Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Εκτεταμένη ακαρπία στην Ήπειρο και ειδικά στην Άρτα

Το θέμα της εκτεταμένης ακαρπίας στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων που παρατηρείται φέτος σε ολόκληρη την Άρτα και την  Ήπειρο επισήμανε στον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος.
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι λόγω της αναμενόμενης απώλειας της παραγωγής, κατά την επόμενη χρονιά, το εισόδημα των καλλιεργητών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων  στους κλάδους εμπορίας και τυποποίησης θα μειωθεί αισθητά.
Ο κ. Στύλιος τόνισε ότι σύμφωνα με τους γεωπόνους, το φαινόμενο οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, σε συνδυασμό με την μεταφορά σκόνης από την Αφρική που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμοποίηση κατά την άνθιση και την καρπόδεση.
Ο Βουλευτής, ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ σχετικά με το πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, ή αν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα.
Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στο έντονο πλήγμα που θα δεχτεί η τοπική οικονομία της Άρτας δεδομένου ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων. Μίλησε επίσης για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, λόγω του οποίου ακραία και δυσμενή καιρικά φαινόμενα θα παρατηρούνται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση.
Καταλήγοντας, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατία ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα και να επανεξετάσει το όλο θεσμικό πλαίσιο των αποζημιώσεων για απώλειες παραγωγής που σχετίζονται με την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: