Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Φόρο στις πλαστικές σακούλες επιβάλλει η ΕΕ

plastic_bags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης ή και την κατάργηση των πλαστικών σακουλών, ενώ ήδη έχει διατυπώσει προτάσεις για την επιβολή «φόρου» στις πλαστικές σακούλες με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, δημοσίευσε την Πέμπτη Πράσινη Βίβλο σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

«Το πλαστικό συχνά θεωρείται φθηνό και διαθέσιμο υλικό στην κοινωνία μας όπου όλα απορρίπτονται και οι ρυθμοί ανακύκλωσης είναι χαμηλοί. Τα μισά από τα απόβλητα που παράγονται συνολικά στην Ευρώπη καταλήγουν στις χωματερές», δήλωσε ο κ. Potocnik.


«Δεδομένου ότι δεν πληρώνουμε σχεδόν τίποτα για πλαστικά αντικείμενα όπως σακούλες και μπουκάλια, δεν τους δίνουμε καμία αξία», προσέθεσε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος προωθεί τη θέσπιση νέας νομοθεσίας στην ΕΕ με στόχο την άρση των εμποδίων που αποτρέπουν τις εθνικές κυβερνήσεις από την κατάργηση των πλαστικών σακουλών ή την επιβολή φορολογικών επιβαρύνσεων στους καταναλωτές που επιλέγουν να τις χρησιμοποιούν.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει εντυπωσιαστεί από το μοντέλο της Ιρλανδίας, που το 2002 φορολόγησε τις πλαστικές σακούλες, μειώνοντας τη χρήση τους κατά 90%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: