Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ο «Γολγοθάς» ενός εμβολίου... Η κατάσταση στην Πρέβεζα


«Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών έχει πρακτικά καταρρεύσει...», καταγγέλουν σε αρκετά έντυπα πανελλήνιας εμβέλειας, ενώσεις γιατρών και παιδίατροι. «Είναι μύθος το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, είχε καταγγείλει ο υπεύθυνος του ΚΙΦΒ (Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Βύρωνα), Δημήτρης Σουλιώτης. Φαίνεται τελικώς πως ένας ανασφάλιστος μπορεί αν προμηθευτεί ένα εμβόλιο, μόνο αν έχει την οικονομική δυνατότητα! Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό; Η κατάσταση στην Πρέβεζα έχει ομοιότητες και διαφορές, σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής και της ελληνικής περιφέρειας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με στελέχη του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας, μας τόνισαν πως γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται εκεί για εμβόλια. «Υπήρξε δε παιδί, το οποίο ήρθε με το γονιό του να εμβολιαστεί στο Κοινωνικό Ιατρείο, αφού πρώτα πέρασε από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας», μας είπαν χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνουν πως στο Κ.Ι. Π. υπάρχουν εμβόλια για συμπολίτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν.


Επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο του φαρμακείου του ΓΝ Πρέβεζας, κ. Χρήστο Νέσσερη, ο οποίος μας ανέφερε: «Εμείς έχουμε προμηθευτεί εμβόλια. Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Απλά με ένα νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε και αφορά 1.200.000 ανασφάλιστους, ο τρόπος που προμηθεύονται τα εμβόλια αυτοί οι άνθρωποι είναι ο εξής: Πάνε σε γιατρούς του ΠΕΔΥ ή του ΕΣΥ, γράφουν τα εμβόλια, πάνε στα φαρμακεία, πληρώνουν τη συμμετοχή που τους αναλογεί και στη συνέχεια γίνονται γι' αυτούς ξεχωριστές καταστάσεις, ώστε να υπολογίζεται και το κόστος.

Εμείς εμβολιάζουμε αυτούς από την Πρόνοια, που διαθέτουν χαρτιά οικονομικής αδυναμίας. Έχουμε εμβόλια και έχουμε προμηθευτεί και αρκετά αντίδοτα».

Πόσο εύκολο όμως είναι για έναν ανασφάλιστο να προμηθευτεί ένα εμβόλιο, κόστους από 10 έως 50 ευρώ; Πώς εξηγείται το φαινόμενο πως αυξάνεται δραματικά ο αριθμός εκείνων που επισκέπτονται τα Κοινωνικά Ιατρεία και τις άλλες δομές ανά την Ελλάδα; Και γιατί δεκάδες γιατροί ανά την Ελλάδα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, πως μπορεί να δούμε και πάλι σε έξαρση ασθένειες τις οποίες είχαμε... ξεχάσει;

Πάνος Τσόγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: