Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Με την αίτηση συνταξιοδότηδης. Προκαταβολή σύνταξης στο 50% του βασικού μισθού.

Προκαταβολή σύνταξης στο 50% του βασικού μισθού

Ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την καταβολή του 50% του βασικού μισθού σε όσους δημοσίους υπαλλήλους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, έως ότου εκδοθεί η πλήρης σύνταξη. 


Παράλληλα, θεσπίζει νέο πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς, ορίζοντας πως μετά την πάροδο εικοσαετίας, χωρίς κάποια πραγματική συναλλαγή, οι καταθέσεις θα περνούν στο Δημόσιο, ενώ υποχρεώνει τις τράπεζες να ενημερώνουν ανά πενταετία τους δικαιούχους. 

Με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται πως θα συντμηθεί στους επτά μήνες το απαιτούμενο διάστημα για την έκδοση σύνταξης, από 11 μήνες τον Ιούλιο του 2012, ενώ προβλέπονται κυρώσεις για υπαλλήλους που δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα. Η προκαταβολή σε ποσοστό 50%, θα ισχύει για όσους αποχωρούν από 1η Ιουνίου και μετά. Κατ' εξαίρεση πάντως οι διατάξεις θα εφαρμοστούν και για όσους αποχωρήσουν από 1η Μαρτίου μέχρι 31η Μαΐου, ενώ αναμένεται υπουργική απόφαση για επέκταση και σε όσους έχουν αποχωρήσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Προβλέπεται και διεξαγωγή απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου ανά πενταετία. Εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο κάθε έτους οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνουν το ΓΛΚ για το ύψος των αδρανών καταθέσεων, ενώ ανά πέντε χρόνια θα υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους καταθέτες, εφόσον δεν υπάρχει κάποια πραγματική κίνηση στους λογαριασμούς τους. Εάν ύστερα από 20 χρόνια ο λογαριασμός παραμένει αδρανής, το ποσό του θα περιέρχεται στο Δημόσιο. Η πρώτη ειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται με τη συμπλήρωση πέντε ετών, η δεύτερη με τη συμπλήρωση 10 ετών και η τελευταία με τη συμπλήρωση 15 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: