Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η υγεία στα χρόνια του Μνημονίου


Οι νέες κυβερνητικές αποφάσεις σηματοδοτούν νέο κύκλο υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, δημιουργούν χώρο για την εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου κοινωνικού δικαιώματος και οδηγούν σε περαιτέρω εγκατάλειψη τους φτωχότερους ασθενείς. Στα χρόνια του Μνημονίου, η υγεία μετατρέπεται σταθερά σε υπόθεση των ευπόρων. Το κοινωνικό κράτος, με ευρωπαϊκές ρίζες, ξεριζώνεται και αντικαθίσταται από το αμερικανικό μοντέλο που βασίζεται στην αγορά. Αυτή η μεταφύτευση, άλλωστε, προκύπτει και από την παραπομπή σε αγγλοσαξωνικές κατευθυντήριες γραμμές που επικαλείται το υπουργείο. 

Δεν πρόκειται για αναπόδεικτους ισχυρισμούς. Στα βήματα του Γεωργιάδη, ο Βορίδης ανακοίνωσε ότι όσα νοσοκομεία δεν ανταποκρίνονται στον ανταγωνισμό θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Και μόνο η εισαγωγή του κριτηρίου του ανταγωνισμού ως κεντρικού στοιχείου για τη νοσοκομειακή περίθαλψη συνιστά εγκατάλειψη της υποχρέωσης του κράτους να κατοχυρώνει το δικαίωμα στην υγεία για όλους. 
Ο Βορίδης επιβεβαίωσε χθες την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία καταργούνται σειρά εξετάσεων, μερικές από τις οποίες μάλιστα είναι απαραίτητες για την πρόληψη, π.χ. του καρκίνου. Σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται σε κοπέλες και νεαρές γυναίκες διαγνώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, ο ΕΟΠΥΥ δυσχεραίνει την τακτική εξέταση με το τεστ ΠΑΠ




Και πάλι προβάλλεται το επιχείρημα της περιστολής της σπατάλης. Ο Βορίδης, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι των αριθμών, ανακοίνωσε χθες ότι ανάμεσα στο 2012 και το 2014 διπλασιάστηκαν οι δαπάνες για τις εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αναλόγως επιβαρύνθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Γιατί συνέβη αυτό; Οι εξηγήσεις για τη διαπλοκή γιατρών με διαγνωστικά κέντρα δεν είναι πειστικές, γιατί το φαινόμενο, σε όποιο βαθμό υπάρχει, είναι παλιό. Η πιθανή εξήγηση είναι προφανής. Το μνημονιακό σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία οδήγησε στην ουσιαστική κατάργηση των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να μεταβιβαστεί ύλη στα διάσπαρτα διαγνωστικά κέντρα. Τα δημόσια νοσοκομεία, σε συνθήκες υποχρηματοδότησης, αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στη ζήτηση διαγνωστικών υπηρεσιών, που εμφανίζεται μάλιστα αυξημένη λόγω της διάλυσης του δημόσιου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Έτσι η οικονομική επιβάρυνση μετακυλίεται στις πλάτες των ασθενών. 

Αν προχωρήσει το νέο κύμα διάλυσης της πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης, θα έχουμε νέα έξαρση της επαπειλούμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία! Ο υπουργός Υγείας, μέσα στην πολυπράγμονη ευγλωττία του, ομολογεί ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία των νοσοκομείων! Ας φύγουν, λοιπόν, πριν αποδειχθούν ανεπανόρθωτα μοιραίοι για τη χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: