Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η τρόικα δείχνει την... έξοδο στον Αντώνη Μανιτάκη. Η επιμονή της για 15.000 απολύσεις οδηγούν σε παραίτηση τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η τρόικα δείχνει την... έξοδο στον Αντώνη Μανιτάκη

Μείζον θέμα πολιτικής αξιοπιστίας, που αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη δημιουργείται μετά την επιμονή της τρόικας για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά το τρέχον έτος, τις οποίες μάλιστα αποσυνδέει από το συνολικό «πακέτο» των 150.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2015. 

Το αδιέξοδο παραμένει παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται κυρίως από τον κ. Στουρνάρα να γεφυρώσει τις αντιθέσεις και να εξευρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τρόικας και θα διασώζει και την πολιτική τιμή του κ. Μανιτάκη. 

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, με τον κυνισμό που τους διακρίνει, επιμένουν ότι κατά το τρέχον έτος θα πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο, με ένταξή τους σε καθεστώς εφεδρείας για έναν χρόνο (ή για δύο στην περίπτωση που είναι κοντά στη σύνταξη) και καταβολή του 60% των αποδοχών τους, 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό μετά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου. 

Γι' αυτό επικαλούνται μάλιστα και σχετική δέσμευση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει καταστεί και νόμος του κράτους, μετά από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου από τους κκ. Λουκά Παπαδήμο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ας μας πουν επιτέλους από πού θα βρούμε τους 15.000 υπαλλήλους για να τους απολύσουμε;» λένε σε έντονο ύφος στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Με βάση το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των 21 φορέων που έχει καταρτίσει το υπουργείο, μπορούν να φύγουν μετά βίας 28 υπάλληλοι. Το οικονομικό όφελος θα είναι μηδαμινό. Θα έρθει, δηλαδή, η τρόικα του χρόνου και θα μας πει: "Απολύστε ακόμη 15.000". Το γαϊτανάκι των απολύσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα μ' αυτή την πολιτική; Τους έχουμε καταστήσει σαφές ότι ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 240.000 υπάλληλοι και όχι 150.000, όπως έχουμε δεσμευθεί. Ακόμη και οι εκπρόσωποι της task force έχουν μείνει έκπληκτοι για το πώς μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση με τη μείωση του ενός τρίτου του προσωπικού. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο».

Στον αέρα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα
Το ξέσπασμα αυτό των στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πηγάζει από την απόλυτη βεβαιότητα ότι η επιμονή της τρόικας για «τυφλές απολύσεις προσωπικού» θα τινάξει στον αέρα ολόκληρο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. 

Επιμένουν ως εκ τούτου στην πολιτική των φυσικών αποχωρήσεων προσωπικού, κάτι που εκτιμούν ότι θα οδηγήσει εφέτος σε 30.000 συνταξιοδοτήσεις, ενώ ως το τέλος του 2015 ο αριθμός τους θα φθάσει τις 180.000. Η παροχή κινήτρων από την άλλη πλευρά (αναγνώριση δύο ή τριών πλασματικών χρόνων) θα έχει αποτέλεσμα τη συνταξιοδότηση ακόμη 40.000 ως το τέλος του 2015.

Το υπουργείο αποδέχεται ακόμη τη μείωση κατά τη ήμισυ των θέσεων ευθύνης και τη μη χορήγηση του κινήτρου παραγωγικότητας που προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο.

Η επιμονή όμως της τρόικας για απολύσεις προσωπικού απειλεί ευθέως την αξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντικειμενικά δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του. «Κάθε συζήτηση για μείωση ή απόλυση, και μάλιστα 150.000 χιλιάδων ή 15.000 υπαλλήλων, ή και για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη» δήλωνε ο κ. Μανιτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. 


«Δεν εντάσσεται ως εκ τούτου στον προγραμματισμό μας ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου. Και φυσικά γνωρίζω ότι δεν είναι δυνατόν να ενστερνιστεί κάποιος ένα μεταρρυθμιστικό όραμα όταν τελεί διαρκώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αθρόων απολύσεων».

Το σενάριο Στουρνάρα

Ακόμη όμως και το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα παραμένει αμφίβολο αν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να συζητούν την πρόταση για «αποχώρηση» 15.000 υπαλλήλων με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας και έπειτα από αξιολόγηση, στους οποίους μάλιστα δεν θα καταβληθεί το 60% του βασικού μισθού τους που προβλέπεται στην εφεδρεία, αλλά το 75%. Η διαδικασία αυτή όμως, την οποία θα μπορούσε να αποδεχτεί η τρόικα, δεν παύει ν' αποτελεί «συγκεκαλυμμένη απόλυση».

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», αρνείται να εισέλθει σ' αυτή τη λογική επιμένοντας ότι απόλυση νοείται μόνον για τους επίορκους, κοπανατζήδες και ανίκανους δημοσίους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: