Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

«Πάρτι» με επιστροφή ΦΠΑ σε αγροτικούς συνεταιρισμούς


Σύμφωνα με δημοσίευμα πολιτικής εφημερίδας (διαβάστε ΕΔΩ), το ΣΔΟΕ αποκάλυψε «πάρτι» με την επιστροφή ΦΠΑ, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ γίνονται αναφορές και στην περιοχή του Νομού Πρέβεζας, όπου αν τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα (επικαλείται στοιχεία του ΣΔΟΕ), είναι αληθινά, τότε μιλάμε για πραγματικό σκάνδαλο.
Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκκαθαρίσεις που κάνουν οι εφορίες, φθάνουν οι επιστροφές ΦΠΑ που έλαβε παρανόμως, τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα. Η παράνομη είσπραξη έγινε με βάση τις πρακτικές ιδιωτών αγροτών οι οποίοι ελάμβαναν από επιτήδειους «εμπόρους» εικονικά τιμολόγια για δήθεν παραγόμενες ποσότητες αγροτικών προϊόντων.

Η έκταση της απάτης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και βασίστηκε κυρίως στην έλλειψη ελέγχων από πλευράς εφοριών. Φαίνεται όμως ότι πίσω από τις «εξαπατημένες» εφορίες κρύβονταν πιθανότατα και συνεργοί επίορκοι εφοριακοί.
Το σημείο του δημοσιεύματος για την Πρέβεζα αναφέρει: «...Ανάλογο πάρτι επιστροφής ΦΠΑ φαίνεται ότι στήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, και στο Νομό Πρέβεζας. Ο αγροτικός συνεταιρισμός πώλησης κηπευτικών και δενδροκομικών προϊόντων Πρέβεζας με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 447.891 ευρώ για τις οποίες δεν έγιναν ρυθμίσεις, έλαβε επιστροφή ΦΠΑ για το έτος 2011, 382.040 ευρώ. Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας οφείλει βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη 2,32 εκατομμύρια ευρώ και φέρεται να εισπράττει επιστροφή ΦΠΑ (για τα έτη 2005 έως 2011) συνολικά 16,3 εκατομμύρια ευρώ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: