Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Το ''μεγάλο κόλπο'' για την μείωση των εφάπαξ. Καταγγέλουν μαιμού αναλογιστικές μελέτες.


Με «μαϊμού» αναλογιστικές μελέτες που συντάχθηκαν κατά «πολιτική παραγγελία» περικόπτονται τα εφάπαξ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπως κατήγγειλαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών που απαρτίζουν το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ - μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στο φάρμακο, στον επισιτισμό, στην τσιμεντοβιομηχανία, εμποροϋπάλληλοι κ.λπ.) Εξέφρασαν επίσης την απόλυτη διαφωνία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τα εφάπαξ από 800.000 ασφαλισμένους δίχως λόγο και τεκμηριωμένα στοιχεία. Μάλιστα τονίστηκε ότι το ΤΑΠΙΤ δεν συμμετέχει στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και άρα δεν έχει κανέναν λόγο το υπουργείο Εργασίας να αποφασίσει μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων.


Αναφορικά με τις αναλογιστικές μελέτες «ειδικού σκοπού», στις οποίες πρόκειται να στηριχτούν οι περικοπές (από 5% έως 63%, ανάλογα με τον Τομέα Πρόνοιας), οι συνδικαλιστές ξεκαθαρίζουν ότι τα στοιχεία που έχουν αξιοποιηθεί είναι μονομερή και δεν αποτυπώνουν το σύνολο της κατάστασης στον κάθε Τομέα: «Εχουν αλλάξει το τεχνικό επιτόκιο και έτσι δημιουργούν αναλογιστικά ελλείμματα σε Τομείς Πρόνοιας που δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσουν πρόβλημα» παρατήρησε ο Γεράσιμος Κονιδάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας στο Φάρμακο, που κινδυνεύει να υποστεί περικοπή στο εφάπαξ κατά 63%.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΠΙΤ θεωρούν ότι πίσω από την περικοπή κρύβεται το «κούρεμα» των ομολόγων, το γνωστό PSI. Μόνο από τους μεταλλεργάτες χάθηκαν 400.000.000 εκ των αποθεματικών, ενώ συνολικά οι απώλειες του ΤΑΠΙΤ φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. «Επειδή "κούρεψαν" τα αποθεματικά μας, θέλουν τώρα να μετακυλίσουν τη ζημιά στους δικαιούχους του εφάπαξ, προχωρώντας σε σκληρές περικοπές» συμπληρώνει ο κ. Κονιδάρης.

Ο Τομέας Πρόνοιας των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχασε από το PSI περίπου 200.000.000 ευρώ. Η αναλογιστική μελέτη προτείνει να μειωθεί το εφάπαξ κατά 43%. Ομως δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων - εργαζόμενων στα ξενοδοχεία είναι νέοι (περίπου 66.000 από τους συνολικά 89.000), δηλαδή έχουν ασφαλιστεί μετά το 1993 και με ειδική ρύθμιση παίρνουν ήδη μειωμένο εφάπαξ κατά 42%.

Οι μεταλλεργάτες αποτελούν ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα Τομέα που κινδυνεύει να υποστεί μείωση εφάπαξ κατά 41%. Επί συνόλου 165.000 επιχειρήσεων, στο ΙΚΑ έχουν απογραφεί μόλις οι 25.000. Από αυτές εισφορές προς το Ταμείο αποδίδουν οι 8.500 επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια 33.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Αντί λοιπόν να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εισφοροδιαφυγή, η Πολιτεία προτιμά την εύκολη λύση, δηλαδή το πετσόκομμα του εφάπαξ βοηθήματος.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΠΙΤ ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά της επικείμενης απόφασης που θα πετσοκόβει το εφάπαξ. Ταυτόχρονα όμως δηλώνουν ότι προτίθενται να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και να αυτονομηθούν τόσο από τον τομέα της επικουρικής σύνταξης όσο και από τον τομέα της καταβολής εφάπαξ. Στο εξής, όπως ανέφεραν, θα διαχειρίζονται μόνοι τα δικά τους αποθεματικά, καθώς δεν εμπιστεύονται το κράτος...

Β. Αγγελόπουλος

www.dimikratianews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: