Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Μήνυμα εκδήλωσης αποφοίτων της Ριζαρείου. ''Οι Ηπειρώτες Ευεργέτες δίνουν το παράδειγμα σωτηρίας της Ελλάδας''.

Τιμήθηκε στο Μονοδένδρι η μνήμη των αδελφών Ριζάρη

Μητροπολίτης Κυθήρων: Εθνικό σύμβολο η Σχολή...


«Οι Ηπειρώτες ευεργέτες διέσωσαν στο παρελθόν την Ελλάδα, δίνοντας διαχρονικό παράδειγμα». 


Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα από την υποδειγματικά οργανωμένη  τιμητική εκδήλωση στο Μονοδένδρι Ζαγορίου προς τιμή των Γεώργιου και Μάνθου Ριζάρη, ιδρυτών της περίφημης Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.  Στο πλαίσιό της ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος (από την Κόνιτσα) μετέφερε το ενδιαφέρον του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας για την Ριζάρειο Σχολή και το ρόλο της στη σύγχρονη εποχή της κρίσης αξιών.

Mέσα σε κλίμα συγκίνησης, παλαιοί μαθητές της Ριζαρείου Σχολής, αρκετοί σε αριθμό,  τέλεσαν, με πρωτοβουλία του παραρτήματος Ιωαννίνων του Συλλόγου Αποφοίτων  Ριζαρείου και ειδικά του ακούραστου προέδρου του Σάββα Σιάτρα (γνωστού ερμηνευτή δημοτικών τραγουδιών)  μνημόσυνο για τους  δύο μεγάλους ευεργέτες. Αλλά υπήρξαν και παράλληλες εκδηλώσεις, που ανέδειξαν το μέγεθος της προσφοράς τους, όπως η απονομή τιμητικής πλακέτας στον αείμνηστο καθηγητή Βασίλειο Βέλλα, (την παρέλαβε ο γιος του Μιχάλης Βέλλας), που για χρόνια υπηρέτησε το Ριζάρειο Ίδρυμα, είτε ως μέλος των διοικητικών του συμβουλίων είτε ως διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.    

Το Μνημόσυνο
Στη θεία λειτουργία και στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των Γεωργίου και Μάνθου Ριζάρη, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Μονοδενδρίου, την περασμένη Κυριακή 28 Ιουλίου 2013, ιερούργησε ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, που είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Σχολής.  Συμμετείχε δεκάδα ιερέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όλοι απόφοιτοι της Ριζαρείου Σχολής. Στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης τόνισε ότι η Ριζάρειος είναι εθνικό σύμβολο και δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

Διάκριση στο Β. Βελλά
Ο αείμνηστος καθηγητής της θεολογικής σχολής Βασίλειος Βέλλας, υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντής στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Και οι φοιτήσαντες σʼ αυτή τον χαρακτηρίζουν «πατέρα» τους. Δικαιολογημένα, αφού το ενδιαφέρον και η στοργή του γιʼ αυτούς ξεπερνούσαν κατά πολύ τα επαγγελματικά όρια. Έτσι αποφάσισαν να επιδώσουν τιμητική πλακέτα στο γιο του, επίσης πανεπιστημιακό δάσκαλο Βασίλειο Βέλλα.  Πριν την παραδώσει, ο Σάββας Σιάτρας με απλά λόγια και πολύ παραστατικότητα, περιέγραψε στιγμιότυπα από τη ζωή στη Ριζάρειο Σχολή. Και τόνισε ότι «αποτελεί χρέος η ενθύμηση στο δάσκαλό μας». 
Ο γιος του Μιχαήλ Βέλλας, φανερά συγκινημένος, ανέφερε ότι «για τον πατέρα μου η Ριζάρειος ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του». Και αποκάλυψε ότι πριν την υπηρετήσει, υπηρετήθηκε απʼ αυτή στις σπουδές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επεσήμανε δε ότι, αφού οι Ριζαρείτες αισθάνονται τον Βασίλειο Βέλλα ως πατέρα τους, αυτός, ως γιος του, τους αισθάνεται αδέλφια του.
Ο γενικός γραμματέας του παραρτήματος Ιωαννίνων του Συλλόγου Αποφοίτων Αναστάσιος Κοσίνας σημείωσε ότι η Ριζάρειος ζει και θα ζει στις καρδιές των Ριζαρειτών. 
Κατάθεση στεφάνου -έκθεση - γλέντι
Στην προτομή του Γεωργίου Ριζάρη ο Μητροπολίτης Κυθήρων και ο Μιχαήλ Βέλλας κατέθεσαν στεφάνι, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα την ευγνωμοσύνη όλων των Ριζαρειτών.  Ακολούθησε επίσκεψη των Ριζαρειτών σε φωτογραφική έκθεση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και η όλη εκδήλωση επισφραγίστηκε με γλέντι. 
Σε χαιρετισμούς τους ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου και ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Τρίτος, αναφέρθηκαν στην επαινετή διαχρονική παρουσία της Ριζαρείου Σχολής.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: