Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Λεύκωμα πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής εξέλιξης της πόλης, επ΄ευκαιρία των 100 χρόνων ελεύθερης Πρέβεζας, από το ΤΕΕ παράρτημα Πρέβεζας, ''Αρχιτεκτονικές μνήμες της Πρέβεζας στο πέρασμα των χρόνων''.

Αρχιτεκτονικές μνήμες της Πρέβεζας στο πέρασμα των χρόνων

Σε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή πρωτοβουλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, προχωρά το παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην Πρέβεζα. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ στην Πρέβεζα κ. Δημήτρη Παππά, μας μίλησε για το εγχείρημα, το οποίο σίγουρα παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

Όπως ομόφωνα είχε αποφασίσει η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της νομαρχιακής επιτροπής Πρέβεζας, απόφαση που έγινε ομόφωνα δεκτή από την περιφερειακή διοίκηση του ΤΕΕ, το παράρτημα του ΤΕΕ θα συμμετέχει στην επέτειο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας. 

«Η εργασία που θα παρουσιάσουμε, πρόκειται να είναι ένα λεύκωμα 100 περίπου σελίδων, που αφενός είναι πρωτοβουλία του ΤΕΕ, όμως η εργασία εκτελείται από τον Κώστα Γενιά, γιο του αείμνηστου Δημήτρη Γενιά.
Η εργασία ονομάζεται. « Ν' Τάπια» αρχιτεκτονικές μνήμες στο όριο μιας πόλης.» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Το έργο αφορά την πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξη της Πρέβεζας, κατά μήκος της Τάφρου, από την περίοδο του μεσοπολέμου, μέχρι σήμερα!
Το αντικείμενο της εργασίας αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμόρφωσαν τις εικόνες των κτιρίων και των υπαιθρίων χώρων στις παρατάφριες περιοχές που εξαρχής αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν και σήμερα- σε ορισμένα σημεία-, τον κυρίαρχο χώρο διαμονής μεταναστών προσφύγων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
«Θα πρέπει να σημειωθεί εξαρχής, ότι έμφαση -σ' αυτή την εργασία- θα δοθεί περισσότερο στα προϊόντα λαϊκής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας που πραγματοποιήθηκαν με πενιχρά μέσα, κυρίως από την απελευθέρωση του 1912, μέχρι σήμερα. 

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στο μήκος της παρατάφριας περιοχής από τον Φόρο μέχρι το ύψος που ξεκινά η γέφυρα (οικία Γιάπρου), εγκαθίσταται Συρρακιώτες, Βλάχοι, Αθίγγανοι, Αρβανίτες, πρόσφυγες της Θράκης, Λευκαδίτες, Αρβανίτες και γενικά Πρεβεζάνοι χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.
Θα παρουσιαστούν όλοι οι τύποι των κατοικιών, οι συνεντεύξεις από ντόπιους κατοίκους και εργάτες, τα διαφορετικά ήδη υλικών δόμησης μαζί με τα αντίστοιχα φυσικά δείγματά τους, που έχουν συλλεχθεί.» εξήγησε ο πρόεδρος νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ στο νομό Πρέβεζας κ. Δημήτρης Παππάς.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή το λεύκωμα είναι στη σύνταξη και προς εκτύπωση.
Έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από όταν ο κ. Δημήτρης Παππάς είχε κάνει 10 προτάσεις για το πώς μπορεί να ομορφύνει η πόλη της Πρέβεζας, χωρίς οικονομικό κόστος. 

Μερικές από αυτές τις προτάσεις ήταν: 

Α) Αφαιρείται ότι άσχημο υπάρχει στο κέντρο της Πρέβεζας. Β) Διάφορες τάξεις μαθητών πρέπει να υιοθετήσουν ένα μνημείο, να το μελετήσουν και να το προβάλλουν. Γ) Σημεία στα οποία γεννήθηκε κάποιος ποιητής ή συνέβη κάποια ιστορική συνάντηση, πρέπει να γίνουν μύθος της πόλης. Δ) Αναδεικνύονται και άλλα σημεία του κέντρου, έθιμα, ραβδώσεις από τις γειτονιές, έργα τέχνης μικρότερης σημασίας, ψαράδων κ.α.
Εξαιρετική δίχως άλλο η πρωτοβουλία του παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Πρέβεζα, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, με ένα λεύκωμα περίπου 100 σελίδων, εκ των οποίων οι 60 σελίδες θα είναι κείμενα και το υπόλοιπο μέρος του λευκώματος, θα είναι διανθισμένο με φωτογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: