Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Καναλάκι χτυπάει η καρδιά της 25ης Αμφικτιονίας Εθελοντών Αιμοδοτών. ΆναψΕ ο βωμός στο Νεκρομαντείο, που μέχρι την Κυριακή θα φωτίσει τις καρδιές όλων μας, στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Στο Καναλάκι χτυπάει η καρδιά της 25ης Αμφικτιονίας Εθελοντών Αιμοδοτών

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης λίγο μετά τις 18:30 χθες το απόγευμα η φλόγα της ελπίδας της 10ης πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών έφτασε στο Νεκρομαντείο και μικροί μαθητές συνοδευόμενοι από την προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Μερκούρη άναψαν το βωμό που μέχρι την Κυριακή θα φωτίσει τις καρδιές όλων μας, στέλνοντας μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

IMG 0096 copy

Σε έναν ιδιαίτερο χώρο που από μόνος του δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών της 25ης Αμφικτιονίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Ελπίς» Φαναρίου Πάργας με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμος Πάργας, την ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

IMG 0073 copy

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 25ης Αμφικτιονίας και Πρόεδρος του Συλλόγου "Ελπίς" κ. Θωμάς Κασκάνης καλωσόρισε τη φλόγα και όλους τους παρευρισκόμενους υπογραμμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι να υψωθεί η φωνή της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς μέσω της φλόγας της αγάπης αλλά και μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου όπου θα εξαχθούν γόνιμα και χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχιση αυτής της δύσκολης προσπάθειας.

IMG 0052 copy

Τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος επισήμαναν στους σύντομους χαιρετισμούς τους η προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Μερκούρη, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Παντελής Κολόκας, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Θανάσης Λιόλιος και οι διοικητές των νοσοκομείων Πρέβεζας και Άρτας επισημαίνοντας την προσφορά του συλλόγου «Ελπίς» όλα αυτά τα χρόνια, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι δίπλα στο δύσκολο έργο του Συλλόγου με κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια.

IMG 0115 copy

«Η συμβολή των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και της ΠΟΣΕΑ στην προώθηση και την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας» ήταν το θέμα της κεντρικής ομιλίας του Προέδρου της ΠΟΣΕΑ κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος μίλησε για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων σώματος και έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στη διαδρομή της αμφικτιονίας μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια.

IMG 0054 copy

«Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός, που εδώ γεννήθηκε και εδώ συνεχίζει να κατοικεί. Το αίμα του κάθε εθελοντή αιμοδότη μέσα από τους δρόμους της προσφορά μπορεί να έχει αποδέκτες άτομα κάθε φυλής, φύλου, θρησκεύματος, μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου. Έτσι εξισώνονται οι άνθρωποι, απαλύνεται ο πόνος και καταργούνται οι διακρίσεις. Πολλές φορές τα σύνορα βάφονται με αίμα, μετακινούνται με αίμα, φυλάσσονται με αίμα. Στον αντίποδα αυτής της σκληρής αλλά πραγματικής εικόνας εμείς μεταφέρουμε το μήνυμα πως η εθελοντική μη αμειβόμενη αιμοδοσία είναι η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη μεταφρασμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου» είπε συγκινημένος ο κ. Πρωτόπαππας απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες αλλά και στους φορείς για την αμέριστη στήριξη των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών.

IMG 0136 copy

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με ένα ιδιαίτερα αξιόλογο θεατρικό δρώμενο που επιμελήθηκε το μέλος του Συλλόγου «Ελπίς» κα Δήμητρα Νικολάου με τη μουσική υποστήριξη του συγκροτήματος Chromatic Sequence. Οι μαθητές ξεδίπλωσαν πάνω στη σκηνή του ταλέντο τους και σε συνδυασμό με τον επιβλητικό χώρο και τους ιδιαίτερους φωτισμούς καθήλωσαν το κοινό που στο τέλος χειροκρότησε θερμά.
Να θυμίσουμε ότι κεντρικό θέμα της 25ης Αμφικτιονίας είναι «Εθελοντική αιμοδοσία, ενημέρωση και παιδεία» και έχει στόχο την ενεργοποίηση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει αυτή, για να επιτευχθεί η συστηματική προσέγγιση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των μαθητών όλων των βαθμίδων με την έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
08:30 - 09:15: Γνωριμία με την πόλη του Καναλλακίου.
09:15 - 09:45: Χαιρετισμός Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής Κασκάνη Θωμά.
09:45: Έναρξη εργασιών του συνεδρίου στο συνεδριακό χώρο « ΠΑΝΘΕΟΝ ».
Α΄ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ντάση Αικατερίνη, Νικολάου Δήμητρα, Ντούσκας Κωνσταντίνος
Ομιλία, Θεατρικό Δρώμενο: «Δώρο Ζωής».
09:45 - 10:30: « Εθελοντισμός στην Εκπαίδευση - Δράσεις και προσφορά ». Σφονδύλη Βασιλική, Διευθύντρια Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας.
10:30 - 11:00: « Ψυχολογικοί επηρεασμοί προς την Αιμοδοσία ». Καχριμάνη Εύη , Ιατρός Βιοπαθολόγος. Δαμιανίδου Μαρία, Προϊσταμένη Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας.
11:00 - 11:30: Ερωτήσεις στους εισηγητές/τριες.
11:30 - 12:00: Διάλειμμα.
Β΄ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Ντάση Αικατερίνη, Πηγής Σπύρος
12:30 - 13:15: « Δωρεά Οργάνων - Ποιότητα Ζωής ». Φατούρος Μιχαήλ, Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
13:15 - 14:00: «Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και ο ρόλος των Συλλόγων στη διάδοσή της». Βαρτζιώτη Αθηνά, Τμήμα Επικοινωνίας & Δωρητών Ε.Ο.Μ.
14:00 - 14:30: Ερωτήσεις επί των εισηγήσεων.
14:30: Μεσημεριανό Γεύμα.
17:00 - 18:00: Βαρκάδα στον ποταμό Αχέροντα.
18:30 - 19:00: Μεταφορά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Καναλλακίου για την συνέχιση του Συνεδρίου.
Γ΄ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Παπαχριστοδούλου Σταυρούλα, Αθανασίου Άννα
19:00 - 19:30:« Ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στη λειτουργία του Συστήματος Αιμοδοσίας της χώρας ». Ανωμερίτης Λεωνίδας, Διευθυντής Ε.ΚΕ.Α.
19:30 -20:00: «Συμβολή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην επάρκεια αίματος ». Ζερβού Ελευθερία, Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
20:00 - 20:15:Διάλειμμα.
Δ΄ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Γιούργας Γεράσιμος, Μάρκου Αναστασία
20:15 - 21:00: « Ο ρόλος των ΜΜΕ στον Εθελοντισμό ». Φραγκούλης Γεώργιος , Αντιδήμαρχος Δήμου Πρέβεζας.
21:30: Δείπνο στο κέντρο « ΠΗΓΑΣΟΣ » στην Αμμουδιά.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
08:30 - 10:30: Τοποθετήσεις εκπροσώπων των Συλλόγων.
10:30 - 11:00: Έγκριση ψηφίσματος της 25ης Αμφικτιονίας. Εκλογή πόλης που θα φιλοξενήσει την 26η Αμφικτιονία.
11:00 - 11:30: Διάλειμμα.
Α΄ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Τζίμας Νικόλαος, Γενικός Γραμματέας Π.Ο.Σ.Ε.Α.
11:30 - 14:00: Γενική Συνέλευση της ΠΟΣΕΑ.
Τα θέματα που θα συζητηθούν στην Γενική Συνέλευση είναι τα κάτωθι:
Θέμα 1ο: Διοικητικός Απολογισμός.
Θέμα 2ο: Οικονομικός Απολογισμός.
Θέμα 3ο: Έγκριση του προϋπολογισμού.
Θέμα 4ο: Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής.
Θέμα 5ο: Προτάσεις Αντιπροσώπων μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Α..
Θέμα 6ο: Προτάσεις Διοικητικού Συμβουλίου.
11:45 - 14:00: Παράλληλη συνεδρίαση ΠΕΝΕΑ. Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάργας.
14:30:Αποχαιρετιστήριο γεύμα.
Θέματα Συνεδρίου
. Εθελοντισμός στην Εκπαίδευση - Δράσεις και προσφορά.
. Ψυχολογικοί επηρεασμοί προς την Αιμοδοσία.
. Δωρεά Οργάνων - Ποιότητα Ζωής.
. Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και ο ρόλος των Συλλόγων στη διάδοσή της.
. Ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στη λειτουργία του Συστήματος Αιμοδοσίας της χώρας. Συμβολή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην επάρκεια αίματος.
. Ο ρόλος των ΜΜΕ στον Εθελοντισμό.
. Ομιλία - εισήγηση για τον εθελοντισμό στην Α/βάθμια Εκπαίδευση.

Δείτε σχετικό βίντεο με τις εκδηλώσεις στο Νεκρομαντείο


www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: