Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Νέα αφετηρία για την Ομόνοια

Μία νέα αρχή για την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία φιλοδοξεί να αποτελέσει η Γενική Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας και η εκλογή νέας ηγεσίας.
Σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πάνω από 300 αντιπρόσωποι από όλα τα παραρτήματα της οργάνωσης στην Αλβανία και την Ελλάδα, μετείχαν στην διαδικασία, καταθέτοντας τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους.
Η Ομόνοια από το 1991, όταν η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία άρχιζε να αλλάζει, αποτελεί τον επίσημο φορέα της Ελληνικής μειονότητας που πολιτικά εκφράζεται από το ΚΕΑΔ, καθώς η συμμετοχή της στην εκλογική διαδικασία του 1992 είχε απαγορευθεί.
Η πορεία της όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολη.
Ο ρόλος της άλλοτε υμνήθηκε και  άλλοτε αμφισβητήθηκε έντονα.
Σήμερα, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, όπου όμως τα προβλήματα της μειονότητας παραμένουν σοβαρά, επιχειρείται μία επανεκκίνηση με βασικό χαρακτηριστικό τη συνένωση δυνάμεων του ελληνισμού.
Νέος πρόεδρος της Ομόνοιας εξελέγη ο Βασίλης Κάγιας, με 241 ψήφους επί 300 παρόντων.
Βασικό γνώρισμα του νέου Συμβουλίου είναι τόσο η επιστροφή στελεχών που  είχαν αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν όσο και η ανανέωση του σε ποσοστά που ξεπερνούν το 40%.
«Τόσο η συμμετοχή των αντιπροσώπων όσο και τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης επιβεβαιώνουν ότι παρά τις δυσκολίες της πολιτικής συγκυρίας η ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό άξονα του αγώνα της ΕΕΜ για περισσότερα δικαιώματα όπως ιστορικά τα έχει κατοχυρωμένα και απ' τις διεθνείς συμβάσεις και πρακτικές υλοποιήσιμα. Σε συνεργασία απόλυτη με την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα - ΚΕΑΔ η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί όχι απλά να καταγγέλλει παραβιάσεις αλλά να συμβάλει με προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κοινοτήτων της ΕΕΜ. 
Η 10η Συνδιάσκεψη αποτελεί επίσης αφετηρία ώστε οι διεργασίες αναζωογόνησης των οργανωτικών δομών να ενισχυθούν παραπέρα με βασική μέριμνα την συνειδητοποίηση όλο και περισσότερων μελών της ΕΕΜ ότι η συμμετοχή στην ΟΜΟΝΟΙΑ και τους αγώνες της είναι συμβολή στην διαιώνιση της προοπτικής για την ίδια την Ελληνική κοινότητα», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: