Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πλήρης επιβεβαίωση για την υποβάθμιση της 131 Σ.Μ. Ακτίου Πρέβεζας



Πλήρης επιβεβαίωση παλαιότερης ανάρτησής μας. για το μείζον θέμα της υποβάθμισης της 131 ΣΜ Ακτίου η οποία και επίσημα μετονομάστηκε σε Αεροπορικό Απόσπασμα. Πληροφορηθήκαμε την οριστικοποίηση της υποβάθμισης από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο χθες επιβεβαιώσαμε την πληροφορία δια στόματος του νέου Διοικητή του Αεροπορικού πλέον Αποσπάσματος Σμήναρχου Ν. Τσούτσουρα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.
Κληθείς να απαντήσει ο κ. Τσούτσουρας για τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής, τόνισε πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή αλλαγή και όλα παραμένουν ως είχαν.
Θα πρέπει να πούμε πως ο μετασχηματισμός εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αν και ο κ. Τσούτσουρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δυστυχώς οι πληροφορίες που καταφθάνουν δείχνουν πως βρισκόμαστε ενόψει ενός νέου οικονομικού πλήγματος που θα σημάνει αυτή η «αλλαγή» και θα επηρεάσει αρνητικά την ήδη πληγείσα τοπική οικονομία.
Το λογικό ερώτημα που προκύπτει άλλωστε από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη είναι, εφόσον δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το προσωπικό και τις αρμοδιότητες της Μονάδας, για ποιο λόγο άλλαξε η ονομασία από Σμηναρχία Μάχης σε  Αεροπορικό Απόσπασμα; Δηλαδή οι αλλαγές αυτές είναι  για το «φαίνεσθαι» και όχι επί της ουσίας;
Δυστυχώς, δεν πρόκειται για αλλαγές «εικονικές», δηλαδή μόνο σε επίπεδο ονομασίας. Ήδη έχουν αρχίσει μεταθέσεις Πολιτικού και Στρατιωτικού προσωπικού σε άλλες μονάδες της Χώρας και κάποιοι ισχυρίζονται πως από τα 400 άτομα που επάνδρωναν μέχρι πρότινος την 131 ΣΜ, στόχος είναι να απομείνουν τουλάχιστον τα μισά άτομα στο νέο Αεροπορικό Απόσπασμα.
Άνθρωποι οι οποίοι διέμεναν στην Πρέβεζα, πλήρωναν ενοίκιο ή ενίσχυαν με τα χρήματά τους την τοπική αγορά, πλέον δεν θα το κάνουν διότι φεύγουν ή θα φύγουν σύντομα.
Ο μοναδικός λόγος που έγινε η αλλαγή ονόματος της Μονάδας από 131 ΣΜ σε «Α. Απ. Ακτίου» δεν είναι άλλος από τον περιορισμό δαπανών κάτι που σημαίνει και περιορισμό αρμοδιοτήτων. Οι λόγοι που επελέγη η Μονάδα του Ακτίου να υποστεί αυτή την υποβάθμιση και όχι άλλες Μονάδες των μεγαλουπόλεων η οποία απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα η μία από την άλλη, είναι βαθύτατα πολιτικοί. 
Οι τοπικοί πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες - με ελάχιστες εξαιρέσεις- αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν ύψωσαν ανάστημα ούτε εξέφρασαν αντιδράσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ώστε να καταγραφεί τουλάχιστον η άρνησή τους σε κάτι τέτοιο.
Αργά πια για δάκρυα. Ο κύβος ερρίφθη και οι τοπικές Αρχές φέρουν απόλυτα την ευθύνη διότι γνώριζαν τι επρόκειτο να ακολουθήσει από το 2012, είχαν χρόνο να αντιδράσουν, αλλά δεν το έπραξαν, παρά τις προειδοποιήσεις.
Ένα ακόμη ερωτηματικό που προκύπτει από την συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά τη ΝΑΤΟϊκή Βάση του Ακτίου την οποία υποστηρίζει με διάφορες Υπηρεσίες η πρώην 131 ΣΜ Ακτίου. 
Εάν οι αρμοδιότητες περιοριστούν και το προσωπικό μειωθεί, δεν θα ανακύψει πρόβλημα με τη υποστήριξη της ΝΑΤΟϊκής Βάση; Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από κανέναν.
Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή, δεν θα διαφανούν άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου, οπότε ορισμένοι ας μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα.. 
Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: