Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Η ανασφάλεια ερήμωσε τα παραμεθόρια!!


Σύσκεψη της ηγεσίας ΕΛ.ΑΣ. Ηπείρου – Δήμου Πωγωνίου για εξεύρεση λύσεων…

- Η αστυνόμευση θα πρέπει να ενισχυθεί σε μόνιμη βάση

- Δέσμη μέτρων από Ε.Ε. για ακριτικές περιοχές

 Μπορεί οι τοπικοί φορείς μαζί με τους ακρίτες κατοίκους να δίνουν μάχη για να κρατηθούν ζωντανά τα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου, όμως η πραγματικότητα, δυστυχώς, δεν δίνει έστω κι ένα σημάδι ότι μπορεί να αντιστραφεί η σημερινή εικόνα.  

Από την μια το αίσθημα ανασφάλειας έχει «φωλιάσει» για τα καλά στις ζωές των λιγοστών κατοίκων και από την άλλη το Κράτος έχει… φροντίσει να απογυμνώσει την ύπαιθρο από σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες.
Επόμενο είναι λοιπόν ο πληθυσμός χρόνο με το χρόνο να φθίνει και τα περισσότερα χωριά να περιμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να πάρουν μια προσωρινή «ανάσα» ζωής, με τον ερχομό των απόδημων στις πατρογονικές τους εστίες. 
Με όλες τις δυνάμεις!
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ηπείρου βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, προκειμένου - στο μέτρο των δυνατοτήτων τους - να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους. Μάλιστα οι σχεδόν καθημερινές επιτυχίες των αστυνομικών, όσον αφορά την πάταξη της πάσης φύσεως εγκληματικότητας, είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής την προσπάθειας. Τα μπλόκα και οι περιπολίες, είτε πρόκειται για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, είτε για παράνομη μετανάστευση, τις περισσότερες φορές αποδίδουν καρπούς. 
Είναι όμως τόσο μεγάλη και δυσπρόσιτη η μεθοριακή γραμμή, που με το υπάρχον προσωπικό και τα ελλιπή μέσα είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση. Αδιάψευστος μάρτυρας τα συχνά κρούσματα επιθέσεων σε κλειστά σπίτια – και όχι μόνο, σε εκκλησίες και μοναστήρια. 
Σύσκεψη στο Δελβινάκι
Τα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής του Πωγωνίου τέθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Δελβινάκι, παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου υποστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Σκούμα και του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Βασιλάκου.
Από τη σύσκεψη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πωγωνίου, προέκυψε κοινό μέτωπο για την εξεύρεση λύσεων και βέλτιστων πρακτικών αστυνόμευσης, με στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους δημότες και επισημάνθηκε ότι δεν θα αποδυναμωθεί η αστυνομική παρουσία στη περιοχή από τη στελέχωση του νέου Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ιόνιας Οδού. 
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
«Το Πωγώνι και οι κάτοικοί του αξίζουν την καλύτερη δυνατή φύλαξη και εξυπηρέτηση από τις αστυνομικές υπηρεσίες» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, χαρακτηρίζοντας την σύσκεψη εποικοδομητική. 
Στη συνάντηση έγινε παράλληλα συζήτηση για τη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή και αποφασίστηκε η επανάληψη της σύσκεψης σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης, ο Διοικητής του Α.Τ. Δελβινακίου κ. Ιωάννης Πριάβαλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αριστοτέλης Βίλλης, Γεώργιος Τσώνης και Γρηγόριος Μποτίνης και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δελβινακίου ο πρόεδρος κ. Νικηφόρος Γκουραμέτσιος και το μέλος κ. Μιχαήλ Μάγκος.
Χρειάζονται ενίσχυση…
Και μπορεί να υπάρχει καλή θέληση τόσο από την Αστυνομική Διεύθυνση, όσο και από τον Δήμο Πωγωνίου, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα της ανασφάλειας στην ελληνοαλβανική μεθόριο δεν πρόκειται να επιλυθεί οριστικά, αν δεν ενισχυθεί σε μόνιμη βάση η αστυνόμευση σ’ αυτήν και δεν θωρακιστούν τα σύνορα.  
Οι περιπολίες και τα μπλόκα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν και να αναπληρώσουν τον Στρατό, ούτε τις μόνιμες μονάδες αστυνόμευσης.
Μόλις πριν λίγες ημέρες η ίδια η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων έκανε λόγο για Υπηρεσίες, οι οποίες κυριολεκτικά λειτουργούν με προσωπικό «ασφαλείας» και μια περιοχή με συνεχή κρούσματα βαριάς εγκληματικότητας, κυρίως λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία, όπου η μορφολογία του εδάφους και το δύσβατο των περιοχών καθιστούν την αστυνόμευση ακόμη πιο δύσκολη.
Στο επίκεντρο της Ε.Ε. 
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Θ. Ζαγοράκη σχετικά με την προώθηση της ανάπτυξης και της συνοχής στις παραμεθόριες Περιφέρειες της Ε.Ε.
Η γνωμοδότηση αυτή έρχεται να προτείνει μια δέσμη δράσεων για την ενίσχυση της κατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής των παραμεθόριων Περιφερειών, ιδίως μέσω της αντιμετώπισης γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων που παρεμποδίζουν σήμερα τη στενότερη συνεργασία.
Στην γνωμοδότηση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του πολιτισμού, της παιδείας και του αθλητισμού στην περαιτέρω ενίσχυση διασυνοριακής συνεργασίας, ενώ περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση των εμποδίων αλλά και μείωση του κόστους των διασυνοριακών επαφών.
«Τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά  στην ανάπτυξη των παραμεθόριων Περιφερειών. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει τα μελλοντικά χρηματοδοτικά προγράμματα να σχεδιαστούν με τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο και να εστιάσουν στους τομείς που η κάθε Περιφέρεια έχει η ανάγκη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του Έλληνας ευρωβουλευτής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: