Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους/ες, όσοι/ες συμμετείχαν στην εκδήλωση «Είναι βαριά η ξενιτιά»



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ευχαριστεί όλους/ες όσοι/ες συμμετείχαν στην εκδήλωση «Είναι βαριά η ξενιτιά» την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση αυτή ήταν συνέχεια άλλης εκδήλωσης που αφορούσε την ξενιτιά.
Χαιρετισμός – Παρουσίαση προέδρου
«Φίλες και φίλοι,
σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην αποψινή μας εκδήλωση που έχει τον τίτλο: «Είναι βαριά η ξενιτιά» και παράτιτλο: «Η ξενιτιά στο Δημοτικό και λαϊκό τραγούδι».
Η αποψινή εκδήλωση είναι συνέχεια προηγούμενης εκδήλωσης του Συλλόγου μας που αφορούσε την ξενιτιά στην Ήπειρο. Απόψε επεκτείνουμε το θέμα μας, που αφορά την οικουμενική διάσταση της ξενιτιάς.
Μια αναδρομή στην νεοελληνική ιστορία και ένας προβληματισμός, γιατί και πώς η ιστορία του Έλληνα είναι ταυτισμένη με την ξενιτιά. Και τι είδους ξενιτιά είναι αυτή; Είτε εθελούσια να είναι είτε συνέπεια προσφυγιάς να είναι, είτε αναγκαστική, ένα είναι σίγουρο: Πόνος, αίμα και χαμός.
Τι μας διδάσκει αυτή η πραγματικότητα;
Ένας “ευλογημένος τόπος” κι ένας αγωνιστής λαός!
Τον άφησαν ποτέ να ζήσει ελεύθερος;
Κι αυτός ο λαός πάντα να διαλαλεί:
Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το αξίζει”.
Κυρίες και κύριοι.
Η Ήπειρος, όπως είναι γνωστό, έζησε και ζει ακόμα και σήμερα το δράμα της ξενιτιάς. Δεν υπάρχει ηπειρώτικο σπίτι που να μην έχει ξενιτεμένο ή και ξενιτεμένους. Ηπειρώτες βρίσκονται παντού. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Παράλληλα πάντα στην Ήπειρο οι πρόσφυγες βρήκαν στέγη φιλοξενίας, έζησαν και δημιούργησαν. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Και σήμερα η Ήπειρος, έχει ανοίξει τις αγκάλες της και φιλοξενεί τόσους πρόσφυγες.
Όλα αυτά δεν διαφεύγουν της προσοχής μας, γιατί ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης διακρίνεται πάντα από την ευαισθησία για τον συνάνθρωπο και για την ίδια τη ζωή.
Με όλες αυτές τις σκέψεις και τον έντονο προβληματισμό διοργανώνουμε την αποψινή μας εκδήλωση .



Θα ήθελα να ευχαριστήσω: Τον εξαίρετο κλαρινίστα Ναπολέοντα Δάμο που με την ορχήστρα του είναι κοντά μας και σήμερα.
Τον τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Δημήτρη Τζουμερκιώτη και τον βιολιτζή Δημήτρη Κατσούλη



Όλους και όλες, όσοι συμμετέχουν στο Πολυφωνικό του Συλλόγου μας και ιδιαίτερα τον μαέστρο Βαγγέλη Κώτσου.
Να τονίσουμε ότι όλοι τους με χαρά και ευχαρίστηση συμμετέχουν δωρεάν, γιατί πιστεύουν στο έργο και τη δραστηριότητα του Συλλόγου μας.


Προσωπικά και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ως πρόεδρος, ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Καισαριανής κ. Ηλία Σταμέλο για την τόσο πολύτιμη συμβολή του, που με προθυμία και με αγάπη, μας παραχώρησε τις φωτογραφίες που ανήκουν στο «Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού» του Δήμου Καισαριανής και δείχνουν όλο το δράμα και την προβληματική των προσφύγων το 1922, καθώς και το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καισαριανής κ. Κώστα Γαβριλάκη για την άψογη και άριστη συνεργασία που είχα μαζί του.
Επίσης, θα το πω για πρώτη φορά και δημόσια.
Σε όλες τις θεατρικές εκδηλώσεις, που εδώ και έξι χρόνια παρουσίασε ο Σύλλογός μας στην αίθουσα αυτή, η γραφιστική επιμέλεια καθώς και τα Βίντεο είναι δημιουργήματα της Κατερίνας Γάκη που με τόση επιμέλεια και αξιοσύνη τα προσφέρει στο σύλλογο αφιλοκερδώς.



Κυρίες και κύριοι
Η ξενιτιά σήμερα πήρε διαστάσεις οικουμενικής συμφοράς. Εμείς, απόψε διατυπώνουμε με τον τρόπο μας έναν προβληματισμό. «Είναι βαριά η ξενιτιά».
Τότε και τώρα. Είναι κατάρα η ξενιτιά. Για τους Έλληνες και για όλο τον κόσμο. Για τα Ελληνόπουλα και για τα παιδιά όλου του κόσμου.
Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην εκδήλωσή μας»


Υ.Γ. Θα επανέλθουμε με Δελτίο Τύπου και μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: