Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο αγώνας για την «σωτηρία» των Μονάδων Υγείας στην Πρέβεζα τώρα ξεκινά!

Ο αγώνας για την «σωτηρία» των Μονάδων Υγείας στην Πρέβεζα τώρα ξεκινά!

Η στρατηγική και τα επόμενα «βήματα» που θα γίνουν άμεσα, έπειτα και από τη συλλογή 11.261 υπογραφών, στο πλαίσιο του αγώνα για τη «σωτηρία» του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και των Μονάδων Υγείας του Νομού μας, υπηρεσιών απαραίτητων για την ίδια τη ζωή του λαού της Πρέβεζας, ήταν τα κύρια θέματα στην ανοικτή σύσκεψη-συζήτηση, που κάλεσε η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στο Εργατικό Κέντρο.
Στην πόλη μας μάλιστα, βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Άρτα, καθώς και εκεί τα προβλήματα στο κομμάτι αυτό, είναι τεράστια.
Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γ.Ν. Πρέβεζας, Στρατής Βουγέλλης, στην αρχική του τοποθέτηση, επισήμανε πως με βάση τις υπογραφές, πρέπει να γίνει εκτίμηση και προσδιορισμός της δράσης της Επιτροπής για την Υγεία, αλλά και των πολιτών της Πρέβεζας. Τόνισε ακόμη ότι γίνονται κινητοποιήσεις για την Υγεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, ενώ ανέφερε πως οι υπογραφές από μόνες τους δε μπορούν να ανατρέψουν τη στρατηγική της Κυβέρνησης, που μοιάζει «εφιαλτική» για την Υγεία.

IMG 9637

Ο κ. Βουγέλλης, στάθηκε επίσης στις δυσμενείς εξελίξεις για το Νοσοκομείο, από το οποίο έφυγε ένας αναισθησιολόγος, παρέμεινε μόνο ένας επικουρικός ουρολόγος, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στο παιδιατρικό τμήμα, πέραν όλων των άλλων ζητημάτων.
Συνάμα, πρότεινε την οργάνωση κινητοποίησης στις 17 Απριλίου εντός του χώρου του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας, ώστε να πάρει παμπρεβεζάνικα χαρακτηριστικά ο αγώνας και να υπάρξει μπλακ-άουτ σε όλη την πόλη, ώστε να ακουστεί δυνατά η... φωνή των πολιτών.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, προειδοποίησε ότι τμήματα του Νοσοκομείου ενδέχεται να μπουν ακόμη και σε παύση λειτουργίας. «Δεν μπορείς ούτε να αρρωστήσεις πλέον. Θα κατηγορηθείς... Θα κλείσει το Νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουγέλλης, ο οποίος πρότεινε ακόμη ως μέσο αντίδρασης και επέμεινε σε αυτό, πως πρέπει να γίνει παρέμβαση γιατρών, υγειονομικού προσωπικού και πολιτών στη ΔΥΠΕ, εντός της εβδομάδας, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Νοσοκομείο με γιατρούς, πολύ απλά επειδή τα προβλήματα λειτουργικότητας είναι άμεσα.
Έγινε αναφορά επίσης στην πρόθεση της Επιτροπής να συναντηθεί με τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας (έχουν αποσταλεί πολλά έγγραφα, αλλά απόκριση... καμία από την πλευρά του Υπουργείου), ώστε να φτάσει μέχρι εκεί η «φωνή διαμαρτυρίας» και να συζητηθούν όλα τα προβλήματα, με τους πλέον υπεύθυνους για να τα λύσουν. Στο σχεδιασμό είναι να παραστούν εκεί, όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι και πολίτες της Πρέβεζας, με τον κ. Βουγέλλη να αναφέρει μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Ή θα μας δεχθούν ή θα μας ξυλοφορτώσουν...».

IMG 9640

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας, Γιώργος Φραγκούλης, ο οποίος παρέστη, πρότεινε να έρθει ένα ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας και λογικά θα είναι ομόφωνο, υπέρ της λειτουργικότητας του Νοσοκομείου, ενώ επισήμανε πως πρέπει να γίνουν κινήσεις για να βγουν μπροστά όλοι οι φορείς του Νομού Πρέβεζας.
Ο Νίκος Λιβιεράτος από το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Πρέβεζας, τόνισε ότι στη Λευκάδα που εργάζεται τα προβλήματα είναι εξίσου μεγάλα, καθώς θα κλείσει η μονάδα τεχνητού νεφρού. Πρόσθεσε πως έχει αναλάβει ο Μπόμπολας το νέο νοσοκομείο της Λευκάδας, ενώ έδωσε μία άλλη διάσταση στο θέμα, υποστηρίζοντας πως θα ήταν καλό να προτείνει η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, τη δημιουργία Νοσοκομείου Περιφερειακού στο Άκτιο, καθώς κανείς υγειονομικός χάρτης, όπως χαρακτηριστικά είπε δεν μπορεί να περιέχει δύο νοσοκομείο σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.
Η Καλλιόπη Μιχελάκου από το Κ.Ι., επισήμανε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και το γεγονός της απουσίας της Ψυχικής Υγείας από το νέο οργανόγραμμα του Γ.Ν. Πρέβεζας. Είπε επίσης πως πρέπει να εξεταστεί με προσοχή το θέμα των ανασφάλιστων.

IMG 9643

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ - ΛΟΥΡΟΣ - ΖΑΛΟΓΓΟ» και δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας, Γιάννης Ρέντζος, πρότεινε να γίνει το Γ.Ν. Πρέβεζας, παράρτημα του Π.Ν. Ιωαννίνων και να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο σύνδεσης των δύο Νοσοκομείων.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας, Κοσμάς Κορωναίος εξήρε το έργο της Ειτροπής Αγώνα και συμφώνησε πως πρέπει τα αιτήματα να είναι ξεκάθαρα και να επιμένουν στο ζήτημα της λειτουργικότητας του Νοσοκομείου. Πρόσθεσε επίσης πως ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.
Η εργαζόμενη στο Γ.Ν. Πρέβεζας, Αθανασία Ηλιοπούλου, τόνισε πως πλέον κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι γιατροί. «Κινδυνεύουν από τον ασθενή που θα έρχεται και δε θα βρίσκει το φάρμακό του και θα θέλει να ξεσπάσει. Έχουν ξεκινήσει επίσης φασιστικού τύπου παρεμβάσεις, με βιντεοσκοπήσεις γιατρών. Συμφωνώ κι εγώ πως πρέπει άμεσα να γίνει η κινητοποίηση στη ΔΥΠΕ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι εδώ μέσα, πως ΕΜΕΙΣ θα αγωνιστούμε για την Υγεία», σχολίασε η κα Ηλιοπούλου.

IMG 9645

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρήστος Δημόπουλος και ο Δημήτρης Ντάγγας, εκ μέρους των εκπαιδευτικών.
Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Βαγγέλης Νάνος, ανέφερε πως πρέπει να φτάσει το ζήτημα σε όλα τα Κέντρα Υγείας και πρέπει να πάρει η κινητοποίηση στις 17 Απριλίου, χαρακτηριστικά παμπρεβεζάνικης κινητοποίησης. «Να κλείσει η πόλη, να παραλύσουν όλα, να γίνει ποτάμι ανατροπής της Κυβέρνησης η κινητοποίηση αυτή και άλλες σε άλλες πόλεις. Πρέπει το κίνημα να αποκτήσει νίκες. Πανεργατικός-παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα για να ξεκουμπιστούν το ΔΝΤ, η ΕΕ, η Τρόικα και η Κυβέρνηση. Εδώ κλείνουν σχολεία και εφημερίδες γράφουν: ''επιστροφή στα χωράφια για τη νεολαία''», είπε ο κ. Νάνος.
Η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Κατσάβαρου, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει «εκστρατεία» ενημέρωσης και στα χωριά, όπως στο Κανάλι, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Νίτσας πρότεινε στην Επιτροπή να παραβρεθεί και να φέρει το ζήτημα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: