Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

«Εσοδα ή... πάρτε μέτρα τον Ιούνιο». Καταρρέουν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές και δημιουργούν «άνοιγμα» 3,2 δισ. ευρώ

«Εσοδα ή... πάρτε μέτρα τον Ιούνιο»


Σε «τράτο» τριών μηνών - ως τον Ιούνιο - για να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα δημοσιονομικά εμπόδια που δημιουργούν η βαθιά ύφεση, η πρωτοφανής ανεργία και η πρόσθετη αβεβαιότητα από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο από την τρόικα που αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.



Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ) και τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων είναι απογοητευτικά καθώς αποκαλύπτουν ότι κινούνται κάτω από τους ήδη «προσαρμοσμένους» στην ύφεση στόχους του μνημονίου. «Αν δεν αλλάξει η κατάσταση ως το τέλος του χρόνου, θα έχει δημιουργηθεί μαύρη τρύπα 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού και άνω των 2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία» σημειώνουν κορυφαίες πηγές που αναζητούν λύση στη γενική ρύθμιση φόρων και εισφορών που αναμένεται να συμφωνηθεί με την τρόικα και να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο.

Νέα καμπύλη με ορίζοντα το 2016
Η ρύθμιση και τα σημεία διαφωνίας επ' αυτής που παρουσιάζει «Το Βήμα» θα αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό της νέας καμπύλης εσόδων με ορίζοντα το 2016 (τότε λήγουν οι δόσεις).


Στη νέα αυτή βάση ως τον Ιούνιο θα προετοιμαστούν τα τυχόν διαρθρωτικά μέτρα για το 2013 αλλά κυρίως το πακέτο των μέτρων που εκκρεμεί προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015. Τότε τα πράγματα θα είναι σκληρά...


Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε περικοπές δαπανών από δημόσιες επενδύσεις, κράτησε στα ταμεία χρήματα από τα κονδύλια που προορίζονταν για επιστροφές φόρων στους εξαγωγείς και εξόφληση χρεών στους προμηθευτές και «πάγωσε» τις επιστροφές φόρων.


Το αποτέλεσμα όμως είναι να τροφοδοτείται ο «φαύλος κύκλος» περικοπών - ύφεσης - αύξησης της ανεργίας - απώλειας εσόδων αφού τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο δεν φθάνουν στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι 1.320.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τους φόρους τους το πρώτο δίμηνο του χρόνου καθώς ή δεν έχουν τις οικονομικές δυνάμεις ή το Δημόσιο τους χρωστάει και δεν πληρώνει.


Μπροστά στη βεβαιότητα ότι «έτσι δεν βγαίνουμε από το τούνελ» ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη να εξοφληθούν άμεσα και κατά προτεραιότητα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις προτού τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση «καινούργια αρχή» για τους φόρους και τις εισφορές.
Ο ίδιος δεν θέλει να προχωρήσει σε νέα μέτρα, πέραν της απόλυσης των επίορκων από το Δημόσιο και της διατήρησης της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.


Κυπριακός ιός

Οι ξένοι οίκοι πιστεύουν ότι τα γεγονότα στην Κύπρο που οδηγούν τη Μεγαλόνησο σε ύφεση άνω του 13%(!) εφέτος «θα έχουν οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα». Στο οικονομικό επίπεδο, εκτός από το «κούρεμα» των καταθέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί, πλήττονται κυρίως οι έλληνες εξαγωγείς, καθώς τα ελληνικά προϊόντα που φθάνουν στην Κύπρο αναλογούν στο 6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.


Οι επιπτώσεις αυτές θα πιέσουν κι άλλο την πραγματική οικονομία της Ελλάδας και θα επιβαρύνουν την ύφεση λιγότερο από 1% του ΑΕΠ.


Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, όπως φάνηκε και από τις δύο πολύωρες συσκέψεις που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, «σημειώνεται ότι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης και η βαθύτερη ύφεση στην Κύπρο και ο καθαρός κίνδυνος που διαφαίνεται να δημιουργηθεί στους Κυπρίους κύμα εξόδου από το ευρώ καθιστούν για την ελληνική κυβέρνηση ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και εφαρμογής του μνημονίου».


Να κρατηθεί «χαμηλά η μπάλα»

Πηγές της τρόικας αναφέρουν ότι πρόθεση των δανειστών δεν είναι να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα ούτε να γίνουν πιο αυστηροί μετά την κρίση στην Κύπρο αλλά ακριβώς το αντίθετο: να στηρίξουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να μη δημιουργηθεί αίσθηση στις αγορές ότι «η κρίση μεταδίδεται».


Βέβαια με αυτή την πρόθεση - να «κρατήσει χαμηλά την μπάλα», όπως λένε οι εμπειρογνώμονες στις μεταξύ τους συζητήσεις - ήρθε η τρόικα και στις αρχές Μαρτίου αλλά αποχώρησε καθώς η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη. Πρόθεση των Βρυξελλών είναι αυτή τη φορά οι επικεφαλής της τρόικας να έρθουν στην Αθήνα όταν είναι όλα έτοιμα ώστε να αποφευχθεί ένα νέο θρίλερ.


Αλλαγές στην Καραγεώργη Σερβίας

Σε ρόλο-κλειδί στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να μετακομίσει αναβαθμιζόμενος ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης καθώς προέρχεται από το Σώμα Επιθεώρησης του ευαίσθητου αυτού τομέα. Μετά την κατηγορηματική άρνηση του Πρωθυπουργού να μεταβιβάσει τις γενικές γραμματείες του ΣΔΟΕ και του ΤΑΧΙS στον μόνιμο γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, το Μαξίμου συζητεί την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ενδέχεται μάλιστα να διαχωριστεί.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα καθώς οι εφορίες και εν γένει ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Επιταγές σε νέους ανέργους

Η «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ως 29 ετών», που κατ' ουσίαν θα καλύπτει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου για δύο χρόνια), είναι το πιο ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που έφτασε στο 54% για τους νέους, και βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.


Τα δύο μέτρα που συζητούνται, πέραν των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, είναι τα εξής:

1. Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. 

2. Σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε δράση με αντικείμενο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ως 29 ετών».


Επίσης θα διατεθούν κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας. Αυτό αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από το ΕΚΤΠΑ (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο ΕΚΤ (Κοινωνικό Ταμείο) και, δεύτερον, θα διοχετευθούν οι νέοι σε ηλικία άνεργοι σε παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) θα απορροφηθούν σε δημόσια κοινωνική εργασία (δήμους, νοσοκομεία κτλ.)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: