Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Ηπειρώτες της Γλυφάδας , έδωσαν μαζικό παρών στο ''Ηπειρώτικο πανηγύρι'',που διοργάνωσε ο τοπικός ηπειρώτικος σύλλογος, στο ''Πατητήρι'', στους πρόποδες του Υμηττού, το Σάββατο το βράδυ 12 Σεπτεμβρίου 2015.





Το  Ηπειρώτικο πανηγύρι είναι μία, κατ' εξοχήν, πολιτιστική εκδήλωση, αλλά και γνήσια παραδοσιακή και προέρχεται κατ 'ευθείαν από την ψυχή της Ηπείρου.
Της Ηπείρου του μόχθου, του αγώνα, της αγωνίας, της καθημερινής προσπάθειας να καλλιεργήσει την κακοτράχαλη γη, της ξενητειάς, του πόνου και της πίκρας, της αποδημίας, της μεγάλης αυτής πληγής, αλλά συγχρόνως κι' ευλογίας, γιατί από την αποδημία ξεκίνησε η πασίγνωστη Ηπειρωτική Ευποιία και Ευεργεσία και οι Μεγάλοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες.
Αλλά και της Ηπείρου της χαράς, της προσμονής, της ελπίδας. Της ελπίδας για το γυρισμό των ξενιτεμένων και για ένα καλλίτερο αύριο.

 Η Ήπειρος, που κάθε γεγονός στη ζωή της, το αποτύπωνε σε τραγούδι, με τον αυλό, στα πανάρχαια χρόνια και το κλαρίνο στα κατοπεινά, στην ίδια όμως μουσική κλίμακα, την πεντατονική, την μοναδική στην ιστορία της μουσικής, η Ήπειρος, λοιπόν, της  πεντατονίας δημιούργησε τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, την ξενητειά, το γυρισμό, προερχόμενα όλα από την ίδια τη ζωή και που στο κάθε τραγούδι εμπεριέχονται, μαζί, η χαρά και η λύπη, τραγούδια της χαρμολύπης. Κι' αυτά τα τραγούδια, μαζί, φυσικά, με το κλαρίνο και τα άλλα παραδοσιακά όργανα, είναι η βάση και η πεμπτουσία των Ηπειρωτικών Πανηγυριών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στα χωριά μας.

 Και είθε κάθε  πανηγύρι που διοργανώνεται αυτή την περίοδο από τους Ηπειρώτικους αποδημικούς Συλλόγους, Ενώσεις και Αδελφότητες, ν' ανάψει στους Ηπειρώτες μια σπίθα και να φουντώσει τη νοσταλγία, ώστε όλοι να  διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με την προγονική γη και τα χωριά τους  στην Ήπειρο της ερήμωσης και της εγκατάλειψης.

 Κι' όχι μόνο οι Ηπειρώτες, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου μπορούν όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι ν' απολαύσουν τις μαγευτικές της παραλίες, από την Πρέβεζα μέχρι την Σαγιάδα Θεσπρωτίας, αλλά και τα μοναδικά ορεινά τοπία, που πλέον είναι ορεινά θέρετρα, λόγω των τουριστικών υποδομών που έχουν διαμορφωθεί-δημιουργηθεί στον ορεινό όγκο της Ηπείρου, στο Ζαγόρι, στα Τζουμέρκα, στην Μουργκάνα, στο Μέτσοβο, στα ορεινά χωριά του Σουλίου, της  Παραμυθιάς, της Πρέβεζας και να αναζωογονηθούν περιδιαβαίνοντας την απείρου κάλους φύση της, τους αυθεντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της, τις πανέμορφες παραλίες  και τα ξακουστά πέτρινα γεφύρια της, χτισμένα από Ηπειρώτες καλλιτέχνες πρωτομάστορες. 

Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 στο ''Πατητήρι'', στην Άνω Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού,  η εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας ''Η Πίνδος'', το Ηπειρώτικο πανηγύρι 2015.

Πλήθος κόσμου, που πρέπει να ξεπέρασε τα 1.000 άτομα, κατέκλυσε τον διαμορφωμένο χώρο, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το αδιαχώρητο και αρκετοί να μην βρούν καρέκλα και τραπέζι, για να απολαύσουν  την πανδαισία των χορών του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου, αλλά και να διασκεδάσουν.


































Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεράσιμος Ζωίδης, με καταγωγή από το Γηρομέρι Θεσπρωτίας καλωσόρισε τον κόσμο, που είχε κατακλύσει ασφυκτικά το χώρο, αναφέρθηκε δε στο νόημα της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα αυτών των συναθροίσεων ηπειρώτικης παράδοσης, αλλά και ηπειρώτικου παραδοσιακού γλεντιού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας για το 2015 και τον σχετικό προγραμματισμό μέχρι τέλους του έτους. 




Κατόπιν ο Πρόεδρος του Συλλόγου,  ευχαρίστησε θερμά προσωπικά, αλλά και εξ ονόματος της  των μελών του Δ.Σ, όλους όσους συνέβαλαν στην καταπληκτική επιτυχία του Ηπειρώτικου Πανηγυριού και συγκεκριμένα το Δήμο Γλυφάδας για τη συνεχή του συμπαράσταση, τους χορηγούς για τη γενναιόδωρη προσφορά τους , το χορευτικό τμήμα και τους εκλεκτούς χοροδιδασκάλους και όλους όσους συμμετείχαν στο πανηγύρι. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης καθώς  και σ' όλα τα μέλη του Διοικητ. Συμβουλίου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης. Τέλος ευχήθηκε καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι και καλό Φθινόπωρο.





Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο  Πρόεδρος της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Γιώργος Δόσσης, αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των πανηγυριών ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΣΕ , να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας και το άξιο Δ.Σ. του.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να σκέπτονται την πατρώα γη και να την επισκέπτονται τακτικά και να την προτιμούν για τις διακοπές τους,  στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ήπειρο γενικά, μιά περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό ελλαδικό κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μιά περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία.















































































Στο πανηγύρι αυτό συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και πολλούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, ο Πρόεδρος της ΠΣΕ  Γιώργος  Δόσης, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής και τα μέλη του Δ.Σ της ΠΣΕ  Ηλέκτρα Κίκη  και Χριστόφορος Ευθυμίου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνα Ζωή Ντρούγκα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Λάκκας Σουλίου Βαγγέλης Παππάς, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμερκιωτών Αντώνης Κοντός,  πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης  με επικεφαλής τον Πρόεδρο Νίκο Σπέγγο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου, πολυμελής αντιπροσωπεία από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μάκη Κιάμο-Χήτο, πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορωπίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο στρατηγό Γιώργο Τσακαγιάννη, αντιπροσωπείες, από την Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ελληνικού, την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττικής, τον  Ηπειρώτικο Σύνδεσμο Πειραιά, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Βύρωνα και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, εκπρόσωποι πολλών Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων, ο ηπειρώτης συγγραφέας Μητς Μήτσης, ο εκδότης του περιοδικού ''Ήπειρος άπειρος χώρα'' Γιώργος Βασιλείου, εκπρόσωποι αποδημικών οργανώσεων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που ενεργοποιούνται στον Δήμο Γλυφάδας καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανώσεων, που δραστηροποιούνται στον Δήμο Γλυφάδας.

Τα χορευτικά ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού τόσο με την καταπληκτική απόδοση των χορών, όσο και με τις αυθεντικές παραδοσιακές στολές τους και έδωσαν το έναυσμα για να συνεχίσει ο χορός  από το πλήθος των παρισταμένων, που κράτησε, με αμείωτο κέφι, μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Στο κέφι συνέβαλλε και το γεγονός ότι ο Σύλλογος είχε φροντίσει για τη λειτουργία κυλικείου με σουβλάκια, αναψυκτικά και ποτά, με κυρίαρχο το Ηπειρωτικό τσίπουρο.


Μοναδική παραφωνία, το γεγονός ότι, σε ένα σημείο του πανηγυριού, παρά την φιλότιμη προσπάθεια του τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση, ο κλαριντζής Δόκιμος Χαραλάμπους, ξέφυγε από το ηπειρώτικο μουσικό στοιχείο, αποδίζοντας υποκουλτουριάρικα μουσικά κομμάτια, προκαλώντας  δυσαρέσκεια  και αντιδράσεις  πολλών εκ των παρευρισκομένων για τις μουσικές επιλογές του συγκεκριμμένου κλαριντζή. Το ζητούμενο είναι ότι τα Δ.Σ. των Συλλόγων πρέπει να προσέχουν ποιούς μουσικούς επιλέγουν για την διασκέδαση και να αποκλείουν όλους όσους παραποιούν και δεν σέβονται την ηπειρώτικη μουσική παράδοση.


Όπως προαναφέρθηκε ο χώρος της εκδήλωσης  είχε πλημμυρίσει από πλήθος κόσμου. Περισσότεροι από 1..000 Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο πανηγύρι, οι περισσότεροι δε από αυτούς έκαναν έντονη παρουσία στην πίστα και επέδειξαν ξεχωριστή δεξιοτεχνία στους παραδοσιακούς χορούς Σημειωτέον ότι η πίστα ήταν συνεχώς γεμάτη μέχρις αργά, μετά τα μεσάνυχτα, που ολοκληρώθηκε το πανηγύρι.


Και του χρόνου


www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: