Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

4 τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου κινδυνεύουν με λουκέτο!

TEI-HPEIROU

Με λουκέτο κινδυνεύουν τέσσερα από τα πιο σημαντικά τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργούν με λιγότερα από 9 μέλη ΔΕΠ, γι' αυτό και είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν στο μηχανογραφικό του 2015. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, παρουσιάζεται πρόβλημα βιωσιμότητας σε 49 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ (8 σε ΑΕΙ και 41 σε ΤΕΙ). Μεταξύ των 41 τμημάτων των ΤΕΙ όλης της χώρας που βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» είναι και τα εξής 4 του ΤΕΙ Ηπείρου: Προσχολικής Αγωγής, που σήμερα έχει 5 θέσεις ΔΕΠ, Λαϊκής και Μουσικής Παράδοσης (6 θέσεις), Λογοθεραπείας (6 θέσεις) και Νοσηλευτικής (6 θέσεις).

«Μη αυτοδύναμες.»
Οι παραπάνω σχολές χαρακτηρίζονται από τους αξιολογητές ως «μη αυτοδύναμες» αφού λειτουργούν αυτή τη στιγμή με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ, κάτι που δεν συνιστά πανεπιστήμιο ή τεχνολογικό ίδρυμα. Αυτά τα τμήματα έχουν μπει ήδη στην «μαύρη λίστα», με πιθανότερη συνέπεια να μην υπάρχουν στο μηχανογραφικό του 2015. 
Στην Έκθεση -που αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «παρά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, σημαντικός αριθμός τμημάτων ΑΕΙ εξακολουθεί να μην πληροί το κριτήριο της αυτοδυναμίας, δηλαδή ο αριθμός των μελών ΔΕΠ/ΕΠ να είναι μεγαλύτερος του εννέα». Έτσι, η ΑΔΙΠ παρακινεί τα ΑΕΙ και το Υπουργείο Παιδείας να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις ζητώντας μια νέα «Αθηνά».




Θα επαναξιολογηθούν.
Βέβαια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα περάσουν ξανά από την κρησάρα της Αρχής Αξιολόγησης και το υπουργείο θα αποφασίσει το μέλλον τους. Η ΑΔΙΠ με λίγα λόγια θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για ένα προς ένα, από αυτά τα τμήματα που πάσχουν σε προσωπικό  και υποδομές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Πολλές από τις σχολές των ΤΕΙ που υπάρχουν στη λίστα έχουν πάψει από καιρό να προσελκύουν το ενδιαφέρον και των φοιτητών. Το σχέδιο «Αθηνά», για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνι το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την Αρχή Αξιολόγησης αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν απέφερε κανένα οικονομικό αποτέλεσμα. Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας, όπως λένε και οι ίδιο οι αξιολογητές κι αυτό γιατί έγιναν κυρίως συγχωνεύσεις και όχι καταργήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: