Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

O Βενιζέλος απειλεί τα ''κακά παιδιά''.

thumb












Όσο καταρρέει δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ και πληθαίνουν οι πληροφορίες για πρώην ηγετικά στελέχη που αποστασιοποι­ούνται από το εγχείρημα της ανασύ­στασης, τόσο πληθαίνουν τα ερωτή­ματα για την επιβίωση του κόμματος. Πολλοί, ακόμα και σε δημόσιες ανα­φορές τους, θεωρούν το ΠΑΣΟΚ ήδη νεκρό πολιτικά, ενώ παράλληλα το «σκουλήκι» της ματαιότητας έχει ήδη αρχίσει να κατατρώει και την ηγε­τική ομάδα. Η αγωνία για τη στάση των βουλευτών στην κρίσιμη ψηφο­φορία για τα μέτρα, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, είναι έκδηλη και επιχειρεί να καλυφθεί πίσω από «εργασιοθεραπεία» των βουλευτών, τους οποίους ο πρόεδρος του κόμμα­τος επιχειρεί να εμπλέξει στον έλεγ­χο του κυβερνητικού έργου μέσω επιστολών.
Η αλήθεια είναι ότι τα συντριπτικά εκλογικά αποτελέσματα αλλά και η οργισμένη αντίδραση Βενιζέλου επί δικαίων και αδίκων δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Ούτε μπορούν πια να «διασκεδαστούν» και οι πολλές ακατανόητες και μονομερείς αποφά­σεις Βενιζέλου, που έθεσε αυτόματα και χωρίς διαβούλευση όλο το στελε­χικό δυναμικό σε. αφωνία.

«Δεν αντέχω να είμαι σ' ένα κόμ­μα που δεν μπορώ να καταθέσω την άποψή μου κι ας είναι μειοψηφία. Δεν διεκδικώ αξιώματα, χόρτασα απ' αυτά, αλλά να μπορώ να λειτουργώ πολιτικά» επισημαίνει στέλεχος που έχει αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό και εμφανίζεται να «φλερτά­ρει» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως δεν μοιάζει να ασχολείται με όσους οι τε­λευταίες εκλογές περιθωριοποίησαν, εκτιμώντας ότι ελάχιστα περιθώρια πολιτικής «ανάστασης» υπάρχουν για παλιότερα πολιτικά στελέχη, όχι μό­νο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα, λόγω της πολιτικής συγκυρίας. Τον ενδιαφέρει όμως να μην εμφανίζεται ένα μικρό αλλά πλήρως αποσυντονισμένο και κατακερματισμένο κόμμα. Ο «τσαμπουκάς» βουλευτών, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Δριβελέγκας, που ουσιαστικά «μπλόκαραν» την ψηφο­φορία για τη σύμβαση με τη Siemens, αλλά και οι συνεχείς δηλώσεις αυτών αλλά και άλλων όπως ο Μίμης Αν­δρουλάκης και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οριζόντια μέτρα και περικοπές, προ­καλούν ιδιαίτερο προβληματισμό.

Η διαβούλευση.
Η ηγετική ομάδα θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί η εσωτερική διαβού­λευση και όλη αυτή η φούρια των βου­λευτών να κοινοποιήσουν την άποψή τους δεν βοηθά, αφού στις μέχρι τώ­ρα διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του κόμματος δεν διαφοροποιείται από τέτοιου είδους επισημάνσεις. Ωστό­σο, επισημαίνουν ότι οι χειρισμοί εντός της κυβέρνησης είναι λεπτοί και ότι τελεσίγραφα και πλήρεις αρνή­σεις δεν χωρούν σε μια παράταξη που έβαλε πάνω απ' όλα τη σωτηρία της χώρας. Μάλιστα εκφράζουν την απο­ρία τους για την οξύτητα των τοποθε­τήσεων Σκανδαλίδη τη στιγμή που αυ­τός πρότεινε να ληφθεί απόφαση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι βου­λευτές αντιτείνουν πως, παρότι η συμ­φωνία συγκρότησης της κυβέρνησης έχει γίνει «κουρελόχαρτο», σε καμία δημόσια τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε καν στη λογική καταψήφισης οριζόντιων μέτρων, πα­ρότι εξέφρασε την αντίθεσή του. «Τα οριζόντια μέτρα τα πληρώσαμε, πέ­ρασε από πάνω μας όλο το πολιτικό σύστημα και μας ισοπέδωσε. Ο Σαμα­ράς μίλαγε για επαναδιαπραγμάτευ­ση, πήγαμε σε εκλογές, έγινε πρω­θυπουργός και τώρα μας καλεί να πε­ράσουμε μέτρα για τα οποία πέσαμε» εξηγεί με ένταση βουλευτής, που θε­ωρεί ότι η διαπραγμάτευση είναι μια επικοινωνιακή φούσκα και το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να επιμείνει να μην περάσει η γραμμή Στουρνάρα, πρώτα τα μέτρα και μετά η πολιτική διαπραγμάτευση. «Όλη η ελληνική κοινωνία και η διε­θνής κοινότητα αποδέχεται ότι τα μέ­τρα δεν βγαίνουν, ότι το πρόγραμμα απέτυχε και εμείς παίζουμε παιχνι­δάκια, αν ο Στουρνάρας πλακώθηκε με τον Τόμσεν» λέει άλλος έμπειρος βουλευτής.
Κι ενώ όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με προηγούμενη θητεία γνωρί­ζουν καλά τι σημαίνει να ψηφίζεις «πακέτα μέτρων» η ηγεσία επιχειρεί να τους κινητοποιήσει. Με επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχτές ζήτησε από τους βουλευτές που εί­ναι αρμόδιοι για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο των υπουργείων να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στο κυβερ­νητικό έργο».
Στην χθεσινή σύ­σκεψη των πολιτικών αρχηγών όλα δείχνουν ότι έκλεισε το πακέτο των μέτρων και έχει ενδιαφέρον η «πολιτική επένδυση» Βενιζέλου στο κατ' αρχήν «ναι σε όλα» στο πακέτο που έκλεισε ο Στουρνάρας. Πληρο­φορίες, πάντως, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι πολιτικοί αρχηγοί να αποχωρήσουν από το Μαξίμου εκ­φράζοντας επιφυλάξεις προκειμέ­νου να διαβουλευτούν για τα τελικά μέτρα με τα κομματικά τους όργανα και να επανακάμψουν για τις τελικές λύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα χρονο­διαγράμματα μοιάζουν ασφυκτικά, αφού η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει και την υπερψήφιση του «πακέτου» μέχρι το άλλο Σάββα­το και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πείσει τελικά την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όχι μόνο για μια ακόμα κατεπείγουσα διαδικασία αλλά και για το ίδιο το δυσβάσταχτο πακέτο. Κοντός ψαλμός
.
Ένα βήμα πίσω;
Μια άλλη εκδοχή για τις πληροφορί­ες που διακινούνται περί αποχώρησης Βενιζέλου είναι το σενάριο εκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Σύμ­φωνα με αυτό, στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται την προώθηση μιας εκλογικής, πολι­τικής και προγραμματικής συμμαχίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπου τα δύο κόμματα, στα πρότυπα της «Ελι­άς», θα διατηρήσουν την οργανωτική τους αυτοτέλεια, αλλά επικεφαλής του σχήματος δεν θα είναι οι δύο νυν πρόεδροί τους - που θα παραμείνουν επικεφαλής των κομμάτων τους-, αλ­λά ένα τρίτο, νέο και άφθαρτο πρό­σωπο, που θα μπορέσει να αντιμετω­πίσει πολιτικά και εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αντέχουν να κάνουν τόσα βήματα πίσω Βενιζέλος και Κουβέλης; Θα δείξει.

www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: