Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ανάβαση από το καταφύγιο Πραμάντων, στην κορυφή Στρογγούλα Τζουμέρκων























Η κορυφή της «Στρογγούλας» που το ύψος της φτάνει τα 2112 μέτρα βρίσκεται στα Τζουμέρκα και ο επιβλητικός της όγκος ορθώνεται πάνω από το ονομαστό κεφαλοχώρι της περιοχής, τα Πράμαντα.

Η ανάβαση της είναι μια μοναδική εμπειρία και η διαδρομή αυτή από πολλούς θεωρείται ως η καλύτερη ανάβαση κορυφής στην Ήπειρο.

Το μονοπάτι που μας οδηγεί στη κορυφή της Στρογγούλας ξεκινά από το ορειβατικό καταφύγιο των Πραμάντων που βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων, λίγο έξω από το άλλοτε περίφημο και ξακουστό μαστοροχώρι της Ηπείρου.

Φτάνοντας στο καταφύγιο βρίσκουμε την αρχή της διαδρομής μας πίσω από τις κερκίδες του γηπέδου. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί προς τη κορυφή.

Για ένα μικρό διάστημα η διαδρομή μας κινείται παράλληλα με το βουνό αλλά γρήγορα το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει στη πλαγιά κάνοντας συνεχή καγκέλια (στροφές).




















Πολύ σύντομα και πριν ακόμη συμπληρωθούν 40΄ πορείας, έχοντας διανύσει μια απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων, μπαίνουμε πλέον στα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδρομής. Από εδώ και πάνω η πορεία μας, σε πολλά σημεία, γίνεται ανάμεσα από βράχους και στενά περάσματα ιδιαίτερα ανηφορικά. Υπό καλές καιρικές συνθήκες η επικινδυνότητα της διαδρομής είναι μικρή αλλά τα πράγματα αλλάζουν αν αποφασίσουμε να ανεβούμε με βροχερό καιρό.

Το μονοπάτι σε όλο του το μήκος του έχει πολύ καλή σήμανση, που αποδεικνύεται πολύτιμη βοήθεια όταν σε ορισμένα σημεία τα περάσματα γίνονται λίγο ασαφή. Τότε μια προσεκτική ματιά στο γύρω χώρο μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε τα σημάδια και να ανέβουμε στη κορυφή χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Σ' όλο το μήκος των περίπου 4,8 χλμ της διαδρομής μας η θέα της γύρω περιοχής είναι υπέροχη ενώ για να φτάσουμε στη κορυφή χρειάστηκε να κάνουμε μια πορεία περίπου 2,5 ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: