Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη : Ζαχαρένιο



Υλικά για 6-8 άτομα
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμ. ζάχαρη
4 αυγά
130-140 ml χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι,
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
130 ml γάλα
50 ml κονιάκ
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
100 γραμ. μείγμα από ψίχα καρυδιών, αμυγδάλων, φιστικιών
Καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, το γαρίφαλο, το ξύσμα (πορτοκαλιού και λεμονιού) και το αλάτι.
Χτυπάτε καλά με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πρώτα σε μέτρια ταχύτητα και μετά σε δυνατή, μέχρι το μείγμα να είναι αφράτο . Κατεβάζετε σε μέτρια την ταχύτητα και ρίχνετε τα αυγά ένα-ένα, ώστε να ενσωματώνεται το προηγούμενο πριν προσθέσετε το επόμενο. Μετά σταδιακά τα υγρά (γάλα, χυμός) εκτός από το αλκοόλ και ακολούθως προσθέτετε το μείγμα των στερεών (σε 3 δόσεις). Ρίχνετε τελευταίο το κονιάκ και ανακατεύετε να ενωθεί.
Μεταφέρετε το μείγμα στη βουτυρωμένα φαρμάκια με λαδόκολλά(Εσωτερικά) και ψήνετε στον προ θερμασμένο φούρνο για 60-70 λεπτά περίπου.

Στα 60 λεπτά κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας, αν βγαίνει καθαρή, το ζαχαρένιο είναι έτοιμη. Αν όχι, συνεχίστε με το ψήσιμο για ένα ακόμη 10 λεπτά ,και πασπαλίστε με καστανοί ζάχαρη.








Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος








romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: