Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Παραλειπόμενα για το ανύπαρκτο "Τσάμικο"...




Αν και η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει κανένα "Τσάμικο" ζήτημα, ωστόσο στην Αλβανία προκαλεί, για εσωτερική κατανάλωση, πολιτικές αναταράξεις. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα λεπτό θέμα και οι Αλβανοί επιχειρούν στη συμφωνία με την Ελλάδα να επιτύχουν κάτι, ακόμη και για λόγους ιστορικού συμβολισμού. Υπενθυμίζεται ότι για τον αλβανικό αλυτρωτισμό και εθνικισμό η «Τσαμουριά», δηλαδή η περιοχή από τη Θεσπρωτία έως τον Αμβρακικό Κόλπο, εμφανίζεται ως μέρος της «Μεγάλης Αλβανίας». 

***************


Ως αστειότητα μπορεί να εκληφθεί, δεν έχει καμία άλλη σημασία, η ενέργεια οκτώ Αλβανών (ανδρών και υναικών), που ήρθαν, όπως ισχυρίζονται, στη Θεσπρωτία, την οποία αποκαλούν "Δημοκρατία της Τσαμουριάς" και ανάρτησαν ένα βίντεο, όπου φαίνεται να ύψωσαν στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, την Αλβανική, την Αμερικάνικη και την Ολλανδική σημαία. Ακρότητες, που δεν μπορούν να επηρεάσουν και να παραχαράξουν τα ιστορικά δεδομένα. Απλά δείχνουν χαμηλό επίπεδο πολιτικής σκέψης. Αυτά γίνονται για τις εντυπώσεις και μόνο και αποτελούν παραληρηματικές εκδηλώσεις. Ο δρόμος είναι ένας: Φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς... Ακόμη χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος, για το πως θα υπάρξουν και θα προωθηθούν εμπορικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Όλα τα υπόλοιπα και άχρηστα και ζημιογόνα είναι. 

******************

Η Κονίσπολη είναι μια περιοχή γειτονική στη Θεσπρωτία. Πολλοί κάτοικοί της εργάζονται στο νομό, κατεβαίνουν στους Φιλιάτες και στην Ηγουμενίτσα και ψωνίζουν και γενικά επιδιώκουν καλές σχέσεις  με τους γείτονές τους. Εντούτοις ο δήμαρχος Κονίσπολης Σουαίπ Μπεκίρι, που δείχνει ότι θέλει συνεργασία με τους δήμους της Θεσπρωτίας και κυρίως με το δήμο Φιλιατών, ήταν από τους πρώτους στην πρόσφατη εκδήλωση των "Τσάμηδων" στο "μνημείο" της Τζάρας. Μπορεί, βέβαια, να δηλώνει "Τσάμικης" καταγωγής και να εκλέχτηκε και με την υποστήριξη του "Τσάμικου" κόμματος, ωστόσο είναι θεσμικός παράγοντας, που ρόλος του είναι να ενώνει και όχι να διχάζει.

*******************

Την ανθελληνική εκδήλωση στην "Τζάρα", πλαισίωσε επίσημα και ο δήμος Αγίων Σαράντα, που δεν εκπροσωπήθηκε μόνο από τον αντιδήμαρχο Ραμίζ Χούσι, αλλά έστειλε και τη φιλαρμονική του να παιανίζει εμβατήρια. Αντιδήμαρχος στους Αγίους Σαράντας είναι και ο πρόεδρος του ελληνικού κόμματος "ΜΕGA" Χριστάκης Κίτσος. Ποια υπήρξε η αντίδρασή του;

Δεν υπάρχουν σχόλια: