Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η ρωσική μαφία ευθύνεται για την κυπριακή χρεoκοπία;


Όπως μεταδίδει η ρωσική Νεζαβίσιμαγια οι ευθύνες για την κρίση του τραπεζικού συστήματος δεν γίνεται να αποδωθούν μόνο στο «μαύρο» ρωσικό χρήμα αλλά σημαντικός ήταν και ο ρόλος των Ευρωπαίων καθώς και των Κυπριακών αρχών.

Τα «Μπολσεβικικά» (σ.σ. όπως χαρακτηρίζει η εφημερίδα) μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης στην Κύπρο θέτουν ερωτήματα για την ποιότητα/αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και των προτεραιοτήτων της.

Για παράδειγμα για ποιο λόγο οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν ήθελαν να αποτρέψουν την κρίση τα προηγούμενα χρόνια στο νησί, αλλά απλώς την επιδείνωσαν, προτείνοντας ένα φάρμακο χωρίς προηγούμενο, το οποίο φόβησε τους κατόχους καταθέσεων στις τράπεζες σε όλο τον κόσμο; Η αποφυγή απάντησης σε τέτοιες ερωτήσεις συνδέεται με το ονομαζόμενο «μαφιόζικο» σενάριο για την κρίση, σύμφωνα με το οποίο η κρίση προέκυψε απο την εισροή αμφιβόλου νομιμότητας ρωσικού χρήματος.

Οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι μπορούν σήμερα να γνωρίζουν απο τα ΜΜΕ ότι η Ευρώπη μόλις έσωσε την Κύπρο απο τα παράνομα ρωσικά χρήματα, τα οποία είχαν συσσωρευτεί σε αμφιβόλου ποιότητας τράπεζες στο νησί. Σύμφωνα με τους Financial Times «Η Κύπρος μπορούσε να επιλέξει μεταξύ δύο εναλλακτικών λύσεων: Είτε η κυβέρνηση να αποφασίσει να γίνει εγγυήτρια των παράνομων ρωσικών χρημάτων είτε ολοκληρωτικά να στραφεί στην Ευρώπη, κλείνοντας μεγάλο μέρος του γκρίζου τραπεζικού τομέα και να κάνει την οικονομία περισσότερο σταθερή.»

Η Γερμανική Die Welt αντίστοιχα αναφέρει πως «η Κύπρος έχει γίνει κύριος σταθμός για το παράνομο κεφάλαιο της Μόσχας».

Σύμφωνα με το Global Financial Integrity (GFI) οι παράνομες συναλλαγές στην Ρωσία για τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζονται σε 46% των γενικών οικονομικών δεικτών/δραστηριότητας. Αυτό το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό αν αναλογιστεί κανείς πως το ποσοστό της γκρίζας οικονομίας στην Γερμανία φθάνει το 15% και στην Ιταλία το 25%. Τα μαύρα χρήματα προέρχονται συνήθως απο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων ακόμα και ανθρώπων, δηλαδή η ύπαρξη της μαφίας είναι δεδομένη, γράφει η Die Welt.

Είναι όμως αξιοσημείωτο πως αυτές οι κατηγορίες για την ρωσική μαφία, προσπερνάνε τις βασικές αιτίες της τραπεζικής κρίσης. Εξάλλου είναι αδύνατο να εξηγήσει κάποιος πως οι χρηματοροές στις τράπεζες ξαφνικά έγιναν η αιτία της χρεoκοπίας τους. Δεν θα μπορούσε να είναι αιτία της χρεoκοπίας και της αμφιβόλου προέλευσης ρωσικών χρημάτων στην Κύπρο, καθώς αυτά τα θέματα αφορούν τις φορολογικές σχέσεις των κατόχων αυτών των τραπεζικών καταθέσεων με τις ρωσικές αρχές. Τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο μπορούν να χαρακτηρισθούν «γκρίζα», «γκανγκστερικά», «αμφιβόλου προέλευσης», «κλεμμένα» ή «κυβερνητκά/κρατικά». Αλλά το να εξηγηθεί η Κυπριακή κρίση απο αυτά τα χρήματα είναι αδύνατο.

Η τωρινή χρεoκοπία είναι άμεσο επακόλουθο του προγράμματος κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των χωρών της Ευρωζωνης και του ΔΝΤ πριν απο ένα χρόνο. Τον Μάρτιο του προηγούμενου χρόνου οι πλούσιες τράπεζες της Κύπρου συμφώνησαν στην συμμετοχή τους στο κόρεμα και στην αναδιάρθρωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο ποσό περίπου 4,7 εκατ. ευρώ. Μετά την απώλεια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ η χρεoκοπία των τραπεζών στην Κύπρο ήταν αναπόφευκτη. Και αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούσαν να αποτρέψουν την κρίση θα μπορούσαν να το κάνουν ήδη ένα χρόνο πριν με μικρότερο κόστος. Άλλωστε σε σύγκριση με το ύψος των χρημάτων για την «βοήθεια» προς την ελλάδα το ποσό στήριξης στην Κύπρο είναι μικρό. Επομένως να υποστηρίζει κάποιος το επιχείρημα πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν είτε πρόκειται να σχεδιάσουν την σωτηρία της Κύπρου είναι πρακτικά αδύνατο.

Πολλοί ρώσοι τραπεζίτες θεωρούν πως το κίνητρο της επιβολής του φόρου καταθέσεων στην Κύπρο θα πρέπει να αναζητηθεί όχι στο πεδίο της οικονομίας αλλά στο γεωπολιτικό.

«Η Κύπρος έγινε ένα νησί τραπεζιτών», όπου εις βάρος των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας αναπτύχθηκε το τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανικής παραγωγής καθώς και του αγροτικού τομέα. Η ανεργία στην Κύπρο είναι πολύ υψηλή: με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2013 έφθασε το επίπεδο του 14,7%», παρατηρεί ο Ιβάν Φομένκο, επικεφαλής του τμήματος διαχείρησης κεφαλαίων της τράπεζας Αμπσολιουτ. Στο ίδιο κλίμα και αναλυτής της Allianz Investments υποστηρίζει πως «Ευθύνη έχουν και οι κυπριακές αρχές που ακολούθησαν φιλελεύθερη φορολογική και ρυθμιστική πολιτική, η οποία προσέλκυσε στο νησί χρήματα, αλλά και η δομή της Ευρωζώνης που έκλεινε τα μάτια για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αυξανόμενη φούσκα».

«Η Κύπρος δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τα κεφάλαια να εισρέουν στην χώρα. Για ποιό λόγο φταίνε οι καταθέτες? Εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνώριζαν τον αυξανόμενο κίνδυνο για την οικονομία της Κύπρου, γιατί δεν επέβαλαν περιορισμούς? Σε αυτή την δύσκολο κατάσταση ο ξένος τύπος μετέφερε τις ευθύνες σε τρίτα πρόσωπα, ενώ οι ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να παραδεχτούν πως έκαναν σοβαρά λάθη στον σχεδιασμό της Ευρωζώνης. Η ευθύνη σε αυτή την περίπτωση βαραίνει αποκλειστικά τους Ευρωπαίους πολιτικούς», δηλώνει ο Λεονίντ Ματβιέγεβ, ειδικός αναλυτής της εταιρείας Alpari.

Οι Ρωσικές εταιρείες στην Κύπρο στρέφονταν στην Ευρωζώνη, ανέφερε ο διευθυντής του Κυπρο-Ρωσικού επιχειρηματικού συνδέσμου Άντης Ναθαναήλ. Τόνισε πως οι δηλώσεις στα ξένα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στην Γερμανία για το ότι η Κύπρος αποτελεί βάση για το ξέπλυμμα του ρώσικου χρήματος είναι ψευδείς.

Χρήστος Ηρακλείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: