Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ας αφήσουν το παραμύθι οι σαμαροβενιζέλοι ότι, «η ιδιωτικοποίηση θα φέρει νέες θέσεις εργασίας». Η εμπειρία κατέδειξε ότι θα τα κονομήσουν μερικοί και το κόστος των υπηρεσιών που θα πληρώνουμε θα εκτινακτεί.

«Η Ιδιωτικοποίηση θα φέρει νέες θέσεις εργασίας»

Αγαπητοί κύριοι αυτά έλεγα κι εγώ όταν ήμουν μικρούλης. Ότι οι ιδιώτες θα κάνουν επενδύσεις και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας!


Αυτό ακριβώς έλεγαν και για τον ΟΤΕ. Ξέρετε πόσοι εργάζονταν στον ΟΤΕ πριν την ιδιωτικοποίηση και πόσοι έχουν απομείνει σήμερα;

Στη ΔΕΗ όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί μεγάλο μέρος του έργου της, ξέρετε πόσους εργαζόμενους είχε πριν και πόσους τώρα; Πόσο εισόδημα που πριν έπαιρναν οι εργαζόμενοι (και διαχεόταν στην οικονομία της χώρας), τώρα πηγαίνει στους 2-3 εργολάβους (και στα δωράκια προς τους διευθυντές) και σε μισθούς πείνας στους υπάλληλους των εργολάβων;

Ξέρετε ότι ο Λάτσης είχε στην Ελευσίνα ένα απαξιωμένο, ελλειμματικό, πρώην διυλιστήριο που πλέον λειτουργούσε μόνο σαν αποθήκη εισαγόμενων έτοιμων διυλισμένων προϊόντων γιατί δεν έκανε καμία επένδυση εκσυγχρονισμού και είχε βγει εκτός προδιαγραφών και λειτουργίας; Όμως όταν πήρε (τσάμπα) τα κρατικά ΕΛΠΕ (ΕΚΟ, διυλιστήρια Ασπροπύργου, Θεσσαλονίκης), με τα χρήματα των ΕΛΠΕ (1,4 δις), επαναλειτουργεί και σήμερα ξανακάνει διύλιση αυτό το πρώην κλειστό διυλιστήριο.

Ξέρετε πόσο ήταν το χρέος της χώρας πριν 10 χρόνια, δηλαδή πριν αρχίσει ο «εκσυγχρονισμός» των Ιδιωτικοποιήσεων και πόσο είναι σήμερα;

Ξέρετε ότι η χώρα πρωτίστως φτώχυνε από τότε που όλο και περισσότερα χρήματα πήγαιναν από τους πολλούς στους λίγους; Από την Ελλάδα στις Ελβετικές τράπεζες;

Κι εγώ κάποτε πίστευα στον «παραγωγικό ιδιωτικό τομέα» ώσπου κατάλαβα το έργο που παίζεται. Κατάλαβα ότι σήμερα οι υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων, δεν υποστηρίζουν ένα ιδεολογικό δόγμα αλλά τη Μαφία. Από τα 5ψήφια Ροζ τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ ως το Golden Hall*, την Energa και την Hellas power, τον ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ΕΥΑΘ, τους αυτοκινητόδρομους κλπ.

(*2012: το δημόσιο συμφώνησε να πάρει για 90 χρόνια το 1/3 του ενοικίου που πριν έπαιρνε για 30 χρόνια: Η Lamda-Λάτσης θα έδινε 240 εκ. ευρώ έως το 2040 και το αγόρασε (με την αποκρατικοποίηση) για 90 χρόνια με 81 εκ ευρώ! - και με επιπλέον χώρο.)

Σας στέλνω αυτό το μήνυμα επειδή ακούνε αυτά περί «νέων θέσεων εργασίας από τους ιδιώτες» οι (πρώην και νυν) υπάλληλοι του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, των (συγχωνευμένων) τραπεζών και γελάνε.
Όπως γελάνε και οι πραγματικοί φιλελεύθεροι οικονομολόγοι, όταν βλέπουν τα Φυσικά μονοπώλια να ιδιωτικοποιούνται, τα Καρτέλ να πνίγουν τον ανταγωνισμό και τα ολιγοπώλια να γίνονται μονοπώλια.
(Αφήνω έξω, πόσο ανέβηκε ή πρόκειται να ανέβει το κόστος των υπηρεσιών αυτών.)

Ακόμα και για το «μοναδικό πετυχημένο» εγχείρημα της Cosco, δεν έχει κανένας μετρήσει πόσες άλλες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και Ευρώπη θα κλείσει ο «ανταγωνισμός» των Κινέζικων προϊόντων με κόστος εργασίας, όχι απλώς μηδαμινό αλλά στη κυριολεξία «Μηδέν» δηλαδή από φοιτητές που αυτοκτονούν πηδώντας από τα παράθυρα των εργοστασίων, στρατιώτες και κατάδικους που στέλνουν σημειώματα απόγνωσης μέσα σε χριστουγεννιάτικα δώρα. Ο «ανταγωνισμός» όχι με την τεχνολογική καινοτομία όπως έκαναν πριν 20-30 χρόνια σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ευρώπη αλλά με τον εξευτελισμό του καπιταλισμού, αναζητώντας τον φτηνότερο, τον πιο εξαθλιωμένο Ασιάτη.

Φιλικά
Διονύσης Παπαδόπουλος
Ιδιωτικός υπάλληλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: