Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Στο Δήμο Ζηρού, με την ανοχή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ψηφίζονται θέματα που επιβαρύνουν τους Δημότες.


Στην ενημέρωσή μου για τα όσα διαδραματίζονται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το Δήμο Ζηρού, "πέφτω" πάνω σε ανάρτηση του διαδικτυακού φίλου Βασίλη Κώνστα  στο προφίλ του στο facebook.  Όσα αναφέρει  έχουν ενδιαφέρον και με προβλημάτισαν επειδή γνωρίζω ότι είναι ανεξάρτηρτος δημοτικός σύμβουλος και τα γραφόμενά του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Την μεταφέρω αυτούσια .

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου, επιτέλους μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού.
Δύο ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν και αξίζει να αναφερθεί η θέση των Παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων.
1. Η απαλλαγή ή ελάφρυνση, από δημοτικά τέλη και άλλες εισφορές προς τον Δήμο, των επαγγελματιών, οι επιχειρήσεις των οποίων ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.
Η Δημοτική αρχή δυστυχώς δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τους υπόλοιπους επαγγελματίες οι οποίοι συνέχισαν μεν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, αλλά είχαν από ελάχιστο έως μηδενικό τζίρο.
Ούτε βέβαια τους εργαζόμενους οι οποίοι το ίδιο διάστημα είχαν μειωμένο εισόδημα λόγω μειωμένου ωραρίου ή λόγω αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται.

Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης, στην οποία επιχειρηματολογήσαμε αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, η Δημοτική αρχή αναγκάστηκε να μεταβάλει τη θέση της και δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί το θέμα, να συμπεριλάβει και άλλους πληγέντες στη ρύθμιση περί απαλλαγών και να καταθέσει νέα πρόταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί εάν η συνεδρίαση διεξάγονταν δια "περιφοράς", μέθοδο που αρχικά είχε επιλέξει η Δημοτική αρχή, και δικαιώνουν την εξαρχής έντονη αντίδρασή μου και την επιχειρηματολογία μου υπέρ της τηλεδιάσκεψης.
Πρόταση η οποία κατατέθηκε, περί λήψης απόφασης στην εν εξελίξει συνεδρίαση για επέκταση του μέτρου , και η οποία τελικά, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Δημάρχου, τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, δυστυχώς δεν έλαβε την πολυπόθητη πλειοψηφία με ευθύνη τόσο της παράταξης του Δημάρχου όσο και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Την πρόταση υπερψηφίσαμε μόνο οι δύο Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, και δυστυχώς μόνο οι επτά συμμετέχοντες από τους έντεκα συνολικά Συμβούλους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το γεγονός ότι μέσω διαδικτύου και με τη χρήση laptop, tablet ή smartphone, μπορούσε οποιοσδήποτε Δημοτικός Σύμβουλος από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση καθιστά τουλάχιστον αδικαιολόγητη την απουσία ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με δεδομένο μάλιστα ότι θα συζητούνταν και το μείζον θέμα των απορριμμάτων.
2. Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, παρέπεμψε για γνωμοδότηση την πρόσφατη απόφασή του περί τιμολογιακής πολιτικής και τεχνικού προγράμματος έτους 2020.
Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος, που κατά τα άλλα λειτουργεί ως ανεξάρτητος, ζητάει από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Ηπείρου να επικυρώσουν τις δικές του αποφάσεις.
Ο Δήμαρχος Ζηρού και πρόεδρος του Συνδέσμου ας αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από τη θέση του, για την κατάκτηση της οποίας άλλωστε τόσο αγώνα έκανε, και ας μην επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες του, στους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων της Ηπείρου.

Είχε την απαίτηση μάλιστα, μετά από μια ολιγόλεπτη και γενική τοποθέτησή του επί του θέματος, να γνωμοδοτήσουμε θετικά, χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας τα πλήρη στοιχεία και δεδομένα ώστε να τα επεξεργαστούμε και να αποφανθούμε.
Το ότι όλοι οι Σύμβουλοι της παράταξής του, αποδέχθηκαν εν λευκώ την πρότασή του, με ξεπερνάει.

Ακόμη περισσότερο όμως με ξενίζει το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση εμφανίστηκε στη συνεδρίαση ελλειπής, διευκολύνοντας έτσι αφάνταστα το έργο του Δημάρχου και στερώντας στην ουσία κάθε δυνατότητα καταψήφισης του εν λόγω θέματος.

Με αυτά τα δεδομένα η αντίδραση που προβάλλαμε επί του θέματος και οι δύο Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταγράφηκε μεν αλλά, πάλι με ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν ήταν δυνατόν να επιφέρει το προσδοκόμενο αποτέλεσμα.
Δυστυχώς οι δυσλειτουργίες στην παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραμένουν, δικαιώνοντας όσους από εμάς είχαμε επισημάνει έγκαιρα την ύπαρξη προβλημάτων και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής τους.

Υ.Γ. Για να μην υπάρξουν  συνειρμοί και σκέψεις δηλώνω ότι: Τον κ. Βασίλη Κώνστα ούτε τον ψήφισα  και δεν έχω ουδεμία συγγενική ή άλλη σχέση πέραν της γνωριμίας μας στο διαδίκτυο. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ μου. 

Χριστόφορος Ευθυμίου
Δημότης Δήμου Ζηρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: