Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Ημέρα μνήμης στο Ζαγόρι

Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση, «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου», για να τιμηθεί η επέτειος της καταστροφής των χωριών του Ζαγορίου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-1944,διοργανώνει ο Δήμος Ζαγορίου την Κυριακή 1η Ιουλίου στο Γρεβενίτι.
Φέτος για πρώτη φορά οι εκδηλώσεις θα συνοδευτούν από ποδηλατικό αγώνα, μια ασφάλτινη διαδρομή μέσα από Μαρτυρικά χωριά, με εκκίνηση τους Ασπραγγέλους και τερματισμό το Γρεβενίτι.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, στις 08.00 π.μ Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γρεβενιτίου, στις 11 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων Γρεβενιτίου, στις 11.10 π.μ. κατάθεση στεφάνων, στις 11.20 π.μ. χαιρετισμούς επισήμων και στις 11.30 π.μ. ομιλία του κ. Χρήστου Τζώρτζη, Επίκουρου Καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας με θέμα: «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου: Το πλαίσιο και το νόημα της θυσίας».
Ο 1ος Ποδηλατικός αγώνας με τίτλο «Ποδηλατώντας στα Μαρτυρικά Χωριά» θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εκδήλωση στο Γρεβενίτι, με εκκίνηση  των συμμετεχόντων στις 10.00 π.μ.  από την κεντρική πλατεία των Ασπραγγέλων. Ο τερματισμός στο Γρεβενίτι  αναμένεται περίπου στις 12.30 μ.μ, στη θέση «Χάνι», όπου θα γίνει και η απονομή επάθλων και μεταλλίων.
Διαδρομή: Ασπράγγελοι, Ελάτη, Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά, Δόλιανη, Καστανώνας,  Μακρίνο, Ελατοχώρι, Φλαμπουράρι, Γρεβενίτι. Συνολικό μήκος 70,5 χιλιόμετρα. Ο αγώνας πραγματοποιείται με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «My Adventure».


Δεν υπάρχουν σχόλια: