Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Αγοράζουν νέα αυτοκίνητα αντί να έχουν τις καταθέσεις στις τράπεζες.



Αν και περίοδος σκληρής λιτότητας, μεγάλη άνοδο φαίνεται πως παρουσιάζουν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα newsAuto.gr.
Ειδικότερα, και αν τα τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα κλείσει στο +65% περίπου αθροιστικά (ο Φεβρουάριος εμφανίζει +70% στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε σχέση με πέρυσι). Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη αύξηση ανάγεται σε πωλήσεις λιανικής και όχι σε εταιρικές πωλήσεις.  Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για μια «επίδοση» που έρχεται σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα της εποχής.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα πολιτικά τεκταινόμενα. Εκεί, οι πειραματισμοί της κυβέρνησης δημιουργούν αστάθεια στο οικονομικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση αβεβαιότητα στους πολίτες. Κύκλοι της αγοράς (οι οποίοι μιλάνε με τους υποψήφιους πελάτες) αναφέρουν ότι μεγάλο ποσοστό της ανόδου οφείλεται σε «bailout», καθώς αρκετοί πολίτες επιλέγουν να επενδύσουν αγοράζοντας ένα νέο και ασφαλές αυτοκίνητο, παρά να αφήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε κάποια τράπεζα. 

Παράλληλα φαίνεται ότι το σενάριο της περικοπής τραπεζικών καταθέσεων ακόμα ακούγεται έντονα και δημιουργεί ανασφάλεια σε πολλούς.
Επίσης, οι φήμες περί κατάργησης ρυθμίσεων που προβλέπουν ατέλειες στην αγορά αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα οι εκπτώσεις που ισχύουν για τους πολύτεκνους, έχουν θορυβήσει αρκετούς πολίτες που σπεύδουν να κάνουν χρήση των προνομίων άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: