Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου γιόρτασε την Κυριακή 19 Φεβ 2017, την επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου



«Τα πήραμε τα Γιάννινα μάτια πολλά το λένε όπου γελούν και κλαίνε».


Φέτος συμπληρώνονται 104 χρόνια από τη νικηφόρα εθνική εξόρμηση των Ελλήνων κατά την περίοδο 1912-13 ! 



Η μικρή τότε Χώρα μας διπλασιάστηκε και οι Έλληνες κατέπληξαν την ανθρωπότητα με την αγωνιστικότητα, την εθελοθυσία, με τον ακράτητο εθελοντισμό και με την πίστη τους στα ιδανικά της φυλής μας. Μεταξύ των πολλών και λαμπερών επάθλων εκείνου του ιερού ξεσηκωμού ήταν και η απελευθέρωση του μεγαλύτερου τμήματος της Ηπείρου, που επισφραγίστηκε με την εκπόρθηση του Μπιζανίου και τη θριαμβευτική είσοδο των Ελλήνων ελευθερωτών στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα θρυλικά Γιάννινα, την 21η Φεβρουαρίου 1913, πριν από 104 χρόνια.

Ο θρίαμβος των Ελλήνων Στρατιωτών, των Ελλήνων Εθελοντών και Ελληνίδων εθελοντριών από όλη την Ήπειρο, από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, ήταν καρπός της ομοψυχίας, της ομόνοιας και της αγωνιστικότητας της τότε Πολιτειακής, Πολιτικής, πνευματικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας. Αυτή η συγκροτημένη, συντονισμένη και ομονοούσα ηγεσία, με το παράδειγμά της ενέπνευσε τους Έλληνες και αναπτέρωσε το αγωνιστικό φρόνημα και τις άλλες αρετές του λαού μας, που λόγω των προηγούμενων ταπεινώσεων και των εσωτερικών αντιθέσεων, ληθαργούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Βασικοί συντελεστές αυτής της ανάτασης των ψυχών των Ελλήνων ήταν τόσο η Πολιτειακή ηγεσία υπό τον Αρχιστράτηγο-Διάδοχο Κωνσταντίνο, όσο και η Πολιτική υπό τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Παρών συνεχώς ο πρώτος στα πεδία των μαχών, παρών και ο δεύτερος στις δύσκολες καμπές του πολέμου εκείνου. Με την παρουσία τους ενέπνεαν και ενθάρρυναν τους αγωνιζόμενους γινόμενοι αυτόπτες μάρτυρες και θαυμαστές του ηρωισμού και της αυταπάρνησής τους. Μακάρι, σε όλες τις δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου, σε όλες τις εθνικές μας προσπάθειες οι ηγεσίες μας να αίρονταν στο ύψος εκείνων των ηγεσιών, στο ύψος εκείνων των μεγάλων στιγμών. Θα αποφεύγαμε σίγουρα πολλές από τις παλαιές, αλλά και από τις τελευταίες ταπεινώσεις. Κάτω από άξιες ηγεσίες ο Ελληνισμός θριαμβεύει. Αγνίζεται γενναία για τα ιδανικά της φυλής και μεγαλουργεί. Αξίζει να αναφερθούμε εδώ σε δυο μόνο από αμέτρητα παραδείγματα εθελοθυσίας των Ελλήνων υπέρ της πατρίδας τους.


Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου γιόρτασε και φέτος, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, την επέτειο της Απελευθέρωσης της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Περιστερίου.


Στη συνέχεια, με επικεφαλής τον Ηπειρώτη Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα, τον  Δήμαρχο της πόλης  Ανδρέα Παχατουρίδη και τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, οι συμπατριώτες μας,  και οι φίλοι της Ηπείρου και της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, παρέστησαν στο Ηρώο της πόλης, όπου εψάλλει δέηση υπέρ των ηρωικώς πεσόντων στις μάχες για την απελευθέρωση της πατρώας γης.








Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας,  ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Παχατουρίδης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, η Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Περιστερίου  Βίκυ Λιλιμπάκη , ο Στράτος Εγγλεζος, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Περιστερίου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης κατέθεσαν στεφάνι, τιμώντας όλους τους Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές της περιόδου 1912 - 13.






Ακολούθησε δεξίωση όλων των καλεσμένων στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου, με εκλεκτές ηπειρώτικές πίτες, άλλα εδέσματα, διάφορα ποτά και τσίπουρο, ευγενή χορηγία της Ηπειρωτών αρτοποιών της περιοχής. Σύντομους χαιρετισμούς απήθυναν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, ο Υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας και ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής. Κατά τη δεξίωση, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ένωσης, υπό την διεύθυνση του εξαίρετου, νέου, ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου, μαέστρου Στάθη Πολύζου, απέδωσε τραγούδια, σχετικά με την επετειακή γιορτή. Ακολούθησε χορός τόσο από τους χορευτές των χορευτικών τμημάτων της Ένωσης, όσο και από τους παρευρισκόμενους.


Παρέστησαν και τίμησαν την εκδήλωση, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ηπειρώτης Γιάννης Μπαλάφας, ο πρώην Υφυπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης,  ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, η Αντιδήμαρχος Περιστερίου Μαίρη Τσώτα, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, πολυμελής αντιπροσωπεία του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Περιστερίου, πολυμελής αντιπροσωπεία της
Ένωσης Κρητών Περιστερίου, οι πρώην Πρόεδροι της Ένωσης Βασίλης Τζούμας και Κώστας Γκούντας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζιάγκα, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Δημήτρης Δάλλας, εκπρόσωποι, του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, του Συλλόγου Ηπειρωτών Αιγάλεω και του Συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης και ο Τάσος Πατσιώτης ταμίας του Συλλόγου Μεσσήνιων Δυτικής Αττικής.



Την εκδήλωση κάλυψαν, ο Χριστόφορος Ευθυμίου και το www.romioazirou.blogspot.gr  ο Γρηγόρης Ζαφείρης  και Κώστας Παπαπάνος από  ''όλο ΔΥΤΙΚΑ'' και το ART TV, η Σοφία Διγενή από τo blog ''Δυτικα της Αθήνας'', η Μαριάννα Ιωαννίδη- Στεφανάκη από τις ''Δυτικές Διαδρομές'' και οι φωτορεπόρτερ, Δήμος Κόλιας και Μανώλης Καζεράκης.

Τιμή και δόξα σε αυτούς  που πολέμησαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο Ζήκο Κόντη και στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και σε όλους εκείνους που με την παρουσία τους τίμησαν αυτήν την όμορφη εκδήλωση. 

Ακολουθεί πλούσιο γωτογραφικό αφιέρωμα




























































































































































































































































Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: