Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Πότε θ’ αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στους λογαριασμούς taxisnet 7.300.000 ιδιοκτητών ακινήτων τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα” Το Βήμα”, οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη του ίδιου μήνα για να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι δόσεις του φόρου ακινήτων .Επιπλέον επισημαίνεται πως δεν θα έχουν έκπτωση όσοι εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εφάπαξ στη λήξη της πρώτης δόσης.
Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
Όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου εμφανίζει αδυναμία να πληρώσει τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να εντάξει την κάθε δόση χωριστά στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων με επιβάρυνση ένα σχετικά χαμηλό επιτόκιο.
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί μετά το νέο έτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Αυτό ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα εξεταστεί με βάση τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες το αμέσως προσεχές διάστημα.
Η φορολογία
Αξίζει να τονιστεί ότι για όσους φορολογούμενους δεν υπήρχε καμία αλλαγή στη περιουσιακή τους κατάσταση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει σε λίγες εβδομάδες θα είναι ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι. Αν κάποιος, στο πλαίσιο και των διορθώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών που αφορούν τους υπολογισμούς δημοτικών τελών , φόρων και ΤΑΠ προχώρησε σε τροποποίηση του Ε9 αυξάνοντας τα τετραγωνικά μέτρα, τότε είναι πολύ πιθανόν να επιβαρυνθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ. Αυτό που θα διαπιστώσουν τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών είναι ότι η πρώτη δόση που καλούνται να πληρώσουν είναι μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή καθώς φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 5 που ίσχυε πέρυσι. Για παράδειγμα, για ιδιοκτήτη ακινήτου που καλείται να πληρώσει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ η κάθε μία από τις 6 δόσεις που θα πληρώσει είναι 83,3 ευρώ, ενώ πέρυσι η πρώτη δόση (από τις 5) ήταν 100 ευρώ. Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει την κάθε δόση έστω και μια ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0, 73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της εν λόγω δόσης.
Συμψηφισμός
Χιλιάδες φορολογούμενοι που περιμένουν επιστροφή φόρου δεν θα τη δουν ή θα τη λάβουν ψαλιδισμένη καθώς θα γίνει συμψηφισμός του ποσού αυτού με το σύνολο του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα εάν κάποιος περιμένει επιστροφή φόρου 400 ευρώ και την ίδια στιγμή από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκύπτει φόρος 300 ευρώ τότε η Εφορία θα συμψηφίσει τα δύο ποσά και θα του επιστρέψει τη διαφορά, δηλαδή τα 100 ευρώ.
Αν όμως δεν έχει επιστροφή φόρου θα μπορέσει να πληρώσει τα 300 ευρώ σε 6 δόσεις , δηλαδή 50 ευρώ κάθε μήνα.
Συμψηφισμοί με χαμένα ενοίκια
Στην κατηγορία εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και όσοι έχασαν εισοδήματα από ενοίκια εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% λόγω των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.Το 30% των απωλειών θα συμψηφισθεί από την ΑΑΔΕ με τις οφειλές που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ημερομηνία καταβολής από την 31η Ιουλίου 2020 και με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων. Για παράδειγμα όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος γα να έχουν έκπτωση 2% , η έκπτωση φόρου κατά 30% επί της απώλειας τω φετινών ενοικίων θα αφαιρεθεί στο σύνολο της από τον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο θα συμβεί και για όσους ο φόρος εισοδήματος υπολείπεται της έκπτωσης φόρου από την απώλεια των ενοικίων. Σε αυτήν την περίπτωση θα μηδενιστεί ο φόρος εισοδήματος και το υπόλοιπο ποσό της έκπτωσης φόρου θα μειώσει και αυτό τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: