Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

“Σαρώνει” ο καταρροϊκός πυρετός, σε κτηνοτροφικές μονάδες


Δεκαοκτώ εστίες καταρροϊκού πυρετού έχουν εμφανιστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις 30 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μία εστία αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, εννιά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, και τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει έκκληση για αυξημένη επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων στην εκτροφή και διακίνηση ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων (κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων). Παράλληλα επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορίζονται ζώνες ελέγχου σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων από κάθε εστία, προστασίας, σε ακτίνα εκατό χιλιομέτρων και επιτήρησης, σε ακτίνα εκατόν πενήντα χιλιομέτρων.
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων (πρόβατα, αιγοειδή, βοοειδή), αυτές απαγορεύονται για 21 ημέρες, στη ζώνη ελέγχου με εξαίρεση τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή. Οι μετακινήσεις ζώων στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης μπορεί να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς. Ωστόσο απαγορεύεται η έξοδος ζώων από τη ζώνη προστασίας με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα, αιματοφάγα κουνούπια, τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών, ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: