Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

H ομιλία του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Δόση, στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Τούμπουρου


Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Φίλες και φίλοι
Σας καλωσορίζω από τη μεριά του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στη σημερινή εκδήλωση –παρουσίαση του βιβλίου του αδελφικού φίλου και συμπατριώτη, φιλόλογου καθηγητή Χρήστου Τούμπουρου την οποία συνδιοργανώνουν η Αδελφότητα Αγναντιτών Άρτας και ο σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης και έχουμε θέσει ως Πανηπειρωτική υπό την αιγίδα μας, με τίτλο και θέμα: «Με την Ηπειρώτικη λαλιά».
Δεν χρειάζεται συστάσεις ο συγγραφέας του βιβλίου, είναι κοντά μας πάντα, στις δραστηριότητες μας, στις εκδηλώσεις μας, στα δρώμενά μας, μας περιβάλλει με την προσφορά του και την αγάπη, χωρίς καν να του το ζητήσουμε.
Μας λείπει από κάπου και αυτό είναι ορατό. Λείπει από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής όπου εκλέχτηκε το 2016 και ας όψονται κάποιοι, οι οποίοι θεωρώντας τον ανεπιθύμητο , για τους δικούς τους λόγους, και γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του και τη λεβεντιά του, άσκησαν ψυχολογική και οικογενειακή πίεση και πέτυχαν εκείνο που επιθυμούσαν την άμεση παραίτησή του. Ας είναι ,θριάμβευσε η μεγάλη μικροψυχία.



Κυρίες και κύριοι
Εγώ δεν είμαι ούτε φιλόλογος, ούτε κριτικός βιβλίων, οι εξαίρετοι ομιλητές του πάνελ και ο ίδιος ο συγγραφέας θα μας μιλήσουν στη συνέχεια .
Μπορώ να πω όμως ότι το βιβλίο δεν είναι μυθιστόρημα και δεν αναφέρεται στην Ηπειρωτική λαλιά μόνο ως ιδίωμα, αλλά και στο ότι κουβαλάει αυτό και δημιουργεί στο πέρασμα του χρόνου αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ομορφιά του υπέροχου τόπου, όπου όλα αυτά συντελούνται, αλλά και σε εκείνους που το διαχειρίζονται. Μέσα από τα μικρά και πολλά αυτοτελή κείμενα, αναδεικνύεται ολόκληρη η ζωή, ολόκληρο το είναι και το γίγνεσθαι των Ηπειρωτών και ο λαϊκός μας πολιτισμός. Αναδεικνύει , τους καημούς, τους πόνους, τη φτώχεια, την ξενιτειά ,την προσμονή, την αγάπη ,τον έρωτα, τον πόθο, την περηφάνια αλλά και το συμφέρον και την ξεροκεφαλιά και οτιδήποτε προκύπτει από την καθημερινότητα και τη δράση και ακόμα την προσφορά των Ηπειρωτών στον Τόπο τους και την Πατρίδα τους. Αναδεικνύει ταυτόχρονα την Ηπειρωτική παράδοση τη λαογραφία μας και τη συσσωρευμένη λαϊκή μας δημιουργία.
Ανασύρει μνήμες και θυμίσεις από το απώτερο έως το κοντινό παρελθόν. Ανασύρει μνήμες παιδικές, μνήμες εφηβικές μιας αλλοτινής εποχής που πέρασε δυστυχώς ή ευτυχώς ανεπιστρεπτί.
Από την άλλη μεριά δημιουργεί επιθυμίες έστω και τώρα επιστροφής στους τόπους απ’ όπου ξεκινήσαμε.
Αφιερώνεται το βιβλίο σε εκείνους που «ρακουμάνησαν» με το καημό της επιστροφής στην πατρίδα μας τη Ήπειρο λέει ο Χρήστος ο Τούμπουρος.
Ρακουμανώ λέξη που χρησιμοποιούσε η μάννα μου, θα πει εάν θυμάμαι καλά κλαίω γοερά με λυγμούς και αναφιλητά για κάτι που χάνω η μου το στερούν η δεν μπορώ να έχω.
Περιμένω λίγο ακόμα να τελειώσω από εδώ και να πάρω το δρόμο για τα βουνά, ίδωμεν………..
Εύχομαι το βιβλίο να έχει καλό δρόμο και την τύχη που πρέπει ,γιατί το αξίζει.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: