Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Το κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του στους ιδιώτες


Ασφυξία προκαλεί σε επιχειρήσεις και ιδιώτες η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες να έχουν φτάσει στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα 4,6 δισ. ευρώ.

Η "κόπωση" που παρουσιάζει το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ στο σύνολο του 2013 η κυβέρνηση αποπλήρωσε 2 δισ. ευρώ, στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών φτάνει μόλις τα 400 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα και στην τελευταία της έκθεση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτυχία επίτευξης των στόχων του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Αντίστοιχα στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντοπίζει πολλά "αγκάθια" στη διαδικασία αποπληρωμής, τα οποία προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις, που ως αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, στερώντας με αυτό τον τρόπο σημαντική ρευστότητα από την αγορά.

Όπως διαπιστώνεται τόσο από την έκθεση των ελεγκτών, όσο και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά  του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος συνεχίζει να μην καταβάλλει τις οφειλές προς τα δημόσια νοσοκομεία στην ώρα του.

Ήδη οι συνολικές οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στο πεντάμηνο του έτους αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχει ο ΕΟΠΥΥ με χρέη 2 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία με 810εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αποτυχία επίτευξης των στόχων αποπληρωμής των οφειλών οφείλεται στο γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού τους, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στους ελέγχους από τον ΕΟΠΥΥ των απαιτήσεων που υπάρχουν από διάφορους φορείς και ιδιώτες(όπως νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της τρόικας που θα αφορά την επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας το Σεπτέμβριο, θα περιλαμβάνεται ο έλεγχος της πορεία επανασχεδιασμού της διαδικασίας αποπληρωμής των οφειλών.

Το σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων από τους φορείς προς τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία μέσω του αυτόματου ελέγχου και διασταύρωσης των αιτημάτων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών.

Πλέον ο στόχος που θέτουν οι δανειστές για την αποπληρωμή των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ορίζει ότι έως το 3ο τρίμηνο του 2015 θα πρέπει να αποπληρωθούν τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ που υπολείπονται του στόχου που είχε τεθεί για αποπληρωμή συνολικά 8δισ ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2014.

του Αλέξανδρου Κλώσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: