Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Το ιστορικό υδροδότησης της Κοινότητας Ανωγείου και της οριστικής επίλυσης ενός χρονίζοντος προβλήματος


Πριν από μερικές ημέρες υδροδοτήθηκε η Κοινότητα Ανωγείου. Μαζί με τον οικισμό Βούλιστας Παναγιάς, όπου κι εκεί τα έργα υδροδότησης βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης, ήταν τα μοναδικά χωριά στον Δήμο Ζηρού που οι κάτοικοι δεν απολάμβαναν το φυσικό όσο και βασικό αγαθό του νερού.
Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, -αλλά όχι στις βρύσες των κατοίκων- μέχρι οι μακροχρόνιοι και δυναμικοί αγώνες των κατοίκων βρουν την τελική και οριστική δικαίωση. Συλλογές υπογραφών, παραστάσεις, ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, μέχρι και επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν στείλει παλαιότερα, απογοητευμένοι από τη μη εύρεση λύσης στο δίκαιο αίτημά τους.
Αποσπασματικές ενέργειες, άστοχοι χειρισμοί, κωλυσιεργίες αλλά και η μη εστίαση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, στερούσαν από τους κατοίκους και κτηνοτρόφους των δύο κοινοτήτων το πολύτιμο αγαθό του νερού.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν, έθεσαν σε πρώτιστη προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση των έργων υδροδότησης των δύο κοινοτήτων.
Με την ευκαιρία της επίλυσης ενός τόσο σοβαρού όσο και χρονίζοντος προβλήματος όπως αυτό της υδροδότησης της Κοινότητας Ανωγείου, αξίζει μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της διαδικασίας.



Οι πρώτες ενέργειες στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος (σ.σ. προεργασίες και οχλήσεις είχαν προϋπάρξει) άρχισαν το 2004, όταν επί Νομαρχίας κ. Βασίλη Ιωάννου και υπεύθυνου αντινομάρχη κ. Δημητρίου Κώστα, πραγματοποιήθηκε γεώτρηση στην περιοχή και άντληση υδάτων σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ Πρέβεζας.
Το 2008 συντάχθηκε μελέτη εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, από τον τότε Δήμο Ανωγείου με δήμαρχο τον κ. Ηλία Παπατσίμπα. Το 2013 ξεκίνησε η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου από τον Δήμο Ζηρού. Λόγω ζητημάτων που είχαν ανακύψει το 2016 έγινε τροποποίηση μελέτης δικτύου από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ζηρού.
Τη διετία 2017 -2018 οι ρυθμοί επισπεύθηκαν και προχώρησαν από τον Δήμο μας, η δημοπράτηση αλλά και η ολοκλήρωση της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Εντός του 2019 με την εξόφληση του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώθηκε και η ηλεκτροδότηση της γεώτρησης, ένα έργο που επίσης στήριξε οικονομικά η Περιφέρεια Ηπείρου.
Και φτάνουμε στο 2020 όπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη δοκιμαστική λειτουργία, ξεκίνησε η πολυπόθητη υδροδότηση της Κοινότητας του Ανωγείου, ενώ ταυτόχρονα έγινε και ανάθεση του έργου προστασίας της γεώτρησης, το οποίο θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό που πλέον έφθασε το νερό στο Ανώγειο έστω και πολύ αργά.Οι γνωρίζοντες θέτουν όμως τρία βασικά ερωτήματα:
-Πόσο κόστισε συνολικά το ο αυτό;
(Οι πληροφορίες αναφέρουν για κόστος Άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ).
-Ποιά είναι η ποσότητα του νερού που αντλείται ανά ώρα;(Ακούγεται ότι είναι μόλις 2,5 κυβικά νερού).
-Μήπως υπήρχε άλλη οικονομικότερη και συντομότερη σε διάρκεια υλοποίησης λύση που θα παρείχε και περισσότερο νερό ανά ώρα;Αν ναι, γιατί έγινε επιλογή της τωρινής λύσης που ήταν χρονοβόρα-πανάκριβη και μικρού αποτελέσματος;(Ναι,και πάλι οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο Γοργομύλου-δεξαμενή στη θέση Χωραφιά-που απέχει 595 μέτρα από το Ανώγειο(Οικία Ανδρ.Βέργου),που με την χρήση ενός μοτέρ αξίας μικρότερης των 10 χιλ.ευρώ και σωλήνα-λάστιχο ανάλογου μήκους θα έλυνε το υδροδοτικό πρόβλημα του Ανωγείου.Για τυχόν ισχυρισμούς ότι αυτή η σύνδεση θα επηρέαζε την επάρκεια υδροδότησης του Γοργομύλου, η λύση θα ήταν απλή με την τοποθέτηση μεγαλύτερου μοτέρ στην κεντρική πηγή άντλησης του νερού.Ως προς το κόστος όλων αυτών;Κάτι γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ,ίσως και λιγότερα.Όσο για την ωριαία ποσότητα αντλούμενου νερού;Περίπου δεκαπλάσια.Τα συμπεράσματα δικά σας.