Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Δημόσιο εναντίον Στρατού για τα... μάτια της Λέσχης Αξιωματικών Πρέβεζας

Δημόσιο vs Στρατού για τα... μάτια της Λέσχης Αξιωματικών Πρέβεζας

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας (διαβάστε: Αυτό το κτίριο ποιος θα το πάρει..;), ότι το κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών έχει γίνει «μήλον της έριδος», για αρκετούς... ενδιαφερόμενους. Η διεκδίκηση της ΛΑΠ, παίρνει πλέον διαστάσεις... κόντρας του Ελληνικού Δημοσίου με τον Ελληνικό Στρατό, αν κρίνει κανείς από την ανακοίνωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η οποία τονίζει πως: «... oι χειρότεροι φόβοι μας δυστυχώς άρχισαν να υλοποιούνται» και επισημαίνει ότι: «... στις 27-3-2013 ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ καταβάλλει προσπάθειες να παραμείνει Λέσχη Αξιωματικών το κτίριο».

Το... παιχνίδι μάλιστα έχει «χοντρύνει», καθώς στις 26 Μαρτίου επιδόθηκε εξώδικο της Κτηματικής Υπηρεσίας στην Πρέβεζα (υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών), προς τον διοικητή της 131 ΣΜ, Γ. Τσαντίρη, με το οποίο ζητά να παραδοθεί άμεσα το κτίριο στο Δημόσιο.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει απόφαση, ώστε η ΛΑΠ να περιέλθει στην Κτηματική Υπηρεσία Πρέβεζας. Όσοι είναι ένοικοι του κτιρίου θα πρέπει να το εγκαταλείψουν εντός τριών ημερών, αλλιώς η Αστυνομία θα κληθεί να το εκκενώσει, έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, για απείθεια.

Για το κτίριο, το οποίο στην πρεβεζάνικη κοινωνία, είναι γνωστό με την ονομασία Λέσχη Αξιωματικών Πρέβεζας, υπάρχει ακόμη μία προοπτική.
Έχει ήδη αποσταλεί αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών και έχει γίνει κατ' αρχήν δεκτό, να στεγαστεί στο κτρίο της Λέσχης το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας, το οποίο χρειάζεται επειγόντως χώρο. Έπειτα από τη συγχώνευση όλων των Ειρηνοδικείων του Νομού Πρέβεζας, στην πόλη της Πρέβεζας, έχουν «στοιβαχτεί» στο Δικαστικό Μέγαρο, τρεις ειρηνοδίκες και επτά υπάλληλοι, ενώ έχει μεταφερθεί στην Πρέβεζα τόσο ο εξοπλισμός τους, όσο και το αρχείο τους το οποίο είναι πολύτιμο για τη δικαστική και δικονομική έρευνα.
Παράλληλα, η Κτηματική Υπηρεσία της Πρέβεζας, στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, για το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο.

Μία ενδεχόμενη συστέγαση των δύο κρατικών υπηρεσιών, προφανώς και θα πρόσφερε υπηρεσία και εξοικονόμηση πόρων. Πόσο μάλλον αν το κτίριο της ΛΑΠ ή μέρος αυτού προσφερόταν στο Ειρηνοδικείο και αναλάμβανε να το αναδιαμορφώσει το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), το οποίο και θα του έκανε γενικό «λίφτινγκ», με ιδίους πόρους.
Στον αντίποδα η ΕΑΑΣ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει:
«Οι χειρότεροι φόβοι μας δυστυχώς άρχισαν να υλοποιούνται, όταν με ημερομηνία 26-3-2013 η κτηματική υπηρεσία του νομού Πρέβεζας, κοινοποίησε στο αντίστοιχο παράρτημα της ΕΑΑΣ, εντολή για την άμεση παράδοση των Γραφείων που χρησιμοποιεί για εντευκτήριο, στην παραπάνω υπηρεσία.
Το κτίριο, κόσμημα της πόλης, σε θέση φιλέτο κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο και σε περίοπτη θέση, δεν ανήκε στο ΤΕΘΑ αλλά στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου σύμφωνα με διαβεβαίωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ .
Παλαιότερα φιλοξενούσε την τοπική Λέσχη Αξιωματικών.
Πρόσφατα η Πολεμική Αεροπορία άρχισε να το διαμορφώνει σε Λέσχη Αξκων ΕΔ για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Βάσης του Ακτίου δαπανώντας αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Ξαφνικά έρχεται η κτηματική εταιρεία του Δημοσίου και ζητά την παράδοση του κτιρίου , αγνοώντας οτι άλλη Δημόσια υπηρεσία το ετοιμάζει για εντατική χρήση! Εν τω μεταξύ πληρώνει ο έρμος φορολογούμενος.
Οπως πληροφορηθήκαμε στις 27-3-2013 ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ καταβάλλει προσπάθειες να παραμείνει Λέσχη Αξιωματικών το κτίριο.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:
Τον Σεπτέμβριο στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τον τίτλο «Περιστολή δαπανών του Δημοσίου», ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι στόχος είναι η εξοικονόμηση 15 εκ. ευρώ από ετήσια μισθώματα που πληρώνει το κράτος σε ιδιώτες, για να στεγάζονται υπηρεσίες του. Στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που συζητείται στη Βουλή, η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο με βάση το οποίο 3.200 κρατικά ακίνητα θα περάσουν μέχρι το τέλος του 2013 στο λεγόμενο " Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου "(ΤΑΙΠΕΔ).
Η αρχή γίνεται με 28 ακίνητα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα κτίρια 12 ΔΟΥ ανά την Επικράτεια, τα δύο Αρχηγεία Αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Παιδείας, τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα κτίρια των υπουργείων: Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας), Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ.ά.

Το Δημόσιο θα «ξεφορτωθεί», ένα επαχθές βάρος κι όλα θα πάρουν έναν καλύτερο δρόμο. Ο νέος πρόεδρος του Ταμείου μάλιστα, , υποστήριξε ότι τα χρήματα από την πώληση θα πάνε για μισθούς και συντάξεις καθώς και για να βρούνε δουλειά οι νέοι.
Όμως τα χρήματα από τις πωλήσεις, με βάση μνημονιακή δέσμευση, είναι υποχρεωτικό να κατατίθενται στον Ειδικό Λογαριασμό που έχει ανοιχτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αποπληρωμή των δανειστών.
Αντιθέτως, το Δημόσιο στο εξής, με το σύστημα της «πώλησης με επαναμίσθωση», θα πληρώνει ενοίκιο στους ιδιώτες αγοραστές, που εξασφαλίζουν ένα σίγουρο και εγγυημένο εισόδημα ύψους 30 εκατ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας, χωρίς καμία επενδυτική διακινδύνευση και έναντι ελάχιστων υποχρεώσεων, αφού ακόμα και η ασφάλιση όπως και η συντήρηση των κτιρίων θα αναληφθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους.
Εκτός τούτων, το Δημόσιο, έχει δικαίωμα προτίμησης στην επαναφορά αυτών των κτιρίων, μετά την παρέλευση του χρόνου εκμίσθωσης και, χάρη στο...τέχνασμα αυτό, θα έχει καταφέρει να πληρώσει μια φορά τους δανειστές κι άλλη μια τους τωρινούς αγοραστές για δικά του ακίνητα που μπορούσε να χρησιμοποιεί δωρεάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: