Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πυρά εκ των έσω κατά Σαμαρά για κινδυνολογία: «Εξηγήσεις αν πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ»


Ένταση επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, η οποία όσο πάει και αυξάνεται ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας. «Γαλάζια» στελέχη ζητούν ανοιχτή συνεδρίαση για να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κι όχι μόνο ο πρόεδρος όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί πως το κλίμα θα είναι βαρύ καθώς η γκρίνια για την ήττα αλλά και για την πρακτική «μη σύγκρουσης» που ακολούθησε η ΝΔ κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εκφράζεται καθημερινά από αρκετά στελέχη. 




Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, φίλος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζει ότι αν οι δανειστές υποχωρήσουν μετά τη διαπραγμάτευση με το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη στροφή που έκανε το 2011 και τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και τη λογική της μη σύγκρουσης που ακολούθησε κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Εγώ είμαι βουλευτής από το λαό. Από εκεί εκλέγομαι κι από κανέναν άλλον και υπηρετώ το λαό. Ότι είναι θετικό και επ' ωφελεία του λαού, είτε είναι σύνταξη, είτε είναι μισθός, θα το στηρίξω μέχρι θανάτου, ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας» είπε μιλώντας στον ANT1 o Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα, ούτε εκ θεού εκπεμπόμενος, είμαι εκ λαού εκπεμπόμενος».

Όταν ο Παύλος Χαϊκάλης, βουλευτής των ΑΝΕΛ του επεσήμανε πως ψήφισε τα μέτρα και τον ρώτησε τι θα κάνει αν αποδειχτεί ότι υπήρχε κι άλλος δρόμος και τα μέτρα δεν ήταν μονόδρομος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος απάντησε: «θα ζητήσω εξηγήσεις». «Ψήφισα ναι και δεν μετανιώνω. Είχα να επιλέξω μεταξύ της άναρχης χρεοκοπίας ή της μείωσης των μισθών. Αλλά αν αποδειχτεί στο μέλλον ότι αυτό ήταν λάθος συνταγή ή κατεύθυνση, θα ζητήσω εξηγήσεις».

Σκληρή κριτική συνεχίζουν να ασκούν τα γαλάζια στελέχη και για την στρατηγική που ακολούθησε το κόμμα στην προεκλογική εκστρατεία. Η πρώην βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή (έμεινε εκτός Βουλής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου) υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι η διαφημιστική καμπάνια του κόμματος ήταν «κακορίζικη, κιτς και αντιαισθητική» ενώ επιπλέον σημείωσε ότι η ΝΔ αντί να στραφεί στο μεσαίο χώρα «μπάταρε προς την ακροδεξιά». Για τα εν λόγω επέρριψε ευθύνες και στον Αντώνη Σαμαρά. 
«Αφήσαμε τη λέξη ελπίδα να την μονοπωλεί επικοινωνιακά και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς κρατήσαμε τη λέξη φόβος. Ο φόβος δεν μπορεί να είναι η βασική σου πυξίδα για να χαράξεις επικοινωνιακή στρατηγική  και ιδιαίτερα σε μία προεκλογική περίοδο» σημείωσε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Εδώ υπάρχει μία σοβαρή ήττα» υποστήριξε και τόνισε την ανάγκη «ενός έκτακτου εθνικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που πρέπει να γίνει άμεσα». «Πήραμε ένα ιστορικό φορτίο, πολύ βαρύ φορτίο για τις πλάτες μας να εφαρμόσουμε μία πολιτική που είχε αντιλαϊκά μέτρα γιατί πιστεύαμε ότι κινείτο προς τη σωστή κατεύθυνση και οδηγούσε τη χώρα στη σωτηρία. Αν αποτύχουμε τελειώσαμε. Θα  μπούμε σε μία φάση κατηφοριάς που θα έχει στο τέλος της ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ευρείας παράταξης. Άρα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς που έχουμε με τα  μικρομεσαία λαϊκά στρώματα» πρόσθεσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Αντιδράσεις εντός της ΝΔ προκάλεσε και το ζήτημα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς τη «όρισε» στη θέση της γενικής γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ενώ κάτι τέτοιο ήταν παράτυπο, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος που ορίζει ότι γι' αυτή τη θέση χρειάζονται έξι χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, τη στιγμή που η κ. Ασημακοπούλου έχει μόλις δυόμισι. Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα αλλάξει το καταστατικό, όμως η εκ των έσω γκρίνια, οδήγησε τη βουλευτή να επικαλεστεί οικογενειακούς λόγους που δεν της επιτρέπουν να αναλάβει τη θέση της Γραμματέως. Τελικά ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: