Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ραντεβού για εφάπαξ σε 10 χρόνια. Οι 35.000 από τις 41.000 αιτήσεις στο Δημόσιο, θα ικανοποιηθουν σε βάθος δεκαετίας.


Μέχρι 10 χρόνια θα περιμένουν στην ουρά οι 35.000 από τις 41.000 αιτήσεις για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Δημόσιο, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), αλλά και της καθυστέρησης από μέρους της κυβέρνησης της παραμετρικής λύσης στον υπολογισμό τους από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013. 

Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, το Ταμείο Πρόνοιας χορηγεί περί τα 500 εφάπαξ κάθε μήνα με κεφάλαια που προέρχονται από τις υπάρχουσες εισπραττόμενες εισφορές. Εκτιμάται δε ότι με τα 200 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα επιχορηγήσει το Ταμείο από τον προϋπολογισμό θα «καθαρίσουν» περίπου 4.000 αιτήσεις που εκκρεμούν ακόμα κατατεθειμένες μέχρι την 31η Αυγούστου 2013. Δηλαδή μέχρι την ημερομηνία όπου ισχύει η απόδοση με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού.
Με τις αλλαγές που έχουν εισαχθεί, από την 1η.9.2013 το εφάπαξ αποτελεί συνάρτηση των εσόδων των Ταμείων Πρόνοιας. Και όσο τα έσοδα μειώνονται εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων στο Δημόσιο τόσο θα περιορίζονται οι εκροές για πληρωμή εφάπαξ.
Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση το εφάπαξ θα καθυστερεί μέχρι και 10 χρόνια, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος των ασφαλιστικών ταμείων Θανάσης Καποτάς, για κάποιον που σήμερα θα καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Και αυτό γιατί θα βρίσκονται από το τέλος του 2014 35.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα, χωρίς να υπολογίζεται το «κύμα» συνταξιοδότησης από το 2015 και μετά.


Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Βρούτσης), όποιος δημόσιος υπάλληλος συνταξιοδοτείται μετά την 1η.9.2013 το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση τα έσοδα της τελευταίας (προ της συνταξιοδότησης) 15ετίας και τις αντίστοιχες δαπάνες (καταβολές εφάπαξ) της ίδιας περιόδου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθυστερεί (έπρεπε να το έχει τελειώσει μέσα στον Σεπτέμβριο) να υπολογίσει στα εφάπαξ, όσων βγήκαν στη σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και έπειτα, το «συντελεστή βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων», ώστε να αποφευχθεί η δραματική μείωσή τους με το νέο υπολογισμό, ο οποίος δίνει στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι 6.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν προχωρήσει στη χορήγηση εφάπαξ στη βάση του νέου τρόπου υπολογισμού, αυτό θα καταπέσει εντός μηνός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το δεδομένο ότι ένας υπάλληλος με 35 χρόνια υπηρεσίας έχει πληρώσει εισφορές που αγγίζουν τα 23.000 ευρώ, άρα δεν μπορεί να πάρει λιγότερα.
Ετσι, δεν είναι γνωστό το πότε ούτε το πόσο θα είναι το εφάπαξ, καθώς οι διοικήσεις των Ταμείων αναμένουν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να τους ανακοινώσει το συντελεστή βιωσιμότητας, για να μπορέσουν εν συνεχεία να αποδώσουν τα χρήματα στους δικαιούχους.
Από τους νέους μαθηματικούς τύπους που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες μειώσεις, που μπορεί να φτάνουν και το 50%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ πέρυσι από τον Ιανουάριο μέχρι τις 24 Ιουλίου είχαν κατατεθεί 7.200 αιτήσεις, φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 24 Ιουλίου κατατέθηκαν 11.800 αιτήσεις.

Το Ταμείο εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί η κατάθεση αιτήσεων με τον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες, τότε οι συνταξιοδοτήσεις μόνο στο στενό δημόσιο τομέα θα πλησιάσουν φέτος στο σύνολο της χρονιάς τις 20.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1.161 αιτήσεις, ενώ φέτος τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν 3.762 αιτήσεις.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι από το 2011 και μετά όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ασφαλίζονται πλέον στο Δημόσιο αλλά στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο Πρόνοιας εδώ και 3 χρόνια δεν έχει νέους ασφαλισμένους, άρα και νέες εισφορές για να ενισχύσει τα έσοδά του.
Παράλληλα, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν πρέπει να έχει ούτε 1 ευρώ έλλειμμα, άρα εκ του νόμου είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τα εφάπαξ μόνο με βάση τα ετήσια έσοδά του.


Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
Οσοι ασφαλισμένοι αποχώρησαν μέχρι τις 31.8.2013, η εφάπαξ παροχή εξακολουθεί να υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των καταστατικών των Ταμείων και τη γενικότερη νομοθεσία, δηλαδή χωρίς καμία αλλαγή ή νέα μείωση (θα ισχύουν οι μειώσεις, έως 40%, που ήδη έχουν γίνει). Οι ασφαλισμένοι που θίγονται είναι:

1 Ασφαλισμένοι που έχουν χρόνο ασφάλισης πριν και μετά την 1η.1.2014. Το τελικό ποσόν θα αποτελείται από δύο τμήματα: την αξία των συσσωρευμένων δικαιωμάτων τους έως τις 31.12.2013 και την αξία των υποχρεώσεων με βάση τα συσσωρευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων μετά την 31η.12.2013, με βάση τις εισφορές στις ατομικές μερίδες για το χρονικό διάστημα από 1ης.1.2014 και μετά.

2 Ασφαλισμένοι που αποχώρησαν ή αποχωρούν από την 1η Σεπτεμβρίου του '13 και μετά. Το ποσόν της εφάπαξ παροχής για το χρόνο ασφάλισης από 1ης.1.2014 και μετά ισούται με βάση την αρχή της ισοδυναμίας με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης. Για τη συσσώρευση των εισφορών γίνεται χρήση πλασματικού ποσοστού επιστροφής, το οποίο ορίζεται ως η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων στο Ταμείο και με βάση μαθηματικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: