισπράξουν τέτοιες συμπεριφορές και τέτοια προσβολή στην αξιοπρέπειά τους.
Η φράση 'εξέταση στο ΙΚΑ' αποτελεί για αυτούς ανέκδοτο. Ο ιατρικός εξοπλισμός μηδαμινός και σε άθλια κατάσταση. Τα μόνα καινούργια, τα μηχανήματα του καφέ στο φουαγιέ.

Τα συμπεράσματα:
Όλοι σχεδόν οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν καταντήσει αντιγραφείς φαρμάκων, παρά την άποψή τους για το αντίθετο. Έχουν πιθανότατα έτσι χάσει κάθε επαφή με την επιστήμη τους
- Όλοι σχεδόν οι ασφαλισμένοι έχουν χάσει την ελπίδα για αξιοπρεπή και αποτελεσματική περίθαλψη και είναι πλέον έρμαια των ιδιωτικών ιατρείων και των ξιπασμένων συμπεριφορών.
- Όλοι σχεδόν οι ασφαλισμένοι θύματα μίας τακτικής που θέλει τα διαγνωστικά κέντρα να ανθούν, τους ιατρικούς επισκέπτες να κόβουν βόλτες σε νοσοκομεία και ιατρεία ασφαλιστικών οργανισμών και τους ασφαλισμένους να ζητιανεύουν αναφαίρετα, πληρωμένα δικαιώματά τους.
- Όλοι σχεδόν οι ασφαλισμένοι θύματα μίας άνευ λογικής κατάστασης, που θέλει να πνίγει κάθε παραγωγική διαδικασία, αφού αναγκάζει σε τακτική ταλαιπωρία ασφαλισμένους, στη διάρκεια του ωραρίου τους να περιμένουν σε ουρές για προτεραιότητα και συνταξιούχους ασθενείς να επιβαρύνουν την ήδη κακή φυσική τους κατάσταση.
- Όλοι σχεδόν οι γιατροί, θύματα και θύτες ίσως, μίας κατάστασης επιστημονικού και επαγγελματικού τέλματος που νομίζουν ότι βολεύει το σινάφι και ικανοποιεί το υπερτροφικό τους εγώ.
Η ιστορία συμβαίνει μήνες τώρα, επαναλαμβάνεται καθημερινά και θα επιδεινωθεί όταν πάρουν άδειες οι γιατροί ή όταν συνταξιοδοτηθούν κάποιοι από τους ήδη ανεπαρκείς (σε πλήθος τουλάχιστον) γιατρούς.

Μικρογραφία της ελληνικής πραγματικότητας;
Και δε δικαιούται να μιλά για μειωμένη παραγωγικότητα, όταν ζητήματα καθημερινότητας τόσο ζωτικά και αυτονόητα τη βρίσκουν τόσο παγερά αδιάφορη.

Δείτε σχετικό βίντεο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: