Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Σχεδιάζεται "αντιδιαδήλωση" από Θεσπρωτούς, στη συγκέντρωση των "Τσάμηδων" στο Μαυρομάτι




Κυκλοφορεί η πληροφορία τις τελευταίες ώρες και μέσω διαδικτύου ότι "κάτοικοι της Θεσπρωτίας, που έχουν πλέον δραστηριοποιηθεί σε μία οργάνωση «των θυμάτων από τις θηριωδίες των μουσουλμάνων Τσάμηδων» διοργανώνουν αντι-διαδήλωση απέναντι στους θύτες τους, που παρουσιάζονται σαν θύματα". Αν ισχύει η πληροφορία, επίσημα δεν ανακοινώθηκε κάτι, οπότε με επιφύλαξη τη δημοσιοποιούμε, θεωρείται από διάφορους παράγοντες λανθασμένη αυτή η κίνηση, για πολλούς λόγους.
 Είναι δεδομένο ότι οι "Τσάμηδες" προκαλούν. Μάλιστα έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, που υποστηρίζουν ότι φέτος "δεν θα αρκεστούν στην πορεία προς τον συνοριακό σταθμό, στο Μαυρομάτι, αλλά θα περάσουν και θα κατευθυνθούν προς την Ηγουμενίτσα". Φυσικά και δε θα το τολμήσουν, άλλωστε δεν μπορούν να το κάνουν, αλλά λέγεται για τις εντυπώσεις προφανώς.
 Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να ακολουθήσει τον εθνικιστικό κατήφορο και το επικίνδυνο παραλήρημα  των ανεκδιήγητων "Τσάμηδων", ούτε να "νομιμοποιήσει" τις παράλογες διεκδικήσεις τους, οργανώνοντας "αντιδιαδήλωση". Ο προβληματισμός εστιάζεται στο σε τι θα ωφελήσει μια τέτοια ενέργεια, πέρα από έναν επικοινωνιακό θόρυβο, που θα δημιουργηθεί. Άντε και οργανώθηκε... Αν από μια τη μια πλευρά, την ελληνική, είναι λίγες δεκάδες άτομα, και από την άλλη την αλβανική, χιλιάδες, γύρω στις τρεις χιλιάδες συγκεντρώνονται συνήθως (λίγοι είναι "Τσάμηδες", οι περισσότεροι είναι μεταφερόμενοι οπαδοί εθνικιστικών κομμάτων), τι συμπέρασμα θα βγει;  Η συνεργασία των δύο λαών και η απομόνωση των ακραίων στοιχείων, μπορούν να βάλουν στο περιθώριο τους "Τσάμηδες", που δεν έχουν με το μέρος τους ούτε το δίκαιο, ούτε την ιστορία. Αντίθετα έχουν καταδίκες ως εγκληματίες πολέμου...


Δεν υπάρχουν σχόλια: