Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Εξισώνουν την Βόρειο Ήπειρο με την Τσαμουριά


Σημεία της συμφωνίας που κυοφορείται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αποκαλύπτουν τα «Νέα» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «εξισώνουν την Βόρειο Ήπειρο με την Τσαμουριά». Τα σημεία συμφωνίας παραμένουν «επτασφράγιστο μυστικό» ωστόσο η Αλβανική κυβέρνηση, υπό τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό της χώρας, δεν δείχνει να βιάζεται και να συμμερίζεται την σπουδή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση υπογραφή της συμφωνίας.
Η συμφωνία, όπως αναφέρουν τα Νέα σε άρθρο που υπογράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος,επικεντρώνεται σε τρία σημεία κι αυτό που για πρώτη φορά γίνεται γνωστό είναι η «εξίσωση» Βορείου Ηπείρου και Τσαμουριάς.
Ελλάδα και Αλβανία θέλουν να προχωρήσουν και επίσημα στην εγκατάλειψη των γεωγραφικών όρων, πιστεύοντας ότι έτσι θα κλείσουν οι όποιες διεκδικήσεις, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε η Ελλάδα έθεσε θέμα γεωγραφικών διεκδικήσεων.
Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο ίδιο καλάθι οι ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων Αλβανικών κυβερνήσεων και άλλων κύκλων σε βάρος της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία θα προβλέπει την δημιουργία μεικτών επιστημονικών επιτροπών για την ανασύνταξη των εκπαιδευτικών βιβλίων.
Το δεύτερο σημείο της συμφωνίας, όπως αναφέρουν τα Νέα, είναι η δέσμευση της Ελλάδας να αποδώσει, τις περιουσίες Αλβανών πολιτών οι οποίες δημεύτηκαν με την κήρυξη του πολέμου το 1940. Οι περιουσίες αυτές, που βρίσκονται κυρίως στα Γιάννινα, την Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία έχουν περιέλθει στην κατοχή Ελλήνων και πρέπει να επιστραφούν.
Το τρίτο και εξ ίσου σημαντικό, που δημιουργεί και την μεγαλύτερη εμπλοκή είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ.
Η επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στα 12 μίλια, δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από την Αλβανία, όχι μόνο εξ αιτίας της εσωτερικής κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση Ράμα αλλά λόγω των έντονων τουρκικών πιέσεων προς τα Τίρανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: