Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Κίτρινη» στροφή στην ενέργεια.Κινέζοι «επιχειρηματίες» στην Ήπειρο παράτησαν τα... ρούχα και δραστηριοποιούνται πλέον στο χώρο των φωτοβολταϊκών.

fotoboltaika










Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τους κινέζους από τα μαγαζιά που έχουν ανοίξει στην πόλη μας πουλώντας ρούχα, παπούτσια κι άλλα είδη κυρίως για το σπίτι.

Όπως φαίνεται όμως η... μόδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χτύπησε και τους Κινέζους στην Ήπειρο και στα Γιάννινα ειδικότερα, αφού πρόσφατα κάποιοι απ' αυτούς προχώρησαν στην αγορά μιας εταιρίας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, κάνοντας μια πολύ μεγαλύτερη επιχειρηματική κίνηση απ' αυτή των ομοεθνών τους που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε πιο παραδοσιακούς χώρους.

Οι επιχειρηματίες αυτοί μάλιστα γράφτηκαν και ως μέλη στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο πρώτον να είναι καθόλα εντάξει με τη νομοθεσία της χώρας μας και δεύτερον να δείξουν πως προσπαθούν να γίνουν κομμάτι της επιχειρηματικότητας των Ιωαννίνων.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με τα μητρώα του Επιμελητηρίου, μέλη του ήταν στην αρχή του χρόνου 7 κινέζικες επιχειρήσεις, δύο από τις οποίες δεν είναι πια, ενώ η νέα εγγραφή αφορούσε τη νέα επιχειρηματική κίνηση στον χώρο των ΑΠΕ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημήτριου, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια κίνηση από ξένους επιχειρηματίες και δη κινέζους και πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση αφού επέλεξαν να αφήσουν την παραδοσιακή συνταγή της πώλησης φτηνών ρούχων και να επενδύσουν σε έναν κλάδο με περισσότερο ανταγωνισμό στον οποίο δραστηριοποιούνται ήδη με επιτυχία δεκάδες εταιρίες.

1,8 δισ. ευρώ επενδύουν στην Ελλάδα οι Κινέζοι.
Όπως φαίνεται όμως αυτή η «κίτρινη» στροφή στην ενέργεια δεν είναι τυχαία.
Αυτό γιατί περισσότερα από όσα είναι όλα μαζί τα εγκατεστημένα σήμερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει την περίοδο 2012-2016 στην Ελλάδα ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός Hanergy Holding Group.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε τον Αύγουστο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και προβλέπει επενδύσεις 1.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών την προσεχή τετραετία, όταν σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας δεν ξεπερνά τα 650 μεγαβάτ.
Το σχέδιο της Hanergy εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ΡΑΕ ως προς τη δυνατότητα της τεχνικοοικονομικής υλοποίησης των έργων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο χρηματοδότης είναι η κρατική τράπεζα επενδύσεων της Κίνας China Development Bank (CDB).
Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει συμφωνία χρηματοδοτικής συνεργασίας μεταξύ της κρατικής τράπεζας επενδύσεων της Κίνας και της Hanergy, συνολικού ποσού 5 δισ. δολαρίων.
Τέτοιου είδους συμφωνίες έβαλαν τα θεμέλια για την «εισβολή» κινεζικών εταιρειών φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Hanergy εξαγόρασε τη γερμανική Solibro GmbH, που εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών τεχνολογίας λεπτού υμενίου, και έγινε η τρίτη κινεζική εταιρεία που μέσα σε λίγους μήνες εξαγόρασε μια τόσο σημαντική γερμανική ενεργειακή εταιρεία.

Έρευνα για παράνομη μείωση τιμών των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών από την Κομισιόν
Την ίδια ώρα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα για το εάν και κατά πόσον οι κινεζικές κατασκευάστριες ηλιακών συλλεκτών μειώνουν παρανόμως τις τιμές στα προϊόντα που διαθέτουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στην μεγαλύτερη υπόθεση αντιντάμπινγκ που έχει υπάρξει ποτέ στην Ένωση βάσει αξίας εισαγωγών. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Η ΕΕ έχει στο παρελθόν επιβάλει εξισωτικούς δασμούς σε διάφορα προϊόντα, από χαρτί ως πλακίδια, που κατηγορούσε την Κίνα ότι διέθετε σε τιμές χαμηλότερες από τις κρατούσες στην διεθνή αγορά με στόχο την κατάκτησή της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι ηλιακοί συλλέκτες και τα κύρια συστατικά τους ωστόσο είναι ένας πολύ πιο σημαντικός στόχος. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλιακών συλλεκτών διεθνώς, με περίπου το 65% της παγκόσμιας παραγωγής...

www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: