Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Εφορία και φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι φορολογούμενοι καλούνται για επανέλεγχο.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι φορολογούμενοι καλούνται για επανέλεγχο

Σαρωτικούς ελέγχους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο τα στοιχεία που αναφέρουν στις φορολογικές τους δηλώσεις είναι αληθή. Γι αυτό και οι περισσότεροι θα κληθούν από την Εφορία για επανέλεγχο. Ενδεικτικό είναι πως έως τώρα από τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Taxisnet οχτώ στους δέκα βλέπουν στην οθόνη του υπολογιστή να εμφανίζεται ειδικό μήνυμα με το οποίο καλούνται να προσέλθουν για έλεγχο στην αρμόδια ΔΟΥ. Εκκαθαριστικό εκδίδεται μόλις για το 10% των φορολογουμένων, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διασταυρώσεις των ποσών που δηλώνουν στην εφορία (εισοδήματα από ακίνητα κ.λπ.).


Η κυβέρνηση θέλει από τη μια να σταλεί το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, όσο ψηλά και αν βρίσκεται -όπως φάνηκε και από το σημείωμα του Γιάννη Στουρνάρα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας-, και απ' την άλλη να ενισχυθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου προκειμένου να κλείσει η τρύπα στα έσοδα και να υπάρξουν και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ηδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του ελέγχου τους και από το μικροσκόπιο τους θα περάσουν τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων.

  1. Οσοι εμφάνισαν υψηλά ποσοστά παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Οι περισσότεροι ειδοποιούνται πως εντός 15 ημερών θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να προσέλθουν οι ίδιοι στην Εφορία.
  2. Οσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελεύθερα επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Θα κληθούν να υποβάλουν ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου.
  3. Οσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημα τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.
  4. Οι επιτηδευματίες και οι έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: