Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Πώς θα γίνει η διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος αγροτών, βγήκε η εφαρμοστική εγκύκλιος



Την περασμένη Παρασκευή 21 Αυγούστου η ΑΑΔΕ εξέδωσε την πολυαναμενόμενη εφαρμοστική εγκύκλιο αναφορικά με την διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, εγκύκλιο την οποία είχε προαναγγείλει ο ΑγροΤύπος, πρώτος.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Κατερίνα Γ.Μ. Κουσουνή - Ρόμπολα & Συνεργάτες, φοροτεχνικός από την Κατοχή Μεσολογγίου, την Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ ότι ενεργοποιείται η διαδικασία διαγραφής του τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες και αλιείς. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων (Ε2140/2020).
Επομένως, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2019:
α) οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ,
β) οι αλιείς παράκτιας αλιείας (φυσικά πρόσωπα) που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων,
γ) οι συμπλοιοκτησίες ή κοινωνίες αστικού δικαίου παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων. Η εξαίρεση δεν εφαρμόζεται, εφόσον τα ως άνω πρόσωπα έχουν δηλώσει στο φορολογικό μητρώο ότι ασκούν για το φορολογικό έτος 2019 και άλλες δραστηριότητες πέραν των κατωτέρω:
Οι ΚΑΔ του τομέα Α 01, 02 και 03 (ΓΕΩΡΓΙΑ-ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ αντίστοιχα) της εθνικής ονοματολογίας των οικονομικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ 2008) που ορίζονται στην ΑΥΟ ΠΟΛ.1133/2008, όπως ισχύει, με εξαίρεση τους ακόλουθους ΚΑΔ:

Με τροποποιητικές η διαγραφή του τέλους των 650 ευρώ

01.61 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τη φυτική παραγωγή
01.62 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τη ζωική παραγωγή
01.63 Δραστηριότητες μετά τη συγκομιδή
01.64 Επεξεργασία σπόρων πολλαπλασιασμού
01.70 Θήρα, τοποθέτηση παγίδων και συναφείς δραστηριότητες
02.40 Υποστηρικτικές προς τη δασοκομία υπηρεσίες
03.11.7 Υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αλιεία

Διαδικασία διαγραφής του τέλους επιτηδεύματος

Σύμφωνα με την κα Κουσουνή, σε περίπτωση που έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019 και έχει εκκαθαριστεί, η διαγραφή γίνεται με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, χωρίς διόρθωση κάποιου πεδίου και χωρίς την επιβολή τυχόν κυρώσεων.
Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία η επανεκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Σε περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος έχει ήδη καταβληθεί, συμψηφίζεται με υφιστάμενες οφειλές άλλως επιστρέφεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν τροποποιητική δήλωση χωρίς άλλη διόρθωση απαλλάσσεται από τυχόν προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ πατώντας εδώ

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: