Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Financial Times: ''Τα δάνεια στην Ελλάδα απλώς αναβάλλουν την τελική μέρα της κρίσης''. Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως οι Ευρωπαίοι δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα την πραγματικότητα.

Financial Times

Οι Financial Times, σε άρθρο τους για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θεωρούν ότι το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η μη έγκαιρη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας σε ότι αφορά τη διαχείριση του χρέους υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα. Η εφημερίδα κάνει μια συγκριτική ανάλυση της ευρωπαϊκής κρίσης σε σχέση με την χρεοκοπία του Ντιτρόιτ και εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι απλώς αναβάλλουν την ημέρα κρίσης για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες και την τελική λύση που πρέπει να δοθεί.

«Για την Ευρώπη η ιδέα της χρεοκοπίας είναι τόσο αβάσταχτη που, στην παρούσα κρίση, προτιμά να καλύπτει τα χρέη των χρεοκοπημένων. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει. Αυτή ήταν σαφώς η περίπτωση της Ελλάδας», γράφει ο συντάκτης του άρθρου και συνεχίζει: «Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τη χρεοκοπία πολύ πιο σκοτεινή ηθικά. Η χρεοκοπία παραδοσιακά συνδέεται με την αναξιοπιστία - μία ντροπή που πρέπει κανείς να κρύψει εγκαταλείποντας για πάντα τον επιχειρηματικό στίβο, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει για κάποιον να εγκαταλείψει όλη του τη ζωή. Παραδόξως, αυτή η αλλεργία στις αποτυχίες δεν οδηγεί σε μικρότερη ανάληψη κινδύνου αλλά, σε πολιτικές που διασώζουν όσους πήραν μεγάλο ρίσκο και έχασαν».
«Η σκέψη ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος θα μπορούσε να μην πληρώσει τα χρέη του ήταν ακόμη περισσότερο μη αποδεκτή. Έτσι, τα δάνεια από την ευρωζώνη - και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκφοβίστηκε για να συμμετάσχει - δαπανήθηκαν για να αναβληθεί η τελική ημέρα της κρίσης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα που τονίζει ότι στην Ελλάδα ναι μεν το κρατικό χρέος αναδιαρθρώθηκε, αλλά με τόση καθυστέρηση ώστε το μεγαλύτερος μέρος του πλεονεκτήματος της αναδιάρθρωσης να έχει πλέον χαθεί και με το πρόσχημα ότι η συμμετοχή ήταν εθελοντική για τους ομολογιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: