Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

«Ορφανή» από προέλευση μένει η ελληνική φέτα.


• «Πέρασε» τελικά χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εμπορική συμφωνία CETA της Ε.Ε. με τον Καναδά, με την οποία ουσιαστικά η φέτα, προϊόν κατεξοχήν ελληνικής προέλευσης και παραγωγής εξαιρείται από τη λίστα των προστατευόμενων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής για την ελληνική κτηνοτροφία και φυσικά τους παραγωγούς φέτας της Ηπείρου που αποτελούν ένα δυναμικό τμήμα της, θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές από οικονομική και εμπορική άποψη. Αυτό εφόσον φυσικά η συμφωνία με τον Καναδά ψηφιστεί και από όλα τα εθνικά κοινοβούλια, απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ. Αν λοιπόν η ελληνική Βουλή καταψηφίσει τη συμφωνία μπορεί αυτή να «μπλοκαριστεί» και να επιδιωχθεί καλύτερη μεταχείριση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ.

«Πράσινο φως»…
Με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά CETA, στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών. Αν η συμφωνία λάβει έγκριση και από τα εθνικά κοινοβούλια,  θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. εξασφάλισε την προστασία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά. Ωστόσο, η συμφωνία CETA δεν θα άρει τους δασμούς στους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, των οπτικοακουστικών μέσων και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε μερικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά.
Τι ισχύει για τη φέτα
Η CETA, όσον αφορά στο ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων, εξασφαλίζει πλήρη προστασία για 15 προϊόντα της χώρας μας (π.χ. ελιές Καλαμάτας, κασέρι, μανούρι, κάποια ελαιόλαδα κ.λ.π.). Ωστόσο, για πέντε συνολικά τυριά, μεταξύ των οποίων και η φέτα προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013 να εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των συγκεκριμένων ονομασιών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς! Καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό δεδομένου του γεγονότος ότι στον Καναδά παράγονται τα τελευταία χρόνια πολλά και διάφορα λευκά τυριά που φέρουν την ονομασία «feta».

Επίσης, για τη φέτα απαγορεύεται πλέον η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα. Τελικά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα η Κομισιόν υπέγραψε Δήλωση, με την οποία δεσμεύεται πως μέσα σε πενταετία, όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά.
Σκληρή κριτική
Σκληρή κριτική για την ψηφισθείσα συμφωνία άσκησε χθες ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, τονίζοντας πως «η CETA θα μπορούσε να μην έχει έρθει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν οι ελληνικές κυβερνήσεις έκανα το καθήκον τους και υπερασπίζονταν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού». Καλεί δε την ελληνική Βουλή να μην την επικυρώσει.

Απάντηση Αποστόλου
Την… παράδοση της ονομασία «φέτα» στους παλιούς Καναδούς παραγωγούς λευκών τυριών παραδέχεται ουσιαστικά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε δήλωση που έκανε χθες απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση για τη χαμένη μάχη γύρω από το κατεξοχήν ελληνικό αυτό παραδοσιακό προϊόν.

«Όταν αποφασιζόταν να παραδοθεί η χρήση του ονόματος εις το διηνεκές, αυτοί που σήμερα ενδιαφέρονται δεν μίλησαν. Εμείς σήμερα έχουμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις διασφαλίσει ότι μετά την μεταβατική περίοδο των πέντε χρόνων ο όρος φέτα δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα λευκό τυρί, ιδιαίτερα στις δύο συγκεκριμένες συμφωνίες, που είναι η συμφωνία με τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά», σημειώνει ο Υπουργός. 
Ποιος όμως είναι σε θέση να προβλέψει σήμερα με ακρίβεια πώς θα έχει εξελιχθεί η Καναδική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε πέντε χρόνια από τώρα και πόσο θα έχει διαδοθεί η παραγωγή λευκών τυριών που θα φέρουν το όνομα «φέτα», ώστε να έχουν καταστεί πια σήμα κατατεθέν των εκεί παραγωγών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: