Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διώξεων για τις παράνομες πρακτικές στο γάλα και τις τριγωνικές συναλλαγές, τι είπε ο Αποστόλου στη βουλή


Κινητικότητα όσον αφορά στο θέμα των παράνομων πρακτικών κατά την εισαγωγή γάλακτος στην Ελλάδα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Σχετική αναφορά έκανε την Πέμπτη μιλώντας στη βουλή και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, προαναγγέλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη, όπου υπάρχουν παράνομες πρακτικές. «Έχουμε δημιουργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχουμε ήδη πάρα πολλά θέματα, τα οποία, βεβαίως, δεν μπορώ αυτήν την ώρα να ανακοινώσω, πριν φτάσουν στη Δικαιοσύνη και πριν βγουν τελεσίδικες αποφάσεις. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι παρακολουθούμε», σημείωσε ο υπουργός. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, κτηνοτρόφοι οι εισαγωγές συνεχίζονται, όλοι το  ξέρουν, αλλά στοιχεία δεν υπάρχουν, ώστε να γίνει άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη.
«Θέσατε θέματα όπως, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει με το γάλα, με την τιμή του γάλακτος», είπε απευθυνόμενος στο βουλευτή Δράμας της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη, ο Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι «έχει συζητηθεί πολλές φορές. Εγώ θα σας πω μόνο ένα θετικό: Επιτέλους, κατάλαβαν οι εμπλεκόμενοι κτηνοτρόφοι και μεταποιητές ότι η συγκρότηση μίας διεπαγγελματικής οργάνωσης στον χώρο είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.
Γιατί το λέω αυτό; Διότι τουλάχιστον τα στοιχεία δείχνουν ότι, όπου υπάρχει οργανωμένη συνεργατική παρουσία των αγροτών, των κτηνοτρόφων, οι τιμές στο γάλα έμειναν σταθερές, ενώ αντίθετα σε περιοχές όπου μεμονωμένα ο καθένας πήγαινε να παραδώσει το γάλα του είχε τις επιπτώσεις, οι οποίες να ξέρετε ότι οφείλονται και στη μεγάλη κρίση που έχει ο γαλακτοκομικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βεβαίως και σε διαδικασίες στις οποίες πολλοί επιδίδονται και οι οποίες έχουν στοιχεία παρανομίας.
Έχουμε δημιουργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχουμε ήδη πάρα πολλά θέματα, τα οποία, βεβαίως, δεν μπορώ αυτήν την ώρα να ανακοινώσω, πριν φτάσουν στη Δικαιοσύνη και πριν βγουν τελεσίδικες αποφάσεις. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι παρακολουθούμε».

Νίκος Παλάσκας: Πληροφορίες υπάρχουν, όλοι το ξέρουν αλλά δεν έχουμε στοιχεία
Ταυτόχρονα, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παλάσκας «δυστυχώς εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος γίνονται ακόμα και σήμερα από επιτήδειους, αλλά δεν έχουμε στοιχεία, που να τεκμηριώνουν ότι όλα αυτά γίνονται από συγκεκριμένα πρόσωπα».
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο περιφερειάρχης Ηπείρου είχε μιλήσει στον ΑγροΤύπο, καταγγέλοντας δημόσια τις περίεργες διαδρομές που ακολουθεί το εισαγόμενο γάλα, έως ότου φτάσει κυρίως μέσω Βουλγαρίας στην ελληνική αγορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: