Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Νew Υork Τimes: «Μπίζνα» με κέρδη δισεκατομμυρίων η παράνομη διακίνηση προσφύγων


Λαθρεμπόριο ψυχών



Με τους χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το λαθρεμπόριο προσφύγων προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει σημαντική αύξηση, μεγαλύτερη ακόμα και από το παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

«Στην Ελλάδα μόνο, υπάρχουν 200 τέτοια κυκλώματα», δηλώνει στους New York Times ο επικεφαλής της αυστριακής υπηρεσίας καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, Gerald Tatzgern.
«Έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση αξίας πολλών δισεκατομμυρίων» δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Οι διακινητές βρίσκονται σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, τα Σκόπια, η Ρουμανία και η Σερβία.
Η παρουσία τους ήταν εμφανής ακόμα και στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κελέτι στη Βουδαπέστη, όπου χιλιάδες πρόσφυγες περίμεναν να επιβιβαστούν στα τρένα προς την Αυστρία. Οι διακινητές περιφέρονται στο πλήθος αθόρυβα, παρέχοντάς τους έναντι εκατοντάδων δολαρίων την μεταφορά τους στην Αυστρία.
Αλλά η μνήμη είναι νωπή ακόμα από τον θάνατο 71 μεταναστών από ασφυξία στο πίσω μέρος ενός φορτηγού την περασμένη βδομάδα, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν από τους διακινητές τους.
Σε μια άλλη περίπτωση, η αστυνομία διέσωσε 24 Αφγανούς που βρίσκονταν μέσα σε ένα σφραγισμένο φορτηγό μετά από πολύωρη καταδίωξη στους δρόμους της Βιέννης. «Μία ώρα περισσότερο και θα ήταν νεκροί, είπε η Μικλ-Λάιτνερ.
Ο Ρομπ Γουάινραϊτ, επικεφαλής της Europol, μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk εκτιμά ότι περίπου 30.000 άνθρωποι συμμετέχουν στα κυκλώματα λαθρεμπορίας. Η Europol έχει ανοίξει 1.400 υποθέσεις φέτος, που αφορούν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
«Ενώ τα μέλη των ομάδων λαθρεμπορίου που χρησιμοποιούν τη θαλάσσια διαδρομή στην Ιταλία έχουν διωχθεί, η παρούσα υπόθεση είναι η πρώτη κατά μια χερσαία δακτυλίου, και μπορεί να είναι η πρώτη στην οποία η αστυνομία έχουν συνδέσει τόσο ο οδηγός και οι συνεργοί του στο θάνατο», δηλώνει η Μελίσα Φλέμινγκ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ομάδες των διακινητών συνήθως είναι τοπικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες δεν νοιάζονται αν το «εμπόρευμά» τους καταλήξει στον πάτο της θάλασσας ή συλληφθεί από την Αστυνομία. «Αν ένας πρόσφυγας έχει χρήματα, μπορούν να του βγάλουν ένα πλαστό διαβατήριο ή ταυτότητα μαζί με την βίζα και ένα αεροπορικό εισιτήριο για την ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής του. Αλλά αυτή η δυνατότητα είναι για λίγους», τονίζει η Ιζαμπέλα Κούπερ, εκπρόσωπος της Frontex.
«Οι πρόσφυγες μπορεί μερικές φορές να ακολουθήσουν μια διαδρομή από την Τουρκία στη Γερμανία με έναν κεντρικό συντονιστή και περνούν από διακινητή σε διακινήτη, πληρώνοντας το αντίτιμο κάθε φορά που αλλάζει ο διακινητής»,  λέει η Λίβια Στιπ-Ρεκόφσκα, ειδικός στη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Και προσθέτει ότι, έχει παρατηρηθεί αύξηση και φαινόμενο της online διακίνησης, με τα δίκτυα λαθρεμπόρων να ανεβάζουν διαδικτυακές διαφημίσεις γραμμένες στα αραβικά, που στόχο έχουν τους Σύρους πρόσφυγες.
Οι πρόσφυγες, από την πλευρά τους, έχουν γίνει αρκετά δύσπιστοι όσον αφορά την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων, τόσο για το φόβο του τραυματισμού ή θανάτου, αλλά και επειδή υπάρχουν πολλές ιστορίες προσφύγων που έχουν πέσει θύματα απάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: