Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : Σολομός μαρινάτος με τσίπουρο


Υλικά για 6- 8 άτομα
1 σολομός φρέσκος
1 ποτήρι νερού τσίπουρο
1 ποτήρι νερού ξύδι
2κρεμμύδια, πολτοποιημένα
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
1 ποτήρι νερού άνηθος, ψιλοκομμένος (περίπου 150 γρ.)
3 κ.σ. πιπέρι χοντροκομμένο
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. κεδροκούκουτσα

Εκτέλεση συνταγής
Αφαιρέστε από τον σολομό το κεφάλι και την ουρά . Με ένα μαχαίρι πολύ κοφτερό, τον ανοίγετε στα δύο κατά μήκος.
Αφαιρέστε τη ραχοκοκαλιά και το δέρμα, και έχετε δύο μεγάλα φιλέτα, χωρίς κόκαλα.
Σε πυρεξ στενόμακρο που χωράει τα δύο φιλέτα, ρίξτε λίγο άνηθο και τα μισά μπαχαρικά.
Κατόπιν βάλτε τα φιλέτα του σολομού και τα περιχύστε με τα υγρά (τσίπουρο, και ξίδι). Ρίξτε τον υπόλοιπο άνηθο και μπαχαρικά. Σκεπάζετε τα και κάθε 2-3 ώρες τα γυρίζετε έτσι ώστε να καλύπτεται το ψάρι από τη μαρινάδα.
Αφήστε για 4 ώρες εκτός ψυγείου κα μετά το βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου μας για άλλες 8 ώρες.
Πριν σερβίρετε βγάζετε από τη μαρινάδα τα φιλέτα και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας απαλά.
Σε μια λεία επιφάνεια, ρίχνετε μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο και χονδρό πιπέρι.
Κυλάτε τα κομμάτια του σολομού, ώστε να κολλήσουν επάνω τους το πιπέρι και ο άνηθος. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα φιλέτα σε ψιλές φέτες και τα συνοδεύετε με φρέσκα σαλατικά και φρέσκο λαδολέμονο με τσίπουρο .









Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος










romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: