Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας. Απολαύστε τα video




Απολαύστε τα video
















H Λεπτοκαρυά είναι χωριό του νομού Θεσπρωτίας στην Ήπειρο και αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της επαρχίας Φιλιατών
H Λεπτοκαρυά αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της επαρχίας Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας στην 'Ηπειρο. Μαζί με 42 πρώην κοινότητες της περιοχής και τον πρώην Δήμο Φιλιατών, απαρτίζουν το νέο δήμο Φιλιατών.


Στη Λεπτοκαρυά ανήκει σαν συνοικισμός και το διπλανό χωριό Μπράνια.











Εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς και εκπαιδευτικά στην περιφέρεια Φιλιατών.

Η Λεπτοκαρυά, προικισμένη απλόχερα απο τη φύση με σπάνιες ομορφιές, πνιγμένη στο πράσινο, κοντά στο δρόμο για τα Γιάννενα, μπόρεσε και κράτησε μόνιμα ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της, που την κρατά ζωντανή και της δίνει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Απέχει 3 χλμ από την εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας στο ύψος της Βροσύνας και μέσω αυτής 45 χλμ απο Ιωάννινα.

Ο ευρύτερος ορίζοντας του χωριού και της περιοχής διαγράφεται Βόρεια από τη Μουργκάνα, Δυτικά από τα όρη Βελούνα, Προφήτη Ηλία Μαλουνίου, Βλαχωρίτικο, Νότια από τα όρη Σουλίου, Ανατολικά από τον Ολύτσικα, το όρος Καλοχωρίου, την οροσειρά της Πίνδου, το όρος Κασιδιάρη και Νεμέρτζικα.












Το χωριό έχει (σήμερα 2008) 130 σπίτια, από τα οποία τα 42 είναι ανοικτά όλες τις εποχές του χρόνου αφού σε αυτά μένουν οι μόνιμοι κάτοικοι του, 24 ανήκουν κυρίως σε συνταξιούχους που διαβιούν στο χωριό τους περισσότερους μήνες του έτους, 41 ανοίγουν ανελλιπώς τουλάχιστον 2 με 3 φορές το χρόνο, 19 πιο σπάνια και 2 είναι κατά κάποιο τρόπο εγκαταλειμένα και σε κατάσταση που δεν επιτρέπει την κατοίκησή τους.

Η διατήρηση ενός εκ των 3 παλαιών σπιτιών του χωριού, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, θεωρούμε ότι αποτελεί ιδιαίτερη υποχρέωση όλων μας, ώστε να μπορούμε να δείχνουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, πως ήταν κάποτε τα σπίτια του χωριού μας τα σπίτια που έζησαν και μεγάλωσαν οι προγονοί τους.












Οι κάτοικοι που μένουν σήμερα μόνιμα (χειμώνα - καλοκαίρι) στη Λεπτοκαρυά, ανέρχονται στα 115 άτομα μέλη 45 οικογενειών,γεγονός που το κατατάσσει με βάση τον πραγματικό πληθυσμό στα τρία πρώτα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Φιλιατών.
Από τους μόνιμους κατοίκους οι 20 είναι ηλικίας κάτω τω 20 ετών, 50 είναι ηλικίας απο 20 μέχρι 60 ετών και οι υπόλοιποι 45 είναι άνω των 60 ετών συνταξιούχοι.

Στο χωριό λειτουργεί διθέσιο δημοτικό σχολείο με 13 παιδιά, τα 7 από το χωριό και τα υπόλοιπα απο διπλανά χωριά και νηπιαγωγείο με τρία παιδιά απο το χωριό.

Η Αγία Μαρίνα, κεντρική εκκλησία του χωριού μαζί με τα τρία εξωκλήσια του χωριού την Αγία Βαρβάρα τον Άγιο Σάββα και τον Άγιο Νικόλαο, καλύπτουν πλήρως τις θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες του χωριού.

Το χωριό διαθέτει πλήρες εσωτερικό ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, που κατασκευάστηκε με δαπάνες των Λεπτοκαρυτών, το οποίο εξυπηρετεί το σύνολο των σπιτιών του χωριού.










Η Λεπτοκαρυά έχει τριμελές τοπικό συμβούλιο. Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου είναι σήμερα ο Βαγγέλης Νικολαϊδης και τοπικοί σύμβουλοι η Άννα Μπίτσα και Γιώργος Τσέτσης.
Το τοπικό συμβούλιο προσπαθεί και εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων του χωριού και την προάσπιση των συμφερόντων του χωριού στα πλαίσια του δήμου.

Έκδοση πιστοποιητικών και λοιπών εγγγράφων πραγματοποιείται απο το δήμο οι υπάληλοι του οποίου με ένα τηλεφώνημα στο 26640.23753 εξυπηρετούν άμεσα τους ενδιαφερόμενους και τους αποστέλουν ταχυδρομικά τα αιτηθέντα έγγραφα.

Από το 1993 με έδρα το χωριό λειτουργεί πολιτιστικός σύλλογος που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο χωριό με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την εκτέλεση εξωραϊστικών έργων, την πραγματοποίηση εκδρομών κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: