Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: «Άγιος Αντώνιος»


Γράφει ο Αθανάσιος Δημ. Στράτης


Ο Απόστολος Στ. Κολιός, από το Θεσπρωτικό, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του τον Δεκέμβρη του 2019, με τίτλο «Άγιος Αντώνιος».
Είναι το τέταρτο βιβλίο του μετά τα: «Ένας παππούς θυμάται…» (2009), «Από τα Λέλοβα …στο Θεσπρωτικό» (2012) και «Στόχος» (2018), καθώς επίσης και πλήθος δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο.

C:\Documents and Settings\Owner\Επιφάνεια εργασίας\1.jpg

Ο κ. Κολιός με το νέο του βιβλίο έρχεται να γνωρίσει το εξωκκλήσι της Ελιάς (Ντάρας) στο ευρύτερο κοινό.
Αναφέρεται στο πρώτο κτίσιμο του ναού το 1744, και στην ανυπαρξία άλλου ναού, που να τιμάται ο Άγιος Αντώνιος, στη Λάκκα Σουλίου και στο Νομό Πρεβέζης. Θυμίζει την κατασκευή πριν το 1960 και την εκ βάθρων νέα, τη δεκαετία του 1960 με μπροστάρη τον παπα-Θανάση Οικονόμου από το Νικολίτσι και όλους τους Νταρανίτες.
Προσθέτει επίσης και τις ενέργειες της εκκλησιαστικής επιτροπής από το 2009 και μετά, για τις πρόσθετες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στη σημερινή του μορφή. (Μηχανικός Χρήστος Αν. Ντάουλας, Εκκλησιαστική Επιτροπή παπα-Χριστόδουλος Γερ. Νίτσος, Ι. Δ. Στράτης, Α. Κ. Στράτης, Κ. Απ. Αποστόλου και Ευγ. Β. Στράτη


Θυμίζει την ανάληψη από τον ίδιο τον συγγραφέα, με εντολή του παπα-Θανάση, της κατασκευής του τέμπλου και άλλων απαραίτητων επίπλων, καθώς επίσης και τις πρώτες νεώτερες εικόνες του ναού.
Καταγράφει μαρτυρίες προσκυνητών που βοήθησε ο Άγιος στην πορεία της ζωής τους, ακόμη και αυτού του ιδίου. Περιγράφει με το δικό του τρόπο, το «άνοιγμα της εκκλησιάς», τις γιορτινές μέρες των εορτών και το γλέντι της Λαμπρής στο προαύλιο.
Ο κ. Κολιός καταγράφει στο βιβλίο του όλες τις αγιογραφίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις φωτογραφίες τους με τους αντίστοιχους αφιερωτές.
Στις ευκολοδιάβαστες 118 σελίδες του βιβλίου, δεν παραλείπει να παραθέσει εκτενώς τον βίο του Αγίου Αντωνίου.


Ο κ. Κολιός στο βιβλίο του κατέγραψε πληροφορίες για το εξωκκλήσι του Αγίου Αντωνίου δικές του, όπως τις θυμάται και τις έζησε, χωρίς βιβλιογραφία, οι οποίες θα χάνονταν στη λήθη του χρόνου. Τέτοιες μονογραφίες-εργασίες μακάρι να υπάρξουν και για τα άλλα μνημεία της Λάκκας, παλαιά και νεώτερα, εκκλησιαστικά ή μη, λόγου και παραδόσεων, για να σωθούν στις επερχόμενες γενιές.
Περιττά τα λόγια εκτίμησης και ευχαριστιών στον ακούραστο Απόστολο Κολιό, αφού είναι δεδομένα. Θα περιμένουμε το επόμενο βιβλίο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: